112 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
16.11.2019
Ορφέας | Main Feed
Κείμενο: Δελτίο Τύπου

Κυριακή Δερέμπεη: Στο μονοπάτι της παράδοσης με τη φωνή της Κυριακής

Νέα πρόσωπα

Ορφέας

Κυριακή Δερέμπεη
Στο μονοπάτι της παράδοσης με τη φωνή της Κυριακής


Ένα νέο αστέρι γεννήθηκε στην ελληνική παραδοσιακή μουσική. Ένα μικρό κοριτσάκι που μαγεύει τα πλήθη με την γλυκιά της φωνή και τους ήχους της παραδοσιακής και βυζαντινής μουσικής.

Η δεκαπεντάχρονη Κυριακή Δερέμπεη, έκανε την πρώτη της εμφάνιση στο κοινό στο πλευρό του Μανώλη Μητσιά σε ηλικία δεκατριών χρόνων. Δύο χρόνια πριν λοιπόν, η μικρή Κυριακή συγκίνησε τα πλήθη με την γλυκιά φωνή της, την σεμνή της παρουσία και την αγγελική της μορφή. Ένα μικρό παιδί, ένα ”παιδί-θαύμα” όπως την χαρακτηρίζουν οι περισσότεροι, που κατέπληξε με την ωριμότητα και γλυκύτητα της φωνής της, συνεχίζει την μουσική του πορεία στο πλευρό των καταξιωμένων καλλιτεχνών της παραδοσιακής μουσικής με σεμνότητα και ταπεινοφροσύνη. Έχει συνυπάρξει μουσικά με τον Μανώλη Μητσιά, την Ελένη Βιτάλη, τον Ορχάν Οσμάν κ.α. καλλιτέχνες. Επίσης μαθαίνει μπουζούκι, πιάνο και ούτι, σπουδάζει βυζαντινή μουσική ενώ μελετά το κλασσικό και παραδοσιακό τραγούδι.

Δείτε παρακάτω, ένα μικρό βιογραφικό της 15χρονης Κυριακής:

Η Κυριακή Δερέμπεη γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Ανήκει στη 5η γενιά προσφύγων, από Πόντο από την πλευρά της μητέρας της και Ανατολική Θράκη και Κωνσταντινούπολη από την πλευρά του πατέρα της.

Κατάγεται από οικογένεια μουσικών της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής και ιεροψαλτών. Ο παππούς της, υπήρξε καθηγητής βυζαντινής μουσικής (Αγία Σοφία Θεσσαλονίκης) και δεξιός ψάλτης στην Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, από τον οποίο επηρεάστηκε και από πολύ μικρή πήρε τις βάσεις στην εκκλησιαστική βυζαντινή μουσική.

Σε ηλικία πέντε ετών, γράφτηκε για πρώτη φορά σε ωδείο και ξεκίνησε μαθήματα πιάνου. Εδώ και τρία χρόνια, μαθαίνει μπουζούκι και σπουδάσει δυο χρόνια βυζαντινή μουσική στη σχολή βυζαντινής μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης και παράλληλα και με καθηγητή βυζαντινής μουσικής. Από το 2013, παρακολουθεί μαθήματα βυζαντινής μουσικής στην Ι.Μ. Θεσσαλονίκης καθώς και μαθήματα στο ούτι. Επίσης, μαθήματα φωνητικής τέχνης κάνει δυο χρόνια στο κλασσικό και παραδοσιακό τραγούδι.
Από πολύ νωρίς, ένιωσε τον παλμό και τον ρυθμό της παραδοσιακής μουσικής, είναι ένας τρόπος έκφρασης γι’ αυτήν και θεωρεί πως αυτά τα δυο είδη, της παραδοσιακής και της εκκλησιαστικής βυζαντινής μουσικής, είναι αυτά που τη χαρακτηρίζουν.
Επηρεάστηκε πολύ από τον Χρόνη Αηδονίδη, τον οποίο θεωρεί δάσκαλο και οδηγό στη μουσική της πορεία.

• Στα 13 της χρόνια, μετά από μια επιτυχημένη συναυλία στο ωδείο που φοιτούσε, αποδέχτηκε το κάλεσμα του παγκοσμίου φήμης δεξιοτέχνη του μπουζουκιού, Orhan Osman, στο φεστιβάλ Μαρώνειας στα πλαίσια του οποίου συμμετείχαν επίσης ο Σταύρος Παζαρέντσης και η Αρετή Κετιμέ.

• Την ίδια χρονιά, ο μεγάλος Μανώλης Μητσιάς σε συναυλία του, την ανέβασε στην σκηνή για να πουν μαζί ένα τραγούδι του Μάνου Χατζιδάκι, μαγεύοντας με την παρουσία της, το κοινό παρακολουθούσε την συναυλία.

• Τον Ιανουάριο του 2012, τραγούδησε στην κοπή της πίτας του Ιδρύματος Παπαθεμελή, όπου συμμετείχε ο βυζαντινός χορός ”Ηδύμελον” και ο Πέτρος Γαϊτάνος

• Τον Ιανουάριο του 2013, στο τηλεοπτικό κανάλι της Ι.Μ. Θεσσαλονίκης 4Ε και στον δημοσιογράφο Θανάση Κληματσίδα, μίλησε στην εκπομπή ”Με γνώση και μεράκι” για τα πρώτα της βήματα στην μουσική και για τα σχέδιά της, για το μέλλον σε μια εκπομπή-αφιέρωμα σε αυτήν.

• Μετά τη παρουσίασή της στην εκπομπή ”Με γνώση και μεράκι” όλα τα blogs και οι διαδικτυακές εφημερίδες μιλούν για το νέο αστέρι της παραδοσιακής μουσικής, το ”παιδί-θαύμα” όπως αναμφισβήτητα την αποκαλούν. Η μικρή Κυριακή Δερέμπεη, ήρθε στην Ελληνική παραδοσιακή μουσική και θα μείνει. Είναι όπως λένε οι περισσότεροι το”νέο αίμα” της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής.

• Τον Μάρτιο του 2013, συμμετείχε σε μεγάλη φιλανθρωπική συναυλία, για τα παιδιά του συλλόγου ”ΛΑΜΨΗ”, όπου τραγούδησε συνοδευόμενη από τον Πέτρο & Γρηγόρη Παπαεμμανουήλ, τον Σταύρο Παζαρέντση, Αστέριο Τράκα, τον Ibraim Ibraimoglou και το Αρχείο Μουσικολαογραφικής Παράδοσης ”Χρόνης Αηδονίδης”. Στην συναυλία συμμετείχαν οι κορυφαίοι καλλιτέχνες της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής όπως ο Νίκος Αβαγιανός, ο Ross Daly, η Κέλυ Θωμά, ο Παναγιώτης Λάλεζας, η Dilek Koc, τα Χάλκινα της Γουμένισσας, ο Ματθαίος & Κωνσταντίνος Τσαχουρίδης, η Αρετή Καμηλάκη, η Τετράφωνη χορωδία δήμου Βόλβης με χοράρχη τον Σταύρο Καραμάνη κ.α. καλλιτέχνες, με παρουσιαστή της συναυλίας τον Κώστα Χαρδαβέλλα

• Τον Ιούνιο του 2013, στα πλαίσια των εκδηλώσεων του Δήμου Θεσσαλονίκης και της TV100, με θέμα ”Γειτονιές” και η διαπολιτισμικότητά τους, τραγούδησε στην μουσική παράσταση ”Μουσικές του κόσμου” τραγούδια στην Ελληνική, Τούρκικη, Ρώσικη, Σέρβικη και στη γλώσσα Ρομ. Στη συναυλία συμμετείχε ο Γιώργος Φανάρας και νεανικά συγκροτήματα.

• Τον Ιούνιο του 2013, τραγούδησε σε συναυλία του Συλλόγου Ποντίων φοιτητών Σερρών, τα έσοδα της οποίας δόθηκαν στο σύλλογο ΑΜΕΑ Σερρών, στην οποία συναυλία την συνόδευσε ο Μπάμπης Κεμανετζίδης και ο Σίμος Σπυριδόπουλος. Στη συναυλία συμμετείχαν επίσης οι κορυφαίοι της Ποντιακής μουσικής, όπως: Πέλα Νικολαΐδου, Σιμάκος Σπυριδόπουλος, Κώστας Θεοδοσιάδης, Γιάννης Τσιτιρίδης, Γιώργος Ορφανίδης, Χρήστος Ακριτίδης κ.α.

• Τον Ιούνιο του 2013, τραγούδησε στο πλευρό του Νίκου Αβαγιανού και της Αρετής Καμηλάκη, σε συναυλία του σχολείου παιδιών με ειδικές ικανότητες ΕΕΕΕΚ Κορδελιού, σε συνδιοργάνωση με το Σύλλογο Έρευνας & Διάδοσης της Κρητικής Παράδοσης ”Ιδαία Γη”. Τα έσοδα της συναυλίας δόθηκαν στο σχολείο παιδιών με ειδικές ικανότητες ΕΕΕΕΚ Κορδελιού.

• Τον Αύγουστο του 2013, εκπλήρωσε μια μεγάλη της επιθυμία, να πει ένα τραγούδι στο πλευρό της Ελένης Βιτάλη

• Το Σεπτέμβριο του 2013, συμμετείχε στην συναυλία αγάπης και αλληλεγγύης στις Αχαρνές Αττικής. Διοργάνωση: Ιερός Ναός Παναγίας Σουμελα, η Ιερά Μητρόπολη Ιλίου, Αχαρνών & Πετρουπόλεως & ο Δήμος Αχαρνών. Στη συναυλία συμμετείχαν 26 τραγουδιστές και συνθέτες όπως οι: Λένα Αλκαίου, Νίκος Ανδρουλάκης, Μιχάλης Βιολάρης, Πέτρος Γαϊτάνος, Κυριακή Δερέμπεη, Νάντια Καραγιάννη, Μανώλης Καραντίνης, Δημήτρης Καρασαββίδης, Θανάσης Κομνηνός, Δημήτρης Κοντογιάννης, Αντώνης Κυρίτσης, Χαρούλα Λαμπράκη, Βασίλης Λέκκας, Λιζέτα Νικολάου, Φίλιππος Νικολάου, Βασίλης Πάτσιος, Θεοδοσία Στίγκα, Μπάμπης Τσέρτος, Γιώργος Υδραίος, Λάκης Χαλκιάς - Συνθέτες: Τάκης Σούκας & Χρήστος Παπαδόπουλος - Με την συμμετοχή της ΛΑΪΚΗΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ''ΕΜΜΕΤΡΟΝ'' - Επιμέλεια-Δ/νση ορχήστρας: Μανώλης Γεωργοστάθης - Mουσική οργάνωση: Γιώργος Υδραίος

• Τέλη 2013, η πρώτη της δισκογραφική δουλειά, συμμετοχή σε CD φιλανθρωπικού χαρακτήρα, με τους κορυφαίους της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής.

  
  
  
  
  
  
  
 

 
  


Όνειρό της, να βάλει κι αυτή ένα λιθαράκι στο χώρο της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής.

Τα “πιστεύω” της: Πιστεύει πως η ενασχόλησή της με τη βυζαντινή μουσική, είναι ένας τρόπος επικοινωνίας με το Θεό, πως όλα τα χαρίσματα πηγάζουν από το Θεό. Αυτός τα προσφέρει στον άνθρωπο και αυτός είναι ο μόνος που μπορεί να τα πάρει από τον άνθρωπο που τα κατέχει. Πάντα έχει ως κέντρο και ως βάση το λόγο, τη διδασκαλία και το θέλημα του Θεού, στη μουσική της πορεία και γενικότερα στη ζωή της.


ΦΩΤΟ1: Με τον Μανώλη Μητσιά επί σκηνής, σε ηλικία μόλις 13 ετών
ΦΩΤΟ2: Με τον Orhan Osman επί σκηνής, σε ηλικία μόλις 13 ετών
ΦΩΤΟ3: Με τον Γιώργο Νταλάρα
ΦΩΤΟ4: Με τον Πέτρο Γαϊτάνο
ΦΩΤΟ5: Με τον Σταμάτη Σπανουδάκη
ΦΩΤΟ6: Μ. Τσαχουρίδης, Π. Παπαεμμανουήλ, Π. Λάλεζας, Dilek Koc, Κυριακή, Γρ. Παπαεμμανουήλ, Κ. Τσαχουρίδης
ΦΩΤΟ7: Με τον Βασίλη Λέκκα
ΦΩΤΟ8: Με τον Χρόνη Αηδονίδη, τον δάσκαλο της παράδοσης
ΦΩΤΟ9: Με τον Νίκο Αβαγιανό
ΦΩΤΟ10: Η Κυριακή Δερέμπεη μαζί με τον Νίκο Αβαγιανό και τον Ross Daly
ΦΩΤΟ11: Συναυλία (Αθήνα) με την Νάντια Καραγιάννη και τον Χρήστο Παπαδόπουλο
ΦΩΤΟ12: Με την Ελένη Βιτάλη, επί σκηνής
ΦΩΤΟ13: Με τον Βασίλη Λέκκα
ΦΩΤΟ14: Πρόβες με την Dilek Koc
ΦΩΤΟ15: Με την συνεργάτιδα του Ross Daly, Κέλυ Θωμά και τον Ματθαίο Τσαχουρίδη
ΦΩΤΟ16: Συμμετοχή σε εκδήλωση με τον Πέτρο Γαϊτάνο σε ηλικία μόλις 13 ετών
ΦΩΤΟ17: Συναυλία αγάπης & αλληλεγγύης στην Αθήνα


ΒΙΝΤΕΟ1: ΜΕ ΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΜΕΡΑΚΙ

Get Adobe Flash player


ΒΙΝΤΕΟ2: ΤΖΙΒΑΕΡΙ

Invalid Video: http://youtu.be/_EdTp8yLMOk

Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Όταν αγαπάς η μισή αγάπη είναι φόβος για το χαμό της αγάπης, η άλλη μισή είναι μίσος για τη σκλαβιά της αγάπης, όλη η αγάπη είναι πόνος που λείπει η αγάπη.Που ’ναι η χαρά της αγάπης; Που ’ναι η αγάπη;
Γιάννης Ρίτσος

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

16/11/1953 Γεννήθηκε η τραγουδίστρια Γλυκερία
16/11/1971 Πέθανε ο ρεμπέτης Στράτος Παγιουμτζής
17/11/1861 Γεννήθηκε ο Σπύρος Σαμάρας, συνθέτης του Ολυμπιακού ύμνου