164 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
14.10.2019
Ορφέας | Main Feed

Νυχτερινή εκπομπή

Νικολέτα Περάκη

Θεωρώ ότι οι καλύτερες ραδιοφωνικές εκπομπές – όσες αφορούν το τραγούδι – είναι αυτές που, είτε συνδυάζουν τα τραγούδια και τα σχετικά αφιερώματα, με ιστορικές πληροφορίες και στοιχεία περί αυτών, είτε τα συνδέουν με προσωπικές καθημερινές ιστορίες, είτε, μερικές φορές, παίζονται τα τραγούδια – χωρίς πολλά λόγια – αφήνοντας αυτόν το ρόλο, στους τίτλους και στη σειρά των επιλογών, γιατί το τραγούδι είναι η πιο άμεση μορφή λαϊκής τέχνης, που συντροφεύει την καθημερινότητά μας ή συνδέεται άρρηκτα με την ίδια τη ζωή μας, σε διάφορες χρονικές στιγμές και συγκυρίες.
Σκεφτήκαμε, λοιπόν, εδώ στον «ΟΡΦΕΑ», μια ραδιοφωνική εκπομπή, που δεν θα ακούγεται, αλλά  θα διαβάζεται! Θα ακούγονται όμως τα τραγούδια, που θα την συνοδεύουν και θα συνδέονται μαζί της. Ο τίτλος της θα είναι «ΝΥΧΤΕΡΙΝΗ  ΕΚΠΟΜΠΗ», διότι, αν και θα μπορείτε να την διαβάσετε και να  ακούσετε τα τραγούδια, οποτεδήποτε, εμείς, σας προτείνουμε, ανεπιφύλακτα, νύχτα!
Η «ΝΥΧΤΕΡΙΝΗ ΕΚΠΟΜΠΗ» θα περιλαμβάνει ιστορίες και περιστατικά, αληθινά ή φανταστικά, αποσπάσματα λογοτεχνικών και άλλων κειμένων, ποιήματα κ.ά., κι όλα αυτά, συνδεδεμένα με τα, ανάλογης, κάθε φορά, θεματολογίας τραγούδια, που μπορεί να είναι σκόρπια, ή να αποτελούν αφιέρωμα σ’ έναν δίσκο, σε μια πτυχή ενός συνθέτη, στιχουργού και τραγουδιστή. Ακόμα, «μικρά αφιερώματα» σε φωνές, παλιές και νέες, όπου εκεί τα «λόγια είναι περιττά…». Κάθε Κυριακή στον ΟΡΦΕΑ. Καλή ακρόαση! Ή, μάλλον, καλή ανάγνωση κι ακρόαση!
 
 
«Γιάννης Πλούταρχος, ο «πρίγκιπας του έρωτα»
 
Η αγάπη μου για τον Γιάννη Πλούταρχο είναι μεγάλη. Δεν μπορώ, ούτε θέλησα ποτέ να το κρύψω. Μεγάλωσα με δικά του τραγούδια, παρακολουθώντας ανελλιπώς μέχρι και σήμερα κάθε δισκογραφικό και μουσικό του βήμα. Σε αυτό το αφιέρωμα, θα σας αναλύσω τους λόγους που με κάνουν να τον ξεχωρίζω από τους υπόλοιπους καλλιτέχνες, έτσι όπως η ίδια τον έζησα και τον ζω, χωρίς να θέλω να μειώσω κανέναν άλλο καλλιτέχνη.
Ο Γιάννης Πλούταρχος καταφέρνει να διατηρεί τη μουσική του αισθητική σε υψηλό επίπεδο, χαρίζοντας στο λαϊκό τραγούδι μια όμορφη εκδοχή δημιουργίας και εκτέλεσης. Είναι ένας καλλιτέχνης που διατηρεί με νύχια και με δόντια, την προσωπική του ζωή  έξω από τα φώτα της δημοσιότητας, και δεν έχει δώσει δικαίωμα αρνητικής κριτικής για εκείνον και την πολυμελή οικογένειά του. Ο Γιάννης Πλούταρχος, ξεχωρίζει γιατί είναι ένας πραγματικός Άνθρωπος, με όλα τα γράμματα κεφαλαία.
Καλώ όποιον μπορεί να κατονομάσει ποιοι άλλοι τραγουδιστές της δισκογραφίας μας σήμερα, με βεληνεκές καταξίωσης ίδιου επιπέδου με τον Γιάννη Πλούταρχο, περιμένουν μέχρι και τις 10, ή 12 το πρωί στο καμαρίνι, υποδεχόμενοι τους θαυμαστές έναν – έναν να έρθει, να τον χαιρετήσει, να μιλήσει μαζί του και να ακούσει τον πόνο του. Ο Γιάννης Πλούταρχος πάντα, έχοντας υπομονή περιμένει μέχρι και τον τελευταίο, δίνει αυτόγραφα χωρίς αντίρρηση, βγάζει πολλές φωτογραφίες και πάλι χωρίς αντίρρηση! Ο Γιάννης Πλούταρχος σέβεται το κοινό του! Ακόμη κι όταν αυτό το κοινό ξεπεράσει τα επιτρεπτά όρια και τον φέρει πολλές φορές σε δύσκολη και αμήχανη θέση. Δεν έχει φουσκωτούς να τον προστατεύουν. Δεν έχει άνθρωπο στο μαγαζί που να διώχνει τον κόσμο από την πίστα χωρίς να του επιτρέψει να χορέψει. Ο Γιάννης δεν έχει ούτε καν «μανατζερ». Έχει δηλώσει ο ίδιος, ότι «μάνατζερ του Πλούταρχου, είναι ο Γιάννης». Όποιος τον γνωρίζει, είτε προσωπικά, είτε έχοντας απλώς περάσει βραδιές κοντά του στο μαγαζί, ξέρει πολύ καλά τι εννοώ. Δεν είναι τυχαίο το πώς ένας καλλιτέχνης καταφέρνει και συγκεντρώνει στο πρόσωπό του τόση «Αγάπη». Πρόκειται για «αγάπη», σε επίπεδο λατρείας και αφοσίωσης. Πρόκειται για ειδωλοποίηση, για υιοθέτηση προτύπου ζωής και απόψεων. Πρόκειται για ταύτιση κοινού με καλλιτέχνη. Ακριβώς επειδή, για το κοινό του Πλούταρχου, ο Πλούταρχος είναι ο «Γιάννης», ο «δικός τους Γιάννης». Ο φίλος, ο αδερφός, ο πατέρας, ο δικός τους απλός συνάνθρωπος που ξέρει πολύ καλά να εφαρμόζει την αξία του «σεβασμού» που τόσο εκλείπει από το μουσικό χώρο σήμερα.
Ακόμα, η σχέση του Πλούταρχου με τους δημιουργούς, νέους και επώνυμους, είναι πάντα η θετικότερη. Οι συνεργάτες του έχουν να λένε για την ευκολία στην προσέγγιση του, τη δεκτικότητα, την εργατικότητα, τη συνέπεια του κατά τη διαδικασία επιλογής τραγουδιών για τον επερχόμενο δίσκο του. Ο Αλέξης Σέρκος, ένας από τους πιο κοντινούς φίλους και συνεργάτες μας ανέφερε στη συνέντευξη του στον Ορφέα, ότι το μυστικό του Γιάννη Πλούταρχου είναι ότι δοκιμάζει τα πάντα, πριν απορρίψει κάποιο τραγούδι. Ο Γιάννης Πλούταρχος δέχεται τους νέους δημιουργούς. Τους αγκαλιάζει και είναι πρόθυμος να βοηθήσει τα νέα μουσικά και στιχουργικά ταλέντα του χώρου. Ακόμα και ένας νέος δημιουργός δηλαδή, μπορεί να μπει στο δίσκο του Γιάννη Πλούταρχου, εάν έχει ένα πολύ καλό τραγούδι. Ο Γιάννης Πλούταρχος δε «κολλάει» σε αντιρρήσεις και κωλύματα οποιουδήποτε ανθρώπου βρίσκεται πίσω από την επιλογή τραγουδιών του για το δίσκο. Εάν του αρέσει ένα τραγούδι, και μπορεί ο ίδιος να το αποδώσει όπως θέλει στο κοινό του, θα δισκογραφηθεί. Χαρακτηριστική η περίπτωση του νεαρού πολυτάλαντου στιχουργού Ανδρέα Κακονά, που συνεργάστηκε με τον Πλούταρχο στον τελευταίο του δίσκο, «Η δύναμη του Έρωτα» με το στίχο «Μην έρθεις», που μάλιστα έχει δεχθεί τεράστια αποδοχή και επιτυχία στο κοινό του. Αγαπάει και εκτιμάει τους δημιουργούς του, και κάθε φορά που εκείνοι βρίσκονται στο μαγαζί, φροντίζει να αναφέρει το όνομά τους και να τους συστήσει στο κοινό. Σήμερα συμπληρώνονται 3 χρόνια από τότε που ξεκίνησα να του δειγματίζω στίχους και demo τραγούδια μου και ομολογώ ότι βρέθηκα πολύ κοντά στο να βρίσκομαι ανάμεσα στους συντελεστές του τελευταίου του δίσκου του. Παρόλο που δεν τα καταφέραμε, έπειτα από ηχογραφήσεις στο στούντιο των κομματιών μου, ο Γιάννης με ενθάρρυνε για τον επόμενο δίσκο. Και έτσι το όνειρο συνεχίζεται…
Ο Γιάννης Πλούταρχος, επιλέγει νέους τραγουδιστές προκειμένου να τον πλαισιώσουν στο μουσικό σχήμα κάθε σεζόν. Και αυτό επειδή, θέλει να δώσει ώθηση και βοήθεια σε νέους καλλιτέχνες, και όχι να σταθεί δίπλα σε ένα όνομα – μεγαθήριο προκειμένου να «γεμίσει» ένα μαγαζί. Απλούστατα επειδή μπορεί και μόνος του να το γεμίσει. Και όχι μόνο να το γεμίσει, αλλά να κρατήσει το κοινό καθηλωμένο μέχρι τις 7 το πρωί, ερμηνεύοντας για περισσότερο από 4,5 ώρες μόνος του, επιτυχίες παλιές και νέες.
Συνάμα, είναι κρυφή από τα φώτα της δημοσιότητας μια αθέατη πλευρά αυτού του καλλιτέχνη: η φιλανθρωπική. Εδώ και πολλά χρόνια, ο Γιάννης Πλούταρχος έχει χρηματοδοτήσει στην Αυστραλία, την ανέγερση ενός ολόκληρου σχολικού συγκροτήματος για παιδιά με ειδικές ανάγκες, με όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό μέσα σε αυτόν, το οποίο μάλιστα έχει απ’ έξω μια επιγραφή με το όνομά του σε λατινικούς χαρακτήρες: “Yiannis Ploutarhos”. Ακόμη, εγχώρια ο Γιάννης Πλούταρχος έχει χρηματοδοτήσει την δημιουργία ενός γηπέδου ποδοσφαίρου 5X5 στο χωριό του, τη Μαυρόγεια Βοιωτίας. Υπάρχουν ακόμη πολλές φιλανθρωπικές κινήσεις αυτού του καλλιτέχνη, κρυφές από τον κόσμο, που δείχνουν με αυτό τον τρόπο το πόσο ευαίσθητος είναι σε θέματα που αφορούν τον ανθρωπισμό.
 Εδώ και δώδεκα χρόνια λοιπόν, αυτός ο καλλιτέχνης μεσουρανεί δισκογραφικά και έχει καταφέρει να εισπράξει τεράστια αποδοχή και το συναίσθημα της αγάπης από μεγάλο μέρος του κοινού του. Τα νυχτερινά κέντρα στα οποία εμφανίζεται, ακόμη και μεσίστιας της οικονομικής δυσπραγίας του λαού, παραμένουν γεμάτα. Οι τιμές είναι χαμηλές και το κόστος διασκέδασης ή ακόμη καλύτερα, «ψυχαγωγίας» όπως αναφέρει και ο ίδιος, γίνεται προσιτό σχεδόν για όλους μας. Η γαλήνη που εκπέμπει το πρόσωπό του, η απλότητα, ο σεβασμός και η θετική του αύρα μαγεύουν κάθε άνθρωπο που βρίσκεται δίπλα του. Τον Μάιο, το κοινό της Βόρειας Αμερικής θα έχει την χαρά να τον απολαύσει σε μια σειρά συναυλιών. Το Σεπτέμβριο ακολουθεί μια σειρά συναυλιών στην Αυστραλιανή ήπειρο. Τον ερχόμενο χειμώνα, ο αγαπημένος μας καλλιτέχνης επιστρέφει στις Αθηναϊκές πίστες ανανεωμένος και υποσχόμενος πολλά όμορφα τραγούδια και μελωδίες.
Ας θυμηθούμε κάποιες από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του Γιάννη Πλούταρχου, επιλεγμένες με πολύ μεγάλη δυσκολία, από το 1998 ως και σήμερα:
 
 
 
«Ένας Θεός»
Μουσική: Αλέκος Χρυσοβέργης
Στίχοι: Σπύρος Γιατράς
Δίσκος: «Μόνο εσύ» / 1998
[τυχαίο link από το YouTube]
 
* * * * *
 
«Φοβάμαι Πως»
Μουσική / Στίχοι: Νίκος Παπαδόπουλος
Δίσκος: «Υπήρχαν Όρκοι» / 2000
[τυχαίο link από το YouTube]
 
* * * * *
 
«Αχ Κορίτσι μου»
Μουσική: Αλέξης Σέρκος
Στίχοι: Κοσμάς
Δίσκος: «Μικρές Φωτογραφίες» / 2001
[τυχαίο link από το YouTube]
 
* * * * *
 
«Μήπως σου ζήτησα πολλά»
Μουσική: Γιάννης Πλούταρχος
Στίχοι: Κοσμάς
Δίσκος: «Δεν είναι ο έρωτας παιδί της λογικής» / 2002
[τυχαίο link από το YouTube]
 
* * * * *
 
«Πώς να γίνουμε ξένοι;»
Μουσική: Γιάννης Πλούταρχος
Στίχοι: Ηλίας Κατσούλης
Δίσκος: «Πάει λίγος καιρός» / 2003
[τυχαίο link από το YouTube]
 
* * * * *
 
«Δεν υπάρχω πια»
Μουσική: Αντώνης Βαρδής
Στίχοι: Βασίλης Γιαννόπουλος
Δίσκος: «Όλα σε σένα τα βρήκα» / 2005
[τυχαίο link από το YouTube]
 
* * * * *
 
«Δεν είμαι Θεός»
Μουσική: Νίκος Αντύπας
Στίχοι: Ελεάνα Βραχάλη
Δίσκος: «Κρυμμένα Μυστικά» / 2006
[τυχαίο link από το YouTube]
 
* * * * *
 
«Ανάσα μου»
Μουσική: Γιώργος Λούσκος
Στίχοι: Δημήτρης Κοντιάς
Δίσκος: «Δύσκολες στιγμές» / 2007
[τυχαίο link από το YouTube]
 
* * * * *
 
«Μην μιλάτε για κείνη»
Μουσική: Γιάννης Πλούταρχος
Στίχοι: Στέλλα Μεϊμάρη - Ευγενία Μαρία Τρικούβερτη
Δίσκος: «Ότι γεννιέται στην ψυχή» / 2008
[τυχαίο link από το YouTube]
 
* * * * *
 
«Τα είπα και έφυγα»
Μουσική: Μάριος Ψιμόπουλος
Στίχοι: Ελένη Γιαννατσούλια
Δίσκος: «Προσωπικά Δεδομένα» / 2010
[τυχαίο link από το YouTube]
 
* * * * *
 
«Lei C'e ( ντουέτο με τον Al Bano)»
Μουσική: Θάνος Γεωργουλάς
Στίχοι: Minelono
Δίσκος: «Δυο φωνές, μια ψυχή» / Έτος δίσκου
[τυχαίο link από το YouTube]
 
* * * * *
 
«Βροχή τα αστέρια»
Μουσική: Στέφανος Κοκκάλης
Στίχοι: Ρεββέκα Ρούση
Ερμηνεία: Τίτλος ερμηνευτή
Δίσκος: «Η δύναμη του Έρωτα» / 2012
[τυχαίο link από το YouTube]
 
* * * * *
 
 

 
Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Σαλπάρω ήρεμος για τον άλλο κόσμο. Αυτόν που αφήνω πίσω μου σίγουρα δεν είναι πια η Ελλάδα μου. Αυτός είναι άλλος τόπος με ανθρώπους άλλης φυλής. Δε με αφορούν. Τί θέλω εγώ ανάμεσά τους; Να ‘στε όλοι καλά. Στον τάφο μου να γράψετε: «Αντιστάθηκε το 1941 - 1944 στη ναζιστική κατοχή, το 1967 - 1974 στη στρατιωτική δικτατορία και το 1989 - 1996 στην ηθική σήψη». Μετά, στην πλημμύρα του άνοου, δεν υπάρχει αντίσταση και το μετά από την πλημμύρα αυτή δεν υπάρχει πια.
Γεώργιος Αλέξανδρος Μαγκάκης (1922 - 2011), νομικός

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

16/10/1956 Γεννήθηκε η τραγουδίστρια Ελευθερία Αρβανιτάκη
16/10/1958 Πέθανε ο συνθέτης Μιχάλης Σουγιούλ
16/10/2003 Κυκλοφορεί από την Apple το iTunes με δυνατότητα λειτουργίας σε περιβάλλον Windows 2000 και Windows xp

ΤΥΧΑΙΑ TAGS