120 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
15.11.2019
Ορφέας | Main Feed
Δώρα Παπαδοπούλου

Η μουσική δε γνωρίζει σύνορα. Είναι αυτό που της δίνει τη δύναμη να αγκαλιάζει ανθρώπους και λαούς και να υπάρχει στους αιώνες, δίχως να καταλαβαίνει από καιρούς και θύελλες. Η μουσική γκρεμίζει τείχη και χτίζει γέφυρες. Μια τέτοια μουσική σύμπραξη, θα βρεί στέγη στο θέατρο Badminton την Τρίτη 18 Οκτωβρίου. Είναι μια μουσική βραδιά αφιερωμένη στη μεγάλη Ελληνίδα ντίβα του ρεμπέτικου τη Ρόζα Εσκενάζυ, στην οποία θα μοιραστούν σκηνή, μικρόφωνα και τραγούδια τρεις σπουδαίες καλλιτέχνιδες. Η Yasmin Levy από το Ισραήλ, η Mehtap Demir από την Τουρκία και η Μάρθα Φριντζήλα από την Ελλάδα. Μία βραδιά στην οποία ο Ορφέας είναι χορηγός επικοινωνίας. Ανάμεσα στις πρόβες είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε σύντομα με τις τρεις ερμηνεύτριες για το αφιέρωμα, για τη Ρόζα, για τη μουσική. H συνέχεια την Τρίτη, στο θέατρο Badminton. Όπως θα έλεγε κάποιος πολιτικός, σε μια τριμερή μουσική διάσκεψη με θέμα τη Ρόζα Εσκενάζυ. Ευτυχώς, η μουσική δεν είναι πολιτική.

 

Στις 18 Οκτωβρίου, στο Θέατρο Badminton θα πραγματοποιηθεί μία απρόσμενη συνάντηση τριών γυναικείων φωνών με ένα συγκεκριμένο σκοπό, να τιμήσουν την Ρόζα Εσκενάζυ.  Πως προέκυψε αυτή η συνένωση; Ποιες ήταν οι πρώτες αυθόρμητες σκέψεις που σας ήρθαν στο μυαλό, όταν σας έγινε η πρόταση;
Yasmin LevyΤο ντοκιμαντέρ του Roy Sher για τη Ρόζα Εσκενάζυ ήταν αυτό που μας οδήγησε σε μια σειρά συναυλιών,  με άξονα τα τραγούδια και την προσωπικότητα της Ρόζας Εσκενάζυ, της Ρόζας που ακολούθησε τα όνειρα της,  χωρίς φόβο,  αλλά με πάθος.
Mehtap Demir: Το ρεμπέτικο τραγούδι,  είναι ένα τραγούδι που το γέννησαν οι καρδιές των ανθρώπων που δεν δίστασαν να εκφράσουν τις αλήθειες τους.  Μπορεί η Ρόζα εν τέλει να είναι μία τραγουδίστρια που εκφράστηκε στην Ελληνική γλώσσα,  αλλά αφορά όλους τους λαούς της Μεσογείου.  Είναι μία από τις μεγάλες φωνές που γέννησε αυτός ο χώρος και ως γνωστόν η Μεσόγειος είχε και έχει σπουδαίες τραγουδίστριες.  Εμείς μόνο να μάθουμε έχουμε απ’ αυτές. Αλλά πρέπει κανείς να τις ακούσει με αφοσίωση και όχι επιπόλαια. Και χωρίς να φοβάται ότι θα αλλοιώσει τα πρωτογενή στοιχεία του ταλέντου του.
Μάρθα Φριντζήλα: Το γεγονός ότι καλούμαι να εκπροσωπήσω μια από τις τρεις καταγωγές αυτής της σπουδαίας γυναίκας με γεμίζει χαρά και αγωνία.  Δυστυχώς δεν παίζω στην ταινία,  αλλά με συγκινεί πολύ αυτή η συνεύρεση.  Ελπίζω όλοι όσοι θα έρθουν σ΄'αυτές τις συναυλίες,  να νοιώσουν παρόν και το πνεύμα της Ρόζας.

Τι ήταν αυτό που τελικά σας έκανε να δεχτείτε να πάρετε μέρος σ΄ αυτή την παράσταση;
Yasmin Levy: Όταν έμαθα για την ιστορία της ζωής της Ρόζας την τοποθέτησα αυτόματα πολύ ψηλά. Είναι για μένα μία ηρωίδα.  Προσπάθησε να αλλάξει τον κόσμο γύρω της για να ζήσει ελεύθερη.  Είναι θαυμάσιο που οι ρίζες της καταγωγής της ήταν απλά η αφορμή για να γίνει αυτό το διαπολιτισμικό project.
Mehtap Demir: Δεν χρειάστηκε κανείς να καταβάλει καμία ιδιαίτερη προσπάθεια για να με πείσει. Είμαι χαρούμενη που θα παίξουμε και θα τραγουδήσουμε.  Κι ο σημαντικότερος λόγος που με κάνει να αισθάνομαι έτσι είναι, ότι όλοι οι μουσικοί που βρέθηκαμε σ΄ αυτό το project μιλάνε τη ιδια "γλώσσα" και στ' αυτιά και στην καρδιά.
Μάρθα Φριντζήλα: Η ίδια η Ρόζα Εσκενάζυ.

Τι σημαίνει για σας η γυναίκα – μύθος Ρόζα Εσκενάζυ:
Yasmin Levy: Για μένα Η Ρόζα συμβολίζει την ελεύθερη γυναίκα.
Mehtap Demir: Πέρα από το ιστορικό κλίμα που εδρασε η Ρόζα είναι ένα σύμβολο.  Όπως λέμε και στο δελτίο τύπου της παράστασής μας, έζησε όπως τραγούδησε, με τη φλόγα του έρωτα.
Μάρθα Φριντζήλα: Η Ρόζα είναι ό,τι δεν είμαστε εμείς. Είχε τη ζωή της στα χέρια της μακριά από κοινωνικές επιταγές, δε μεγάλωσε ποτέ και η ιστορία αποδεικνύει ότι δεν πέθανε ποτέ.

Τι κοινό νομίζετε ότι έχετε εσείς με τη Ρόζα Εκσενάζυ ή σε τι διαφέρετε απ΄αυτήν:
Yasmin Levy: Νομίζω ότι και οι τρεις είμαστε γυναίκες που ακούμε την καρδιά μας.

Πόσο πιστεύετε ότι επηρέασε ο τρόπος ερμηνείας της τις μετέπειτα τραγουδίστριες;
Yasmin Levy: Τη Ρόζα την έμαθα πριν από λίγα χρόνια. ‘Ημουν ήδη τραγουδίστρια με σήμα.  Δεν πρόλαβε λοιπόν να με επηρεάσει.  ‘Εχω μάθει περισσότερα από τη Ρόζα ως γυναίκα,  παρά ως τραγουδίστρια.  Φαντάζομαι όμως ότι επηρέασε πολλές στο χώρο του ελληνικού τραγουδιού.
Mehtap DemirΆμεσα όχι.
Μάρθα ΦριντζήλαΗ Ρόζα όπως και όλες οι μεγάλες τραγουδίστριες είναι το πρώτυπο για μένα. Η Ρόζα τραγουδούσε τα τραγούδια και όχι την αυτοβιογραφία της, όπως συνηθίζεται στις μέρες μας. Είχε την αρχοντιά να αλλάζει σύμφωνα με το τι τραγουδά. Οι τραγουδίστριες που είναι έξυπνες οφείλουν να επηρεάζονται.

Πόσο δύσκολο είναι να συνυπάρξετε στη σκηνή με τέτοιο ρεπερτόριο τρεις διαφορετικές τραγουδίστριες, από ξεχωριστές χώρες και κουβαλώντας, κάθε μία, τα βιώματα και την κουλτούρα της χώρας που κατάγεται και ζει;
Yasmin Levy: Η μουσική είναι ένας τρόπος να χτίζεις γέφυρες.  Είναι ένας πανέμορφος τρόπος να επικοινωνούμε οι άνθρωποι κι ας έχουμε μεγαλώσει μέσα σε διαφορετικές παραδόσεις.
Μάρθα Φριντζήλα: Είναι πολύ εύκολο.

Πως βιώνετε στις πρόβες την πολυεθνική ορχήστρα των 11 μουσικών που έχει δημιουργηθεί γι΄ αυτή τη μοναδική παράσταση;  Τελικά το τραγούδι ενώνει τους ανθρώπους και τους λαούς;
Mehtap Demir: Περνάμε υπέροχα !!!
Mάρθα Φριντζήλα: Τους συγκεκριμένους ανθρώπους σίγουρα τους ενώνει. Μακάρι να μπορούσε να ισχύει το ίδιο και για τους λαούς.
 

 

Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

Σχόλια  

 
0 #1 Dj Sakis 15-10-2011 23:52
Μία πρόκληση και πρόσκληση μοναδική! Ελπίζω να την δω και γω στην Βόρεια Ελλάδα. Εύγε στον Ορφέα που μας τις παρουσίασε!
Παράθεση
 

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Βαραίνουν τα σώματα μέσα στο χρόνο, σηκώνοντας απάνω τους τη θλίψη τους την ακατάλυτη, σηκώνοντας τη μοναξιά.
Γιώργος Θέμελης

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

16/11/1953 Γεννήθηκε η τραγουδίστρια Γλυκερία
16/11/1971 Πέθανε ο ρεμπέτης Στράτος Παγιουμτζής

ΤΥΧΑΙΑ TAGS