147 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
17.11.2019
Ορφέας | Main Feed
Κείμενο: Γιώργος Τζαγάκης

Δημήτρης Μητροπάνος (1948 - 2012)

Τα πρόσωπα

Γιώργος Τζαγάκης

Την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 64 ετών, άφησε σήμερα το πρωϊ ένας εκ των τελευταίων μεγάλων του λαϊκού τραγουδιού, ο Δημήτρης Μητροπάνος. Θα ήταν μάλλον ασέβεια στη μνήμη του να περισσέψουν τα λόγια τη στιγμή του αποχαιρετισμού, για εκείνον που μετρούσε τα λόγια του σε όλη τη ζωή του. Εξάλλου δύσκολα εκφράζονται τα λόγια σε τέτοιες στιγμές.

Πως να χωρέσουν όμως  σε λίγα λόγια μια διαδρομή σαράντα και πλέον χρόνων στο ελληνικό τραγούδι,οι συνεργασίες του με τους μεγαλύτερους δημιουργούς του λαϊκού και του έντεχνου τραγουδιού (Ζαμπέτας, Θεοδωράκης, Μούτσης, Καλδάρας, Μουσαφίρης, Νικολόπουλος, Τόκας, Μικρούτσικος, Παπαδημητρίου, Κραουνάκης),οι πολλές και σημαντικές επιτυχίες του; Πως να χωρέσουν σε λίγα λόγια η εκτίμηση των συναδέλφων του, η αγάπη με την οποία τον περιέβαλε ο κόσμος που αγάπησε τα τραγούδια του, που εκτίμησε το ήθος, τη συνέπεια και την ακεραιότητά  που χαρακτήριζαν την προσωπικότητά του; Πως να χωρέσει τέλος  σε δυο-τρεις κουβέντες αυτή η χωρίς νόημα οργή για το αναπάντεχο, η απέραντη θλίψη για την απώλεια; Είναι στιγμές που δύσκολα προσπαθείς να διαχωρίσεις την προσωπική οπτική, την εκτίμηση, τα συναισθήματα, προσπαθώντας να εκφράσεις αυτό που μάλλον αισθάνθηκε στο άκουσμα της είδησης του θανάτου του ο περισσότερος κόσμος. Είναι πολλά τα χρόνια, πολλά τα τραγούδια, πολλές οι αναμνήσεις. Ταξίδεψες τους έρωτές μας,απάλυνες τα αρνητικά συναισθήματα στις δύσκολες στιγμές μας, συνόδευσες τις χαρές και τις λύπες μας. Φεύγοντας άφησες πίσω σου ακρωτηριασμένες τις αναμνήσεις, τα συναισθήματα, τα λόγια,τα τραγούδια. Άφησες όμως πίσω σου κι αυτή την απόλυτα ειλικρινή προσωπική σχέση που συνέδεσε όλους εμάς που μεγαλώσαμε με τα τραγούδια σου με σένα. Αυτή τη σχέση που μας έδωσε, μας δίνει το θάρρος, το κουράγιο να σε αποκαλούμε φίλο.

Αντίο φίλε λοιπόν, έτσι λιττά και ταπεινά όπως έζησες...

 

 «... Όσοι με το Χάρο γίναν φίλοι,με τσιγάρο φεύγουνε στα χείλη ...»

Δημήτρης Μητροπάνος
1948 - 2012

 


Η κηδεία του Δημήτρη Μητροπάνου θα γίνει τη Πέμπτη 19 Απριλίου στις 14:00 από το Α’ Νεκροταφείο Αθηνών. Από τις 10:00 το πρωί η σωρός του θα βρίσκεται στο παρεκκλήσι του Α΄ Νεκροταφείου για τον τελευταίο αποχαιρετισμό από όλους εκείνους που τον αγάπησαν. Η οικογένεια του Δημήτρη Μητροπάνου, πενθώντας τον λατρεμένο σύζυγο, πατέρα, αδελφό, παρακαλεί αντί στεφάνων να ενισχυθεί  το Κέντρο Υποδοχής Αλληλεγγύης Ιδρύματος Αστέγων (ΚΥΑΔΑ) – λογαριασμός 064/48000015 Εθνική Τράπεζα -  για τους συνανθρώπους μας που δοκιμάζονται αυτή τη δύσκολη στιγμή.
Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Άστοχα πράγματα και κινδυνώδη, οι έπαινοι για των Ελλήνων τα ιδεώδη.
Κωνσταντίνος Καβάφης

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

17/11/1861 Γεννήθηκε ο Σπύρος Σαμάρας, συνθέτης του Ολυμπιακού ύμνου
18/11/1985 Πέθανε ο συνθέτης και τραγουδιστής του ρεμπέτικου Δημήτρης Γκόγκος ή Μπαγιαντέρας

ΤΥΧΑΙΑ TAGS