120 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
16.11.2019
Ορφέας | Main Feed

Τα πρόσωπα

Κέλλυ Γκούνη

Πάνος Λαμπρίδης: «Μπορούμε να γκρεμίσουμε και να ξανακτίσουμε το ναό σε τρεις μέρες»

Συνέντευξη στην Κέλλυ Γκούνη


Ο Πάνος Λαμπρίδης θα μπορούσε να είναι μόνιμος συνταξιδιώτης των ονείρων σου, που γαληνεύει με την μελωδική φωνή του τις δικές σου διαδρομές. Άλλωστε μούσα της ζωής του είναι η ίδια η διαδρομή, όπως μας λέει. Ένας καλλιτέχνης που δεν οριοθετεί την υφολογία των τραγουδιών του σε στερεοτυπικές ταμπέλες λαϊκού ή έντεχνου, αλλά θέτει τον εαυτό του ως μέρος μίας μουσικής πραγματικότητας, αέναης. Γνωρίζει πώς να παλεύει για το κοινό καλό και το συνάνθρωπο αναγνωρίζοντας ότι η μόνη πραγματικά αλήθεια είναι η αγάπη και προσπαθεί να συμπορεύεται με την αρετή αυτή.
Ακολουθώντας την ροή της ζωής, βρέθηκε σήμερα να έχει  πάρει μέρος σε εμφανίσεις και συναυλίες σχεδόν σε όλες τις πόλεις της Ελλάδος, καθώς επίσης και σε χώρες του εξωτερικού όπως Ουγγαρία, Γερμανία, Αυστρία, Ιταλία, Σερβία, Βουλγαρία, Τουρκία, Κύπρο.
Έχει σπουδάσει μελόδραμα και μονωδία στην τάξη του πρωταγωνιστή της Λυρικής κ. Αχ. Τσάνταλο και είναι Διπλωματούχος Μονωδίας. Ξεκίνησε το 1995 από το τμήμα μουσικής του Πνευματικού κέντρου του Δήμου Μενεμένης και παράλληλα δραστηριοποιήθηκε στο Εργαστήριο Ελληνικής Μουσικής και την Χορωδία του Συλλόγου Αδαμάντιος Κοραής της Νομαρχίας Θες/νίκης. Ήταν μέλος του συγκροτήματος ‘’Μελωδιστές’’ με ρεπερτόριο από όλους τους μεγάλους συνθέτες του Ελληνικού πενταγράμμου. Η τελευταία δισκογραφική δουλειά φέρει τον τίτλο «Ομόκεντροι κύκλοι», στην οποία ακολουθούνται μελωδικές γραμμές που συνδυάζονται απόλυτα με την δυναμική της φωνής του Πάνου Λαμπρίδη.
Το κλειδί της ζωής του εκτός από εκείνο του Σολ, που πιστά υπηρετεί τόσο χρόνια, είναι εκείνο που καταφέρνει να τον κάνει να βλέπει αθόλωτα μες τα σκοτάδια, όπως χαρακτηριστικά μας αναφέρει. Ένας ελεύθερος νους με μεγάλη μουσική παιδεία, επισκέπτεται την οικογένεια του μουσικού περιοδικού «Ορφέας» και μας ανοίγει τους ορίζοντες της δικής του αλήθειας και ψυχής.Θα ήθελα να το πάμε λίγο αντίστροφα, καθώς εκείνο που μου έχει προκαλέσει ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε σένα είναι ο τρόπος που γράφεις και σχολιάζεις τα κοινωνικό-οικονομικά γεγονότα μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Είναι έντονος, έκρυθμος αλλά παράλληλα «ευαισθητοποιημένος». Τι είναι αυτό που πραγματικά σε ενοχλεί;

Δε θα έλεγα με ενοχλεί, δεν είναι ακριβώς ενόχληση, είναι ένα τεράστιο γιατί και ένα γαμώτο, που ενώ τα γνωρίζουμε όλα - είμαι σίγουρος γι’ αυτό - είμαστε φοβισμένοι, βολεμένοι στη γωνιά μας και καταδικασμένοι στην απάθεια. Εδώ και η οξύμωρη γελοιότητα μας, είμαστε πατριώτες και περηφανευόμαστε γι’ αυτό το Ηρωικό ένδοξο γένος μας, ενώ ταυτόχρονα θα γλύφουμε οποιαδήποτε ακαθαρσία γιατί έχουμε οικογένεια, πρέπει να μεγαλώσουμε τα παιδιά μας, σε συνδυασμό με γυαλιστικό αυτοκινήτου μόστρα και μπριγιαντίνη. ‘Έτσι κρύβουμε τους φόβους και την ανικανότητα. Δεν είναι ενόχληση, είναι μια βαθειά και πολύ μεγάλη θλίψη για το μπόι που χάσαμε σαν άνθρωποι. Γίναμε ιδιοτελείς, ζούσαμε - και πολλοί ακόμα και τώρα ζουν για το παρόν και μόνο,  χωρίς να σκεφτούν καμία συνέπεια. Κανείς δεν κατανόησε - ή τουλάχιστον λίγοι-, αυτό που μάθαμε απ’ το δημοτικό, «Δράση – Αντίδραση». Είναι θλίψη βαθειά που ο Grego έγινε Graekulus, μίζερος και μπαγαπόντης, είναι θλίψη γιατί δεν γίναμε ακόμα άνθρωποι, γιατί άνθρωπος γίνεσαι όταν νοιάζεσαι για τον διπλανό σου, όταν παλεύεις «για όλες τις λάμπες του κόσμου» κατά τη φράση του Λειβαδίτη.

Αγωνιστής και δημοκράτης, ενάντια στο φασισμό και στην χειραγώγηση από φιλό-εξουσιαστές. Με ποιον τρόπο ένας αγώνας μπορεί να κερδηθεί;


Χρόνια, πολλά χρόνια πριν, κάποια δαιμόνια μυαλά ξέρανε πώς να κερδηθεί ένας αγώνας. Δυστυχώς αυτοί ήταν οι εξουσιαστές και όχι εμείς. Εμείς γίναμε άλλο ένα τούβλο στον τοίχο τους, καθώς θυμάμαι τώρα που σου τα λέω, το Another Brick in the Wall των Pink Floyd, θέλοντας να καταλήξω ότι δεν χρειαζόμαστε την εκπαίδευση τους που κατασκευάζει δούλους… χρειαζόμαστε την αληθινή παιδεία για το όλον και όχι του επιμέρους, ώστε να μην γουστάρουμε Σωτήρες και μεσημεριανά, για να σκοτώνουμε κι αυτό το λίγο που μας απέμεινε. Ας κατανοήσουμε επιτέλους ότι μπορούμε να γκρεμίσουμε και να ξανακτίσουμε το ναό σε τρεις μέρες. Όσον αφορά τον τρόπο, ως πρώτο βήμα, ας μάθουμε ότι οι υπόλοιποι ένοικοι στην πολυκατοικία μας είναι αδελφοί μας και όχι εχθροί μας. Πρέπει να πάρουμε το παραμύθι απ’ την αρχή, κάτι που νομίζω αρχίζει να διαφαίνεται έστω και μεμονωμένα, αφού πριν θα έχουμε πεθάνει απ το κρύο - δυστυχώς γιατί ακόμα μάλλον πεθαίνει ο διπλανός μας όχι εμείς - η δική μας εκπαίδευση, αφού ήμασταν για χρόνια υβριστές, θα είναι Ποσειδώνια!

Τι είναι χειρότερο για την ψυχή ενός ανθρώπου; Το ρίσκο ή η συμβατικότητα;

Το ρίσκο είναι ροή, πιστεύω ακράδαντα στη ροή!

Αγαπάς την ποίηση. Ο Οδυσσέας Ελύτης έχει πει: «Την αλήθεια την «φτιάχνει» κανείς ακριβώς όπως φτιάχνει και το ψέμα». Ποια είναι η δική σου αλήθεια και ποιο το ψέμα σου;


Μα ποια είναι επιτέλους αυτή η αλήθεια του καθένα; Ναι, θα παραδεχτώ αυτό που είπε ο μεγάλος ποιητής, όμως υπάρχουν οι αντικειμενικές αλήθειες, και είναι αυτές και μόνον αυτές που οδηγούν στο αγαθό, δεν υπάρχει αλήθεια αν δεν εξυπηρετεί την αρετή. Τι σου λέω τώρα ε; Καλός και τυχερός ο ευτυχής, ο ευδαίμων όμως ύψιστος. Αλήθεια πια είναι η αλήθεια; Μια θα πω και δεν μπορεί να την αμφισβήτηση κανείς, η ΑΓΑΠΗ, ας την πάρουμε κι ας την βάλουμε σε μια μεγαλύτερη σκηνή, αυτή όλου του κόσμου. Όσο αφορά το ψέμα, το ψέμα είναι προφανές, η αλήθεια είναι το θέμα.

Κλαις ή γελάς πιο εύκολα;


Και τα δυο, τελευταία κλαίω πολύ, αλλιώς τι άνδρας θα ήμουνα χαχαχα… Κλαίω γιατί αγαπώ πάνω από μένα αυτόν τον τόπο κι αυτό το κατανοούν όσοι νιώθουν την ίδια αγάπη, είναι πληγή μεγάλη.

  
  
 
 


Πες μου με μία λέξη τι σημαίνει για σένα μουσική και τραγούδι.

Θεός!

Αν έπρεπε να εντάξεις τον εαυτό σου σε ένα είδος μουσικής, ποιο θα ήταν αυτό; Ποια είναι η υφολογία των τραγουδιών σου;


Α! Εδώ προκύπτει μια μεγάλη παρεξήγηση. Οι «λαϊκοί» με θεωρούν πολύ κουλτούρα και η «κουλτούρα», λαϊκό τύπο ή τουλάχιστον αυτό συνέβαινε. Θα πω μόνο μια λέξη, που κάποιους τους φοβίζει και να την ψελλίζουν…    ανέντακτος, γιατί η μουσική είναι αέναη. Μα και η τέχνη σε καλούπια; Κάνε ότι θες μόνο μην το εξευτελίζεις!

«Νότες στο σανίδι». Μίλησε μου για την μουσικό - θεατρική αυτή παράσταση, στην οποία φέρεις και την υπογραφή σου.


Από ότι κατάλαβες μπορώ να σχολιάσω τα πάντα, όταν όμως με ρωτάνε για τις παραστάσεις, είναι λες και πίνω τα’ αμίλητο νερό! Λοιπόν, θα πω μόνο ότι είναι η δική μου αλήθεια είναι αυτή που έφτιαξα εγώ. Κάθε φορά είναι μια καινούργια αλήθεια που μπορεί να εκφραστεί μόνο μέσα από τα τραγούδια… Είμαστε τρεις φίλοι, συνταξιδιώτες, ο Γιώργος Ντινάκος, ένας εξαίρετος κιθαρίστας, η Αγγελική Ζούπα στο φλάουτο και εγώ, σε - διαλεγμένα από καρδιάς - τραγούδια των δυσκολιών μας και του έρωτα. Όσοι θεατρόφιλοι τα Σάββατα προηγουμένως δουν την παράσταση "Γιαννούλης Χαλεπάς" έχουν την δυνατότητα να συνεχίσουν την ψυχαγωγία τους στη συναυλία με το εισιτήριο της θεατρικής παράστασης.

Ποια είναι η πραγματική μούσα της ζωής σου;


Η διαδρομή.

 Τελευταίο άφησα να μου πεις ποιο είναι το κλειδί της ζωής σου.

Δεν ξέρω αν είναι κλειδί, όμως είναι στόχος που ξεκλειδώνει να βλέπω αθόλωτα μες τα σκοτάδια.

……………………

Το θέατρο 4 εποχές παρουσιάζει τον Πάνο Λαμπρίδη στη μουσική παράσταση «Νότες στο σανίδι» με τραγούδια του έρωτα, κοινωνικά και της παρέας, ελλήνων συνθετών αλλά και τραγούδια του Πάνου Λαμπρίδη μαζί με τους συνταξιδιώτες μουσικούς, τον εξαιρετικό κιθαρίστα Γιώργο Ντινάκο & την Αγγελική Ζούπα /φλάουτο.

Σάββατα 7/14/28 Δεκέμβρη

Μετά την παράσταση «Γιαννούλης Χαλεπάς», που ξεκινά στις 9:30 μ.μ., το θέατρο φοράει τραπεζάκια και 11:15 μ.μ., με το φως των κεριών, αρχίζει το μαγικό μουσικό του ταξίδι και σας καλεί να τραγουδήσουμε όλοι μαζί στη φιλόξενη σκηνή του.

Το θέατρο και το τραγούδι είναι κάτι παραπάνω από αδελφές τέχνες το ένα γεννιέται μέσα από το άλλο αυτή η άρρηκτη σχέση γεννιέται μέσα από την Ωδή του Τραγοπόδαρου Βακχευτή Πάνα, που με την σειρά του ονόμασε την τραγωδία, έσμιξε με τον χορό των μουσών έδωσε μελωδία στην τέχνη και την έκανε άμεση, με το τραγούδι που ξεκινά την πορεία του μέσα από τον μύθο.

Είσοδος 10 ευρώ με ποτό
ποτά 5 ευρώ

κρατήσεις / 210 88 122 89
Κυψέλης 15


Όσοι θεατρόφιλοι τα Σάββατα προηγουμένως δουν την παράσταση "Γιαννούλης Χαλεπάς" έχουν την δυνατότητα να συνεχίσουν την ψυχαγωγία τους στη συναυλία με το εισιτήριο της θεατρικής παράστασης.


 
Get Adobe Flash player

Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Είμαστε κάτι ξεχαρβαλωμένες κιθάρες.
Κώστας Καρυωτάκης

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

16/11/1953 Γεννήθηκε η τραγουδίστρια Γλυκερία
16/11/1971 Πέθανε ο ρεμπέτης Στράτος Παγιουμτζής
17/11/1861 Γεννήθηκε ο Σπύρος Σαμάρας, συνθέτης του Ολυμπιακού ύμνου

ΤΥΧΑΙΑ TAGS