199 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
17.11.2019
Ορφέας | Main Feed
Μιχάλης Τσαντίλας

Το απόγευμα της Πέμπτης 25 Φεβρουαρίου βρέθηκα στον Βύρωνα και συγκεκριμένα στο στούντιο Αιολία του Μιχάλη Νικολούδη. Ο λόγος ήταν ο νέος δίσκος του συνθέτη Μιχάλη Τερζή που ηχογραφείται αυτό τον καιρό εκεί και ειδικά η παρουσία του Γιώργου Νταλάρα, ο οποίος ερμηνεύει δύο από τα τραγούδια. Εκεί ήταν βέβαια και ο ποιητής Δημήτρης Λέντζος στον οποίο ανήκουν οι στίχοι των νέων τραγουδιών του Τερζή, ο μπασίστας Θανάσης Σοφράς που παίζει στον δίσκο αλλά και ο Θανάσης Συλιβός, που θα τον εκδώσει μέσω του Μετρονόμου.
Ο Γιώργος Νταλάρας βρήκε τον χρόνο, πριν αφοσιωθεί στην ηχογράφηση, να μου πει δυο λόγια σχετικά με αυτή τη συνεργασία αλλά και για τη φιλία του με τον συνθέτη:
Γ.Ν.: Με κάλεσε ο Μιχάλης, ο οποίος είναι φίλος μου από το 1973, νομίζω πρέπει να ήμουν ο πρώτος που τραγούδησε τα τραγούδια του. Γιώργος Νταλάρας, Θανάσης Σοφράς, Δημήτρης Λέντζος, Θανάσης Συλιβός, Μιχάλης ΤερζήςΜου είχε κάνει εντύπωση από τότε γιατί ήταν ένα σεμνό παιδί και έγραφε πάρα πολύ ωραίες μελωδίες. Εν τω μεταξύ είχε και τις ίδιες αντιλήψεις με μένα, δηλαδή του άρεσε πάρα πολύ το έντεχνο τραγούδι, ο Θεοδωράκης, ο Χατζιδάκις, ο Ξαρχάκος, ο Μαρκόπουλος, ο Μούτσης, τα τραγούδια που εκείνο τον καιρό δέσποζαν στην ελληνική κοινωνία, αλλά του άρεσε παράλληλα και ο Τσιτσάνης, ο Κουγιουμτζής, ο Καλδάρας, είχαμε μια ταύτιση στο τι εννοούμε σύγχρονο λαϊκό τραγούδι. Είναι ένας ευγενής άνθρωπος, ποτέ δεν δημιούργησε πρόβλημα σε κανέναν και για τίποτα, ένας άνθρωπος πραγματικά σεμνός και με συνείδηση. Όσα χρόνια κι αν περάσανε, κάποτε, σε τακτά χρονικά διαστήματα, κάναμε κάποιες δουλειές μαζί. Εκτός απ’ τα πρώτα τραγούδια του, κάναμε τη δουλειά για τον Παλαμά (Όλη Τη Μουσική Μεσ’ Την Αγάπη Βάλε), κάθε φορά με ενημέρωνε για ό,τι έκανε, νομίζω έχω ξανατραγουδήσει μια-δυο φορές για κείνον, σε κάποιες από τις δουλειές του. Μου στέλνει πάντα το υλικό του και του ξεχωρίζω διάφορα τραγούδια. Τα τραγούδια που κάνουμε τώρα, μου τα έχει στείλει αρκετό καιρό πριν και συνέπεσε να του κάνουν την πρόταση για αυτή τη δουλειά και μου λέει: «Θέλεις να πεις τα τραγούδια που σου αρέσανε σε αυτή τη δουλειά;» Και χάρηκα ιδιαιτέρως γιατί είναι μία συλλογή με ποιήματα του Δημήτρη Λέντζου, ο οποίος με είχε συγκινήσει πάρα πολύ με ένα τραγούδι που είχε γράψει, πάλι σε μουσική του Μιχάλη Τερζή, και το τραγουδάει ένας εκπληκτικός τραγουδιστής, ο οποίος δεν είναι μέσα στην εμπορική τραγουδοποιία. Λέγεται Γιώργος Μπαγιώκης κι έχει μια παραδοσιακή ερμηνεία, έναν τρόπο ο οποίος είναι πολύ συγκινητικός. Πήρα λοιπόν ένα απ’ τα τραγούδια τα παλιά του Μιχάλη και του Δημήτρη Λέντζου, ένα τραγούδι που με είχε συγκινήσει και λέγεται Κρυφή Αφή, ένα εκπληκτικό κατά την άποψή μου τραγούδι και το έβαλα στον τελευταίο μας δίσκο (Γι’ αυτό Υπάρχουνε Οι Φίλοι). Έτσι λοιπόν, όλα αυτά τα χρόνια διατηρούμε αυτή την επαφή με τον Μιχάλη κι έχουμε κι άλλα τραγούδια, αρκετά, τα οποία περιμένουν κι αυτά την ώρα τους. Είναι καλή η συγκυρία τώρα που βρίσκεται αυτό το ξεχωριστό περιοδικό, ο Μετρονόμος, γιατί είναι ένα περιοδικό της οικογένειάς μας, έτσι θέλω να το βλέπω, και χαίρομαι ιδιαίτερα για αυτή την έκδοση και για αυτή τη συμμετοχή.
Μιχάλης Τερζής, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Δημήτρης Λέντζος
Δημήτρης Λέντζος, Θανάσης Συλιβός, Κώστας Μακεδόνας, Μιχάλης Τερζής
Δημήτρης Λέντζος, Πίτσα Παπαδοπούλου, Μιχάλης Τερζής
Μιχάλης Τερζής, Γιώργος Νταλάρας, Δημήτρης Λέντζος

Και, βέβαια, κουβέντιασα και με τον ίδιο το συνθέτη του δίσκου, το Μιχάλη Τερζή, για τα τι και πως της επικείμενης νέας αυτής δουλειάς του:

Κύριε Τερζή, πείτε μας λίγα λόγια για το νέο σας δίσκο. Ποιος ο τίτλος και το ύφος του και ποια η ιστορία πίσω από τη δημιουργία του;
Μ.Τ.: “AΠΟΠΛΟΥΣ” είναι ο τίτλος του δίσκου. Από τα πρώτα χρόνια που σπούδαζα μουσική στο Ωδείο ζω σταθερά στο ίδιο Δίλημμα : Η μεν λόγια μουσική σε ωθεί πάντοτε να προσθέτεις πολυσύνθετες αρμονικές λύσεις, αφού με μια μικρή κίνηση το μουσικό σου «Θέμα» ανοίγει , εμπλουτίζεται και αποκτά εύρος. Από την άλλη η δική μας μουσική σε ωθεί να κάνεις το ακριβώς αντίθετο, να αφαιρείς δηλαδή και να απλοποιείς τις εκφραστικές σου λύσεις που όμως , σαν από θαύμα, η αρμονία τους προσδίδει την ίδια αρμονική ισχύ. Έτσι εδώ και χρόνια οι αφαιρετικές λύσεις στην διαχείριση της μουσικής μου γραφής αποτελούν βασική μου έγνοια. Αυτό είναι ένα γοητευτικό ταξίδι και ουσιαστικά τα τελευταία χρόνια στηρίζεται στον μεστό λόγο και στην δωρική λιτότητα της ποιητικής έκφρασης του Δημήτρη Λέντζου.

Γιώργος Μπαγιώκης, Μιχάλης ΤερζήςΜιλήστε μας για τη συνεργασία σας με τον Δημήτρη Λέντζο. Ποια στοιχεία της ποίησής του είναι αυτά που σας κινητοποίησαν να μελοποιήσετε στίχους του;
Μ.Τ.: Ο Δημήτρης Λέντζος είναι Παιδί της περιφέρειας όπως οι περισσότεροι, που ήρθε στην Αθήνα φορτωμένος με όλους τους εφιάλτες και τα θαύματα που δυναστεύουν και ανασταίνουν την ζωή μας. Εντάσσεται εκ των πραγμάτων και εν δυνάμει σ’ αυτό που ονομάζουμε ποιητικό τραγούδι, αφού από νωρίς διδάχθηκε κοντά στον Γ. Ρίτσο και ο μόνιμος καημός του είναι τα κείμενα των ποιητών μας το θαύμα της τέχνης και οι πηγές της δημιουργίας. Από την αρχή ο Δημήτρης με εντυπωσίασε με την θεματολογία και το προσωπικό του ύφος όπου ήρθε για να φανερώσει την δική του έγνοια για τον κόσμο, τους ανθρώπους και να καταθέσει τον προσωπικό του λόγο στο τραγούδι. Ο «ΑΠΟΠΛΟΥΣ» λοιπόν συσπειρώνει ένα αρκετά μεγάλο μέρος της πολύ γόνιμης συνεργασίας που έχουμε, εδώ και χρόνια, στο επίκεντρο του οποίου υπάρχει ο κοινός Έρως που έχουμε για αυτό που ονομάζεται ελληνική τέχνη.

Η σχέση σας με το Γιώργο Νταλάρα είναι πολύχρονη, από τη δεκαετία του ’70. Πως πρόκυψε η γνωριμία σας, αλλά κι η συμμετοχή του στη νέα σας αυτή δουλειά;
Μ.Τ.: Ο Γιώργος Νταλάρας ήταν και παραμένει πάντα ένα πολύ ισχυρό πρότυπο για μένα αλλά και τους ανθρώπους της γενιάς μου στον χώρο του τραγουδιού. Γιατί αναζητούσε πάντοτε και αγωνιζότανε ακαταμάχητα για το καλύτερο, το απέριττα όμορφο αλλά και το αρμονικότερο στην τέχνη του και σε ότι έκανε. Όλα αυτά δε μ’ ένα εφηβικό σφρίγος και ενδιαφέρον που διατηρεί στο ακέραιο ακόμη και σήμερα. Ο Νταλάρας μπορεί να σου αλλάξει τα φώτα στο studio – μ’ έναν προσωπικά ευγενικό οίστρο - «ψάχνοντας» για μια μουσική ανταπόκριση που δεν κολλάει καλά στα όργανα ή για μια φράση στον στίχο που τονίζεται από λάθος στη λήγουσα και πρέπει να διορθωθεί. Είναι ένας άνθρωπος με μεγάλη φυσική ευγένεια και σπάνιο λεπτό χιούμορ, πρώτος στην αφήγηση για τις περιπέτειες της ζωής και της πορείας του αλλά και άνθρωπος με προσωπική γνώμη για το γίγνεσθαι , που έχει το σθένος να την εκφράζει. Ο Νταλάρας είναι φίλος μου από τα παλιά όπως και ο Λαυρέντης. Συναντηθήκαμε με το Νταλάρα πρώτη φορά στα Studio της Columbia όπου ο αείμνηστος Απόστολος Καλδάρας με πήρε μαζί του στην φωνοληψία - έτσι έλεγαν οι παλαιοί την ηχογράφηση … πιτσιρικάς εγώ - να δω πως… γυρίζονται τα τραγούδια και να με συστήσει στον κ. Μ. Μάτσα ως νέο συνθέτη. Εκεί λοιπόν ο Γιώργος με ρώτησε … τι παίζεις; Μπουζούκι; Όχι, πιάνο του λέω. Μπράβο και τόσο μικρός … να μου φέρεις να ακούσω τραγούδια σου. Τον ευχαριστώ πολύ για την ανταπόκριση σε μια εποχή μάλιστα δύσκολη όπως είπαμε…

Ποιους άλλους ερμηνευτές επιλέξατε για αυτά τα τραγούδια και με ποια κριτήρια;
Μ.Τ.: Υπήρξε από την αρχή καλή συγκυρία. Πάντοτε τα τραγούδια μου εμένα με «στέλνουν» στους τραγουδιστές. Θα τα ακούσετε και θα καταλάβετε. Τα τραγούδια που ερμηνεύει ο Νταλάρας δεν μπορεί κανείς άλλος να τα δουλέψει και να τα «πεί» τόσο τέλεια, για αυτό είναι κλασσικός. Όπως το ίδιο και ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας. Επίσης για πρώτη φορά ηχογραφώ με τον Κώστα Μακεδόνα. Ο σπουδαιότερος ερμηνευτής της γενιάς του και με μεγάλη εκφραστική γκάμα. Το ίδιο και ο Γεράσιμος Ανδρεάτος. Επίσης οι πολύ σημαντικοί Παντελής Θεοχαρίδης, η Σοφία Παπάζογλου και ο Γιώργος Μπαγιώκης. Ενώ για πρώτη φορά ηχογραφώ και ένα τραγούδι με την Πίτσα Παπαδοπούλου την μεγάλη αυτή κυρία του τραγουδιού που ερμήνευσε καταπληκτικά ένα δυνατό ζεϊμπέκικο.

Ο δίσκος σας αυτός είναι ο δεύτερος που θα κυκλοφορήσει από το ΜΕΤΡΟΝΟΜΟ του Θανάση Συλιβού. Εκεί είναι πλέον η μόνιμη δισκογραφική στέγη σας;.
Μ.Τ.
: Ο Θανάσης Συλιβός και ο «ΜΕΤΡΟΝΟΜΟΣ» εμπιστεύθηκαν πραγματικά το έργο μου και αυτό με τιμά ιδιαίτερα. Πράγματι προηγήθηκε η μουσική μου από το CD «ΓΕΦΥΡΑ ΡΙΟΥ - ΑΝΤΙΡΡΙΟΥ» (2008) και τώρα ο « ΑΠΟΠΛΟΥΣ». Εύχομαι να μη τον διαψεύσω και μάλιστα σε μια εποχή γενικευμένης βαθιάς κρίσης. Ο Θανάσης είναι αυτό που λέμε σταθερή αξία, ένας νέος δημιουργός - εκδότης με εξαιρετική καλλιέργεια και βαθιά γνώση του χώρου μας. Τον ευχαριστώ για την φιλία και την εμπιστοσύνη.

Μιχάλης Τερζής, Πίτσα Παπαδοπούλου
Μιχάλης Τερζής, Κώστας Μακεδόνας
Φωτογραφίες: Πόπη Σκούμπαφλου – Μιχάλης Τσαντίλας
Ο «ΟΡΦΕΑΣ» είναι υποστηρικτής και χορηγός επικοινωνίας
της νέας αυτής δουλειάς του Μιχάλη Τερζή
που θα κυκλοφορήσει σύντομα από το ΜΕΤΡΟΝΟΜΟ του Θανάση Συλιβού.

Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Με την πρώτη σταγόνα της βροχής σκοτώθηκε το καλοκαίρι.
Οδυσσέας Ελύτης

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

17/11/1861 Γεννήθηκε ο Σπύρος Σαμάρας, συνθέτης του Ολυμπιακού ύμνου
18/11/1985 Πέθανε ο συνθέτης και τραγουδιστής του ρεμπέτικου Δημήτρης Γκόγκος ή Μπαγιαντέρας

ΤΥΧΑΙΑ TAGS