88 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
20.11.2019
Ορφέας | Main Feed

Συνεντεύξεις

Τάσος Π. Καραντής

Μυρτώ Αλικάκη: «Η Γώγου αγαπά τους αγνούς ανθρώπους και εναντιώνεται σ’ αυτούς που θεωρεί πουλημένους και "γουρούνια" όπως η ίδια τους αποκαλεί...»

Συνέντευξη στον Τάσο Π. Καραντή

«Ο λόγος της Κατερίνας Γώγου, ο πόνος, η αγωνία και οι κραυγές της ποίησής της, ζωντανεύουν σε μια μουσικοθεατρική παράσταση - αφιέρωμα στην αγαπημένη ποιήτρια και ηθοποιό».
Όλα αυτά – όπως μας πληροφορεί το δελτίο Τύπου – θα συνοψιστούν στην παράσταση «Στο μυαλό είναι ο στόχος!», όπου θα κάνει πρεμιέρα στη μουσική σκηνή «Ρυθμός Stage», την Πέμπτη 3/10 στις 21.00 και θα παίζεται(από 7/10) κάθε Δευτέρα.
Η Μυρτώ Αλικάκη παίρνει το βάρος να ερμηνεύσει αυτοβιογραφικά αποσπάσματα από κείμενα της Κατερίνας Γώγου και, μ’ αυτήν την αφορμή, μίλησα μαζί της γιατί δική της θέση, γνώμη και προσέγγιση στην ποιήτρια, που τυγχάνει να είναι από τις πιο αγαπημένες μου κι από αυτές που με σημάδεψαν.
Λιτή κι ουσιαστική η Μυρτώ Αλικάκη, όπως κι ο λόγος της Γώγου, μας φωτίζει, από την πλευρά της, πολλά σημεία της παράστασης, αλλά και του έργου της ποιήτριας.
Θα χαρακτήριζα την κουβέντα μας, ως μια απαραίτητη εισαγωγή για να μπούμε στον κόσμο της Γώγου και να παρακολουθήσουμε την παράσταση.Στην παράσταση «Στο μυαλό είναι ο στόχος!» θα ερμηνεύσετε αυτοβιογραφικά αποσπάσματα από κείμενα της Κατερίνας Γώγου. Υπήρχε, πριν αναλάβετε αυτόν τον ρόλο, «προσωπική σχέση» με το έργο της ποιήτριας – ηθοποιού Γώγου, ή τώρα την προσεγγίσατε, λόγω του ρόλου σας;

Η Κατερίνα Γώγου μπήκε στη ζωή μου πέρυσι με αφορμή την ανάγνωση ποιημάτων της σε κάποια εκδήλωση... διάβασα σχεδόν τα πάντα, οπότε η φετινή δουλειά με βρίσκει αρκετά έτοιμη να την προσεγγίσω.


Η ποίηση της Κατερίνας Γώγου είναι σκοτεινή, μιλώντας με σκληρά λόγια, για τον Άνθρωπο, όμως, και την ανθρωπιά! Πως αντιλαμβάνεστε εσείς αυτό το πρίσμα προσέγγισής της;

Αυτό που νιώθω είναι πως η Γώγου αγάπα βαθιά τον άνθρωπο που συνθλίβεται μέσα στις κοινωνικές αδικίες, κάτω απο το βάρος της ανθρώπινης σκληρότητας. Άρα λοιπόν, αγαπά τους αγνούς ανθρώπους και εναντιώνεται σ’ αυτούς που θεωρεί πουλημένους και "γουρούνια" όπως η ίδια τους αποκαλεί...

Η εποχή μας δεν είναι απλώς σκοτεινή, αλλά μαύρη! Οικονομικά, κοινωνικά, πολιτικά (κυριολεκτικά!). Ποια θα λέγατε πως είναι η θέση της Γώγου, μέσα από το διαχρονικό έργο της, για τη στάση που πρέπει να έχουμε σήμερα;

Η εποχή μας έχει πολλά κοινά με τη δική της και γι’ αυτο είναι ο λόγος της τόσο επίκαιρος. Αφού περάσαμε κάποιες δεκαετίες "να καθορίζουμε τη στάση μας στη ζωή απο το στυλ της καρέκλας", τώρα βρισκόμαστε μπροστά σε τεράστια προβλήματα τα οποία απαιτούν λύσεις, με επίκεντρο όμως τον άνθρωπο. Πρέπει να δοθεί μάχη ώστε να ξαναβρούμε την αξιοπρέπειά μας και το κέντρο μας. Μπορεί η Κατερίνα να το ζητάει πολλές φορές με έναν τρόπο ουτοπικό, όμως αυτές οι φωνές πρέπει να ακούγονται, γιατί μας υπενθυμίζουν ιδέες, που πολλές φορές αντιμετωπίζονται απο το σύστημα ως γραφικές.

Αλλά, μιλήστε μας, λίγο, για την παράσταση, το ρόλο σας σ’ αυτήν και το στόχο της – πέρα απ’ το ότι συμπίπτει με τα 20χρονα της απουσίας της Γώγου – στο σήμερα;

Ο στόχος μας είναι να μεταφέρουμε στον θεατή το συναίσθημά της, που δεν είναι μόνο σκοτεινό... πολλές φορές είναι δυναμικό, επαναστατικό, ελπιδοφόρο.

Ένας άνθρωπος – αγωνιστής, με πιστεύω, ιδανικά, αλλά και με «τσαμπουκά», όπως ήταν η Γώγου, ηττήθηκε, αν θα μπορούσα να θέσω έτσι το θάνατό της, γιατί, από την άλλη, υπάρχει και μια ηρωικότητα στην πράξη της. Εσείς, «μπαίνοντας στον κόσμο της», πως νιώθετε και πως αντιλαμβάνεστε το τέλος της δημιουργού;

Κι εγώ πιστεύω ότι, κατά μια έννοια ηττήθηκε... μα νομίζω όλοι αυτοί οι άνθρωποι, που έχουν ανάγκη τον ιδανικό κόσμο, δεν μπορούν παρά να λυγίσουν. Ο κόσμος είναι σκληρός και άδικος... ο μικρόκοσμός μας όμως, μπορεί να είναι φωτεινός. Υπάρχει η δημιουργία, η αγαπη, τα παιδιά... το θέμα είναι, που ρίχνει ο καθένας το βάρος της ζωής του. Η Κατερίνα ένιωθε υπεύθυνη για την δυστυχία του κόσμου και δεν το άντεξε. Υπάρχει όμως σ’ αυτό κι ένα μεγαλείο!

Τι πιστεύετε ότι μας αφήνει το έργο της Γώγου, τι η παράσταση στον θεατή και τι σας άφησε εσάς;

Νομίζω ότι ήδη απάντησα για μένα. Όσο για τον θεατή, ελπίζω να προκαλέσει μια συγκίνηση, που μπορεί να φέρει ίσως και αντίδραση σ’ αυτά που ζούμε.

  


Ταυτίζεστε 100% με το έργο και την προσωπικότητα της Γώγου και στην προσωπική σας ζωή (ως πολίτης), ή, να το πω αλλιώς, ποια είναι η άποψη κι η στάση της Μυρτώς Αλικάκη για τη σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα;

Όχι, δεν ταυτίζομαι μαζί της, είμαι συμφιλιωμένη με την πραγματικότητα, όσο σκληρή κι αν είναι. Δεν πιστεύω ότι ο κόσμος μπορεί να αλλάξει, γιατί οι άνθρωποι που τον διαμορφώνουμε, είμαστε γεμάτοι "πάθη και λάθη". Μπορούμε όμως να προσπαθούμε να τον βελτιώσουμε και να μην ξεχνάμε ότι όλοι το ίδιο είμαστε κι όλοι μια μέρα θα πεθάνουμε, όση εξουσία κι αν ασκήσουμε , όσα χρήματα κι αν αποταμιεύσουμε.

Κλείνοντας, θα ήθελα να μου πείτε τον στίχο εκείνο από την ποίησή της, ή μια φράση, γενικότερα, από τα γραπτά της, που χαράχτηκε μέσα σας και θα την κουβαλάτε για πάντα.

"Και σε δυο περίεργα σύννεφα
  που ακίνητα τρέχαν
  εγώ ανάμεσα σε δυο διάτρητους ληστές
  στα φώτα σταυρωμένη

  μπορεί δίκαια...
  προκάλεσα με πάθος τη ζωή
  άσκησα την όραση για μακριά
   κι έχασα τα κοντινά μου"

 

Κατερίνα Γώγου - Στο μυαλό είναι ο στόχος! | Με τη Μυρτώ Αλικάκη

 

 

 

Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Εμένα δε με νοιάζει να μην έχω τίποτα, ίσα - ίσα μάλιστα, γιατί αλλιώς θα ντρεπόμουνα κιόλας.
Κατερίνα Γώγου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

Δεν έχουν καταχωρηθεί γεγονότα.

ΤΥΧΑΙΑ TAGS