107 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
16.11.2019
Ορφέας | Main Feed
Τάσος Π. Καραντής

Η δισκογραφία, παγκόσμια, βρίσκεται σ’ ένα στάδιο μετάβασης, όπου, όπως δείχνουν τα πράγματα, περνά στο χώρο του διαδικτύου, αφήνοντας, ολοταχώς, πίσω το cd ως μέσο. Στην Ελλάδα, για να έρθω στα δικά μας, η μείωση των πωλήσεων των cd – σε συνάρτηση πάντα με την απαράδεκτα ακριβή τους τιμή – είναι, τα τελευταία χρόνια, εντεινόμενα, δραματική. Μέσα στο 2009, μειώθηκε, κι άλλο, το όριο του χρυσού και του πλατινένιου δίσκου, σε 6000 και 12000 αντίτυπα αντίστοιχα. Παρόλα αυτά όμως, το cd, όχι απλά υπάρχει ακόμα, αλλά αποτελεί, από την πλευρά των δισκογραφικών εταιρειών, και το κυρίαρχο μέσο έκδοσης και κυκλοφορίας. Αν κι ακολουθεί κι η παράλληλη νόμιμη διακίνηση κομματιών στο διαδίκτυο, το cd ακόμα, όσον αφορά την προβολή, πρωταγωνιστεί, ως μέσο. Κι η αλήθεια είναι, πως αποτελεί και τον, μέχρι στιγμής, πιο σοβαρό(από πλευράς έγκυρων στοιχείων και μετρήσεων) δείκτη των τάσεων και των γούστων του κοινού.

Από το 2009 δεν λαβαίνουμε επίσημη πληροφόρηση από το ifpi σχετικά με τα ελληνικά charts, περιμένοντας, όπως μας πληροφορεί στην ιστοσελίδα του (www.ifpi.gr), τα νέα, αναμορφωμένα. Η δισκογραφική κίνηση συνεχίζεται όμως κανονικά όλο αυτό το διάστημα κι, έτσι, ο “ΟΡΦΕΑΣ”, θέλοντας να δει τις κυρίαρχες τάσεις και τα γούστα του κοινού για το 2009, αναζήτησε, μέσω δισκογραφικών εταιρειών, πληροφόρηση, για το ποιοι δίσκοι καλλιτεχνών τους έγιναν χρυσοί και πλατινένιοι τη χρονιά που μας πέρασε.
Ανταποκρίθηκε, με πλήρη και συγκεκριμένα στοιχεία, η ΕΤΑΙΡΙΑ ΓΕΝΙΚΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ Α.Ε. κι έτσι αποφασίσαμε, τουλάχιστον, να παρουσιάσουμε αυτές τις έγκυρες πληροφορίες. Σαφώς κι υπάρχουν κι άλλοι εμπορικοί καλλιτέχνες, με χρυσούς και πλατινένιους δίσκους,(Μαρινέλλα, Πάριος, Μητροπάνος, Αλεξίου, Βίσση, Χατζηγιάννης, Τερζής, Σφακιανάκης, Ρουβάς, Πλούταρχος, Βανδή, Βέρτης κλπ.) και σε άλλες εταιρείες, μα, αφενός, απλά εντάσσονται προσθετικά στον όλο χάρτη των ειδών και των τάσεων χωρίς να τον αλλάζουν κι, αφετέρου, είναι γνωστό, ότι η ΕΤΑΙΡΙΑ ΓΕΝΙΚΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ Α.Ε., με τις 10 δισκογραφικές ετικέτες της (LEGEND – LYRA – MBI – IMPACT MUSIC – MUSIC BOX – VIRUS MUSIC - EROS – 7 ΕΠΤΑ - ΜΙΚΡΩΣ ΗΡΩΣ - PANVOX), συγκεντρώνει, πλέον, τη συντριπτική πλειοψηφία των καλλιτεχνών του ελληνικού τραγουδιού κι, οπότε, οι χρυσοί και πλατινένιοι δίσκοι της ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΓΕΝΙΚΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ Α.Ε. αποτελούν έναν, γενικότερα, ισχυρότατο δείκτη των αγοραστικών τάσεων, παρουσιάζοντάς μας, μια, αρκετά ευκρινή κι αντιπροσωπευτική, εικόνα, για τα είδη τραγουδιού, τους δημιουργούς και τους τραγουδιστές με τη μεγαλύτερη εμβέλεια, τη χρονιά που μας πέρασε(2009), στους αγοραστές cd.


ΤΟ “TOP” ΤΩΝ ΠΩΛΗΣΕΩΝ
(οι χρυσοί και πλατινένιοι δίσκοι του 2009 της ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΓΕΝΙΚΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ Α.Ε.)
 • Γιώργος Νταλάρας, «Σαν τραγούδι μαγεμένο» / LEGEND (πλατινένιος)
 • Γιώργος Νταλάρας «Γι’ αυτό υπάρχουνε οι φίλοι» / LEGEND (πλατινένιος)
 • Βασίλης Παπακωνσταντίνου «Ουράνια τόξα κυνηγώ» / LYRA (χρυσός)
 • Ελένη Βιτάλη «Ζωντανό κύτταρο» / LEGEND (χρυσός)
 • Τάνια Τσανακλίδου «Προσωπογραφία» / LYRA (χρυσός)
 • Μανώλης Λιδάκης «Μη μου γκρεμίζεις τ’ όνειρο» / LEGEND (χρυσός)
 • Ορφέας Περίδης «Live και με τους φίλους μου» / IMPACT MUSIC (χρυσός)
 • Μελίνα Κανά – Παντελής Θαλασσινός «Μόνο κόκκινο» / LYRA (χρυσός)
 • Βασίλης Καρράς «Όπως παλιά» / 7 ΕΠΤΑ (χρυσός)
 • Πέτρος Μπουσουλόπουλος «Ένα ξύπνημα μαζί σου» / 7 ΕΠΤΑ (χρυσός)
 • Νίκος Ζωϊδάκης «Όμορφη παρέα» / LYRA (χρυσός)
 • Ζουζούνια «Τα καβουράκια» / LEGEND (χρυσός)

Διαπιστώσεις
Από το TOP λοιπόν των υψηλότερων πωλήσεων της ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΓΕΝΙΚΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ Α.Ε., εξάγονται αρκετές ενδιαφέροντες διαπιστώσεις για το 2009, όσον αφορά το – μεγάλο όμως – κομμάτι “της πίτας” που αντιστοιχεί στην εν λόγω δισκογραφική εταιρεία.

Δισκογραφικές ετικέτες : Οι κυρίαρχες δισκογραφικές ετικέτες της ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΓΕΝΙΚΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ Α.Ε. είναι η LEGEND με 5 δίσκους στους 12 της λίστας κι η LYRA με 4, ενώ ακολουθεί η 7 ΕΠΤΑ με 2 κι η IMPACT MUSIC με 1.

Γενιές καλλιτεχνών : Επικρατεί η γενιά του ’70 (Νταλάρας, Β. Παπακωνσταντίνου, Βιτάλη, Τσανακλίδου) κι ακολουθεί η γενιά του ’80 και του ’90 (Λιδάκης, Θαλασσινός, Περίδης, Καρράς, Κανά), ενώ η νέα γενιά του μιλένιουμ εκπροσωπείται μόνο από τον “τηλεοπτικό” (από τη γνωστή τηλεοπτική σειρά «Ευτυχισμένοι μαζί») Πέτρο Μπουσουλόπουλο.

Είδη τραγουδιών : Με τη σειρά της λίστας : ρεμπέτικα(μέσα από την εκδοχή του Νταλάρα), σύγχρονα λαϊκά, έντεχνα και ροκ (Νταλάρας, Β. Παπακωνσταντίνου, Βιτάλη, Τσανακλίδου, Λιδάκης, Θαλασσινός, Περίδης Καρράς, Κανά), “τηλεοπτικά τραγούδια”(Ζουζούνια) και τα κρητικά, όσον αφορά τα παραδοσιακά(Ζωϊδάκης). Να προσθέσω εδώ, σχετικά με την κυριαρχία των κρητικών, ότι κι ο δίσκος του Μιχάλη Τζουγανάκη ( από την ίδια εταιρεία, έκδοσης του 2008) «Στα ρεύματα του κόσμου», έγινε χρυσός.

Άλλες διαπιστώσεις : Παρά τη γκρίνια μερικών, τα live πουλάνε(Νταλάρας, Βιτάλη, Περίδης, Ζωϊδάκης). Ο Παντελής Θαλασσινός, ως δημιουργός, βρίσκεται, με δυο δουλειές του στις ψηλότερες πωλήσεις («Μη μου γκρεμίζεις τ’ όνειρο» & «Μόνο κόκκινο»). Η ανθρώ
πινη περιπέτεια του Μανώλη Λιδάκη πάντως, νομίζω πως “έσπρωξε” εμπορικά το δίσκο του («Μη μου γκρεμίζεις τ’ όνειρο») προς τα τέλη της χρονιάς που μας πέρασε. Η επιστροφή του Βασίλη Καρρά («Όπως παλιά»), με τραγούδια όχι του ρεπερτορίου του, αλλά επανεκτελέσεις, κι η επιτυχία που είχε, δείχνει, νομίζω, ότι ο πολύς κόσμος διψάει να ακούσει διαχρονικά λαϊκά, μα κι έντεχνα, από στιβαρές, γενικότερα, φωνές. Η Τάνια Τσανακλίδου περνά την περίοδο της μεγαλύτερης δημοφιλίας της, μια που – απ’ ότι βλέπω από την «Ελληνική Δισκογραφία» (1950-2009) του Πέτρου Δραγουμάνου – η «Προσωπογραφία» είναι ο πρώτος(!) προσωπικός χρυσός δίσκος της(των 6000 πωλήσεων) στην 35χρονη καριέρα της!

Βασίλης Παπακωνσταντίνου – ο πιο δημοφιλής Έλληνας ροκ καλλιτέχνης : Ο γερόλυκος της ελληνικής ροκ, αναδεικνύεται – με το χρυσό «Ουράνια τόξα κυνηγώ», σε δική του μουσική και σε στίχους του Άλκη Αλκαίου - για μια ακόμα φορά, στον δημοφιλέστερο ροκ
καλλιτέχνη. Κι έχει αρκετά άλλα κι ιστορικά και νέα ονόματα, του ροκ χώρου, η εταιρεία του.

Γιώργος Νταλάρας – ο πλατινένιος : Ο Γιώργος Νταλάρας είναι ο μοναδικός καλλιτέχνης της εταιρείας του που έκανε πλατινένιο δίσκο και μάλιστα όχι έναν, αλλά δύο στην ίδια χρονιά(«Σαν τραγούδι μαγεμένο» & «Γι’ αυτό υπάρχουνε οι φίλοι»)! Κι όχι μόνο αυτό! Γιατί, πρέπει να επισημάνω ότι, το τελευταίο τρίμηνο του 2008 κυκλοφόρησε κι ο live δίσκος «Θα πιω απόψε το φεγγάρι – αφιέρωμα στον Λευτέρη Παπαδόπουλο»/LEGEND (σε καλλιτεχνική επιμέλεια και παραγωγή δική του), στον οποίον πρωταγωνιστεί ερμηνευτικά. Ο δίσκος αυτός που κινήθηκε, φυσικά, και το 2009, έγινε χρυσός
(15000) με τα προηγούμενα όρια(15000/χρυσός – 30000/πλατινένιος), είναι, δηλαδή, σαν πλατινένιος με τα νέα όρια (6000/χρυσός – 12000/πλατινένιος) που ισχύουν από τα μέσα του 2009. Ακόμα, το Δεκέμβρη του 2008, κυκλοφόρησε από την προηγούμενη εταιρεία του, τη UNIVERSAL, η συλλογή «Το Φίλτρο» (επιλογές από το ρεπερτόριό του στην UNIVERSAL την τριετία 2006-2008), η οποία, ένα χρόνο μετά – σύμφωνα με έγκυρες δημοσιογραφικές πληροφορίες μου – συνεχίζει να κινείται αγοραστικά, πλησιάζοντας, ήδη, τις 10000 πωλήσεις. Δηλαδή, για να καταλήξω, ο Γιώργος Νταλάρας αποτελεί έναν καλλιτέχνη – φαινόμενο, αφού είναι ο μοναδικός, που, σε διάστημα ενός μόνου χρόνου, κινείται με 4 δίσκους του ταυτόχρονα(!) στην αγορά, γνωρίζοντας τη μεγαλύτερη δυνατή ανταπόκριση(όλοι τους έχουν γίνει χρυσοί και πλατινένιοι) από το αγοραστικό κοινό! Σίγουρα, ο Νταλάρας αποδεικνύει, αφενός, το μεγαλείο του – και σ’ αυτόν τον τομέα - ως καλλιτέχνης εδώ και 40 χρόνια, κι αφετέρου, βεβαίως, αποδείχνεται, ότι αποτέλεσε για την ΕΤΑΙΡΙΑ ΓΕΝΙΚΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ Α.Ε. μια πλατινένια μεταγραφή!
Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Άστοχα πράγματα και κινδυνώδη, οι έπαινοι για των Ελλήνων τα ιδεώδη.
Κωνσταντίνος Καβάφης

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

16/11/1953 Γεννήθηκε η τραγουδίστρια Γλυκερία
16/11/1971 Πέθανε ο ρεμπέτης Στράτος Παγιουμτζής
17/11/1861 Γεννήθηκε ο Σπύρος Σαμάρας, συνθέτης του Ολυμπιακού ύμνου