219 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
17.11.2019
Ορφέας | Main Feed

Η δισκογραφία σήμερα

Καλή Βανδώρου

Είναι πάρα πολλές οι φορές που στο παρελθόν ο Ορφέας στήριξε το έργο του Σταύρου Ξαρχάκου. Αυτό εννοείται ότι συμβαίνει και στο παρόν και θα συνεχιστεί και στο μέλλον. Άλλωστε, δεν μπορεί να γίνει αλλιώς, αφού μιλάμε για τον τρίτο εκ των μουσικών ογκόλιθων (μετά τους Χατζιδάκι – Θεοδωράκη) που έχουν χαρακτηρίσει την ελληνική μουσική.
Με αφορμή, λοιπόν, την κυκλοφορία κάποιων από τα μουσικά έργα του Σταύρου Ξαρχάκου από την εφημερίδα «Καθημερινή», παρουσιάζουμε σε αρκετά αφιερώματα – επειδή θα ήταν κουραστικό ένα ενιαίο αφιέρωμα - την πλήρη δισκογραφία του σχετικά επιγραμματικά. Ωστόσο, αναφέρονται κάποιες πληροφορίες για τον κάθε δίσκο ξεχωριστά προκειμένου να είναι πιο εύκολη η αναζήτηση των τραγουδιών από τους αναγνώστες του περιοδικού. Να διευκρινιστεί ότι δεν παρουσιάζονται best  of, ενώ τα εξώφυλλα σε κάποιες περιπτώσεις είναι διαφορετικά στις πρωτότυπες εκδόσεις από εκείνα που υπάρχουν στις  μεταγενέστερες.

 

1963 | Τα κόκκινα φανάρια (Κινηματογραφικό)

Το 1962 ανέβηκε στο Θέατρο Πορεία η παράσταση «Κόκκινα φανάρια» σε σκηνοθεσία Αλέξη Δαμιανού. Ένα χρόνο αργότερα ήρθε και η κινηματογραφική μεταφορά της παράστασης σε σκηνοθεσία Βασίλη Γεωργιάδη. Η μουσική και στις δύο περιπτώσεις ήταν του Σταύρου Ξαρχάκου. Η υπόθεση αφορούσε τη ζωή γύρω από ένα πορνείο- σπίτι της Τρούμπας. Τα τραγούδια με ερμηνευτές τους Γρηγόρη Μπιθικώτση, Τζένη Καρέζη, Πόλυ Πάνου και Κατερίνα Χέλμη, αλλά και με πάρα πολλά ορχηστρικά κομμάτια μαρτυρούσαν το ύφος των τραγουδιών που υποστήριζαν έναν τέτοιο ιδιόμορφο «επαγγελματικό» χώρο. Από αυτήν την ταινία όλα τα τραγούδια έχουν μείνει κλασικά και τα γνωρίζουν ακόμα και οι νεότεροι. Η «Φτωχολογιά», η «Άπονη ζωή», το «Παράπονο» και το ομότιτλο «Κόκκινα φανάρια», όλα σε στίχους Λευτέρη Παπαδόπουλου, αλλά και «Το καλντερίμι» παρέα με το «Τι να την κάνεις τη ζωή» σε στίχους Αλέκου Γαλανού, είναι η επιβεβαίωση ότι, ακόμα και σήμερα, μέσα από αυτές τις αυθεντικές λαϊκές μελωδίες ο κόσμος νιώθει την ταλαιπωρία που περνούσαν εκείνα τα χρόνια όλοι οι άνθρωποι κάνοντάς τα εντελώς σημερινά.

Τα περιεχόμενα

01. ΚΟΚΚΙΝΑ ΦΑΝΑΡΙΑ: ΤΙΤΛΟΙ [ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ]
02. ΣΤΟ ΛΟΥΝΑ ΠΑΡΚ
03. ΦΤΩΧΟΛΟΓΙΑ [ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΟΥ ΜΕΓΑΛΩΣΑΝ] [ΓΡ. ΜΠΙΘΙΚΩΤΣΗΣ]
04. ΤΑΞΙΜΙ
05. ΟΜΟΡΦΗ ΠΟΥ 'ΝΑΙ Η ΖΩΗ
06. ΑΠΟΧΩΡΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ
07. ΤΟ ΠΑΡΑΠΟΝΟ [ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ] [ΤΖ. ΚΑΡΕΖΗ]
08. ΑΠΟΝΗ ΖΩΗ [ΓΡ. ΜΠΙΘΙΚΩΤΣΗΣ]
09. Τ' ΟΡΓΑΝΑΚΙ ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΦΡΥΝΗΣ
10. ΟΡΓΗ
11. ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΗΣ ΠΕΡΑΣΜΕΝΗΣ ΜΕΡΑΣ 
12. ΞΕΣΠΙΤΩΜΑ
13. ΣΕΒΝΤΑΣ
14. ΚΟΚΚΙΝΑ ΦΑΝΑΡΙΑ [Κ. ΧΕΛΜΗ]
4 ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΟ ΚΟΚΚΙΝΑ ΦΑΝΑΡΙΑ
15. ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΗΣ ΠΕΡΑΣΜΕΝΗ ΜΕΡΑΣ
16. ΚΟΚΚΙΝΑ ΦΑΝΑΡΙΑ [ΤΟ ΚΑΛΝΤΕΡΙΜΙ] [Π. ΠΑΝΟΥ]
17. ΤΙ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΝΕΙΣ ΤΗ ΖΩΗ [Π. ΠΑΝΟΥ]
18. ΚΟΚΚΙΝΑ ΦΑΝΑΡΙΑ: ΦΙΝΑΛΕ

1964 | Λόλα (Κινηματογραφικό)

Λίγους μήνες μετά τα «Κόκκινα φανάρια» γυρίστηκε η ταινία «Λόλα». Και πάλι φόντο είναι η Τρούμπα, αυτή τη φορά, όμως, με φόντο μια αληθινή ερωτική ιστορία ανάμεσα σε μια τραγουδίστρια και έναν αποφυλακισμένο. Η Τζένη Καρέζη ερμηνεύει το «Δεν έχει αρχή», ο Πάνος Γαβαλάς με δεύτερη φωνή τη Ρία Κούρτη τραγουδάει το «Όνειρο δεμένο» και η πρωτοεμφανιζόμενη Βίκυ Μοσχολιού εμφανίζεται στο τέλος της ταινίας με το «Χάθηκε το φεγγάρι», την οποία άκουσε ο Ξαρχάκος σε ένα γνωστό λαϊκό κέντρο της εποχής. Όλα τα τραγούδια είναι σε στίχους Βαγγέλη Γκούφα. Εκπληκτικό είναι και το ορχηστρικό «Ο χορός του Σάκαινα», ένα βαρύ και καθαρό χασάπικο. Και σε αυτή την ταινία κυριαρχεί ο κλασικός λαϊκός ήχος.
 
Τα περιεχόμενα

01. ΤΙΤΛΟΙ
02. ΚΑΛΗ ΤΥΧΗ ΠΑΛΛΗΚΑΡΑ ΜΟΥ
03. ΤΟ BLUES ΤΗΣ ΙΡΜΑΣ
04. ΓΙΑ ΚΕΙΝΗ ΞΑΝΑΓΥΡΙΣΑ
05. ΗΤΑΝ Η ΦΟΒΕΡΗ ΣΤΙΓΜΗ
06. ΒΓΗΚΕ Ο ΑΡΗΣ
07. ΕΙΧΑ ΝΑ ΤΟΝ ΔΩ ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ
08. ΣΕ ΖΑΛΙΣΕ Η ΟΜΟΡΦΙΑ ΤΗΣ
09. ΗΡΘΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΟΛΑ
10. ΦΟΒΑΜΑΙ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΣΟΥ
11. ΦΕΥΓΑ ΦΕΥΓΑ ΠΑΛΗΚΑΡΑ ΜΟΥ
12. ΣΕΚΛΕΤΙΑ ΠΡΟΣΩΠΟ
13. ΘΑ ΓΥΡΙΣΩ ΛΟΛΑ
14. ΣΤΗΝ ΤΑΒΕΡΝΑ ΤΟΥ ΦΑΡΕΑ
15. ΤΟΥΤΟ ΤΟ ΧΑΡΑΜΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ
16. ΓΕΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΨΥΧΗ ΒΑΘΙΑ
17. Ο ΧΟΡΟΣ ΤΟΥ ΣΑΚΑΙΝΑ
18.ΧΑΘΗΚΕ ΤΟ ΦΕΓΓΑΡΙ
19. ΦΙΝΑΛΕ
 
 

1964 | Θεμιστοκλέους 43 (Ορχηστρικό)

Τα δεδομένα αυτού του δίσκου είναι α) ότι εκκλησιαστικό όργανο και πιάνο παίζει ο ίδιος ο Ξαρχάκος και β) το εξώφυλλο είναι έργο του Γιάννη Τσαρούχη και παριστάνει το σπίτι που γεννήθηκε και έγραψε τη μουσική αυτή ο Σταύρος Ξαρχάκος. Ο δίσκος αποτελείται από 17 κομμάτια που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ρέκβιεμ όχι μόνο λόγω του εκκλησιαστικού οργάνου, αλλά και τους ύφους τους.  Προκαλούν έντονα συναισθήματα είτε χαράς είτε μελαγχολίας. Κυρίως, όμως, δείχνουν την πολυπλοκότητα του συνθέτη, ο οποίος από τη μία εμφανίζεται στο κοινό ως λαϊκός δημιουργός και λίγο αργότερα παρουσιάζει ένα εντελώς διαφορετικό στυλ.
 
 

1964 | Μοναστηράκι τετράγωνο (Ορχηστρικό)

Μία από τις καλύτερες προσπάθειες του Σταύρου Ξαρχάκου που αφορούν την παραδοσιακή λαϊκή μουσική της Ελλάδας. Συρτάκι, ζεϊμπέκικο, χασάπικο και πολλά άλλα είδη, όλα είναι σε αυτόν τον δίσκο αποτυπώνοντας τη χαρά, το κέφι, αλλά και τη λύπη της καθημερινότητας μέσα από τους ήχους των μπουζουκιών και της άρτιας ενορχήστρωσης. Είναι ουσιαστικά όλη η μουσική που πλαισιώνει το ιστορικό κέντρο της πόλης. Ακούγονται πολλά γνωστά τραγούδια του Ξαρχάκου όπως το «Στου Όθωνα τα χρόνια», «Τί έχει και κλαίει το παιδί» και «Βάλε κι άλλο πιάτο στο τραπέζι».
Το εξώφυλλο είναι έργο του Β. Κυπραίου.
 
Τα περιεχόμενα

01 Πανδρόσου
02 Γιουσουρούμ
03 Αλισβερίσι
04 Τουρίστες
05 Δεσποινίς Αριστέα
06 Πλατεία Αβησσυνίας  
07 Σαρξ
08 Ακολουθία
09 Ζούγκλα - Θρήνος
10 Εφιάλτης
11 Αύριο Θα Σου Χαρίσω Μια Κορδέλα
12 Ο Θάνατος Ενός Φίλου

1964 | 6+6 (Ορχηστρικό)

Στη μία πλευρά του δίσκου ο γενικός τίτλος είναι «Καλοκαίρι 1964» και την αποτελούν και πάλι ορχηστρικές εκτελέσεις γνωστών τραγουδιών του Ξαρχάκου με μια ολοκληρωμένη και ασυνήθιστη μορφή. Για παράδειγμα, η «Άπονη ζωή» ακούγεται με την απουσία μπουζουκιού, το «Χάθηκε το φεγγάρι» είναι εντελώς διαφορετικά ενορχηστρωμένο με κύριο χαρακτηριστικό τα πνευστά όργανα, όπως και το «Στα χέρια σου μεγάλωσαν». Στη δεύτερη πλευρά ο τίτλος είναι «Καλοκαίρι 1963» και συνεχίζονται οι διαφορετικές ενορχηστρώσεις, αφού το «Παράπονο» αποκαλύπτεται ως μια λαϊκή μπαλάντα, ενώ το «Στου Δεληβοριά» παραμένοντας στο γνωστό ενορχηστρωτικό του ύφος προσδίδει το κύρος του κλασσικού σε όλο του το μεγαλείο.
Το εξώφυλλο του δίσκου είναι έργο του γλύπτη Κώστα Βαρότσου.

Τα περιεχόμενα

01. Τα δάκρυά μου είναι καυτά
02. Άπονη Ζωή
03. Χάθηκε το φεγγάρι
04. Στα χέρια σου μεγάλωσαν
05. Φθινοπωρινός δρόμος
06. Αμόκ
07. Παράπονο
08. Το τραγούδι της Ύδρας
09. Βαρκαρόλα
10. Τίτλοι από τη ταινία 'Λόλα'
11. Στου Δεληβοριά
12. Πρωινό τραγούδι
 
 
 

1964 | Η Ελλάδα της Μελίνας (Μελίνα Μερκούρη)

Με πρωτοβουλία του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου ABC γυρίζεται το ντοκιμαντέρ «Η Ελλάδα της Μελίνας». Το σενάριο είναι του Ιάκωβου Καμπανέλλη και του Max Wilk, ενώ η μουσική είναι του Σταύρου Ξαρχάκου. Η Μερκούρη ηχογραφεί τρία τραγούδια, αλλά τελικά στην ταινία ακούγονται μόνο τα δυο. Πρόκειται για τα πασίγνωστα «Τι έχει και κλαίει το παιδί» και «Να με θυμάσαι». Στην επανέκδοση του δίσκου ακούγεται ως bonus track και το τρίτο τραγούδι, το «Σαββατόβραδο στην Καισαριανή».
 
Τα περιεχόμενα

01. Τί έχει και κλαίει το παιδί
02. Μυστράς
03. Φιλοπάππου
04. Προπύλαια
05. Κνωσός
06. Αράχωβα
07. Μοναστηράκι
08. Να με θυμάσαι
09. Νησιά
10. Στο Λυκαβηττό
11. Φαιδριανές
12. Αναμνήσεις
13. Τί έχει και κλαίει το παιδί (ορχήστρα)
14. Σαββατόβραδο στην Καισαριανή
 
 
 

1965 | Μοντέρνα Σταχτοπούτα (Κινηματογραφικό)

Και ποιος δεν έχει παρακολουθήσει αυτή την ταινία που μυρίζει… παραμύθι… Η φτωχή και τίμια κοπέλα που κάνει τα πάντα για να εξελιχθεί επαγγελματικά όπως της αρμόζει και ο μοναδικός έρωτάς της απέναντι στο αυστηρό αφεντικό της… Έτσι λοιπόν, δε θα μπορούσε η μουσική της ταινίας να είναι κάτι άλλο από… παραμυθένια. Ξεκινώντας από τους τίτλους αρχής και συνεχίζοντας με το παραμύθι της γιαγιάς (Αθανασία Μουστάκα), η Αλίκη Βουγιουκλάκη ερμηνεύει το «Γύρνα με στα περασμένα» παρέα με τον Λάκη Παππά και την «Υπομονή» ντουέτο με τον Γρηγόρη Μπιθικώτση. Συμμετέχει και ο  Tony Pinelli με το «Quanto arrivera» σε δύο εκτελέσεις.
 
Τα περιεχόμενα

01. ΤΙΤΛΟΙ
02. ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΤΗΣ ΓΙΑΓΙΑΣ
03. ΓΥΡΝΑ ΜΕ ΣΤΑ ΠΕΡΑΣΜΕΝΑ
04. ΧΟΡΕΥΤΙΚΟ
05. ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ ΣΤΗ ΡΩΜΗ
06. QUANDO ARIVERA [VERSION I]
07. ΙΤΑΛΙΑ
08. ΥΠΟΜΟΝΗ
09. ΒΡΑΔΥΝΗ ΕΞΟΔΟΣ
10. ΜΕΛΑΓΧΟΛΙΚΟ ΜΟΤΙΒΟ
11. QUANDO ARIVERA [VERSION II]
12. ΕΡΩΤΙΚΟ 
 

1966 | Η Ελλάς χωρίς ερείπια (Ντοκιμαντέρ)

Είναι η μουσική και τα τραγούδια από την ταινία -  ντοκιμαντέρ του Άγγελου Λάμπρου. Η ταινία αποτυπώνει το στίγμα της σύγχρονης Ελλάδας. Η μουσική σύνθεση ανήκει στον Μίκη Θεοδωράκη και τον Σταύρο Ξαρχάκο. Ο τελευταίος διευθύνει και τις δύο ορχήστρες που συμμετέχουν. Το πρώτο ορχηστρικό είναι η «Άνοιξη» (οι γνωστοί σε όλους μας «Χαρταετοί» στο πρώτο τους μέρος). Λίγο αργότερα ακούμε τον «Μόλυβο» ο οποίος είναι το δεύτερο μέρος των «Χαρταετών». Συμμετέχουν οι Ντόρα Γιαννακοπούλου («Λίμνες στο φθινόπωρο»), Γρηγόρης Μπιθικώτσης («Ψαρέματα» ή αλλιώς «Στο περιγιάλι το κρυφό»), Άννα Χρυσάφη («Το τραγούδι της Αθήνας») και δύο χορωδίες.

Τα περιεχόμενα

01. ΑΝΟΙΞΗ
02. ΠΑΛΗΟΚΑΣΤΡΙΤΣΑ-ΚΑΣΤΟΡΙΑ
03. ΚΡΗΤΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ
04. ΛΙΜΝΕΣ ΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ
05. ΜΟΛΥΒΟΣ
06. ΨΑΡΕΜΑΤΑ
07. ΠΑΖΑΡΙ ΣΤΑ ΓΡΕΒΕΝΑ
08. ΠΑΡΑΛΙΑ ΜΥΚΟΝΟΥ-ΠΑΣΤΟΡΑΛ
09. ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
10. ΑΓΟΡΑ-ΓΙΟΥΣΟΥΡΟΥΜ
11. ΜΕΤΕΩΡΑ-ΜΥΣΤΡΑΣ
12. ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ... SHAKE
13. ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΗΣΙΑ
14. ΚΕΡΚΥΡΑΙΚΟ
15. ΜΥΚΟΝΟΣ
 

1966 | Ένα μεσημέρι (Γ. Μπιθικώτσης, Στ. Κόκοτας, Β. Μοσχολιού)

Σε αυτόν τον δίσκο βρίσκονται στις βασικές τους εκτελέσεις κάποιες από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του Σταύρου Ξαρχάκου σε στίχους Νίκου Γκάτσου. Το «Μάτια βουρκωμένα», η «Άσπρη μέρα και για μας», ο «Λευτέρης» και η «Νύχτα» από Γρηγόρη Μπιθικώτση και Βίκυ Μοσχολιού, το «Στου Όθωνα τα χρόνια» και «Με τι καρδιά» από τον Σταμάτη Κόκοτα. Επίσης, υπάρχουν και κάποια ορχηστρικά κομμάτια. Ξεχωρίζει το «Φινάλε πρώτου μέρους», το οποίο είναι μια μίξη τραγουδιών με τους βιρτουόζους στο μπουζούκι Κώστα Παπαδόπουλο και Λάκη Καρνέζη. Η διεύθυνση ορχήστρας είναι και πάλι του Σταύρου Ξαρχάκου.

Τα περιεχόμενα

01. ΜΑΤΙΑ ΒΟΥΡΚΩΜΕΝΑ
02. ΣΤΟΥ ΟΘΩΝΑ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ
03. ΖΕΪΜΠΕΚΙΚΟΣ
04. ΑΣΠΡΗ ΜΕΡΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΜΑΣ
05. ΤΣΙΦΤΕΤΕΛΙ
06. FINALE ΠΡΩΤΟΥ ΜΕΡΟΥΣ
07. Ο ΛΕΥΤΕΡΗΣ
08. ΧΑΣΑΠΙΚΟΣ
09. ΜΕ ΤΙ ΚΑΡΔΙΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ Ν' ΑΡΝΗΘΩ
10. 5/8
11. Η ΝΥΧΤΑ
12. FINALE ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΜΕΡΟΥΣ
 

1967 | Ελλήσποντος (Ορχηστρικό)

Άλλος ένας δίσκος με ορχηστρικές μελωδίες του Σταύρου Ξαρχάκου, αποτελούμενος από μεγάλες επιτυχίες του συνθέτη. «Άπονη ζωή», «Χορός του Σάκαινα», «Λόλα», «Υπομονή» και «Τα τραίνα που ‘φύγαν» είναι κάποια από αυτά. Πάρα πολύ καλό είναι το «Χασαποσέρβικο» και το «Σαββατόβραδο στην Καισαριανή». Η μακέτα του εξωφύλλου είναι από τον Π. Τανιμανίδη.

Τα περιεχόμενα

01. ΑΠΟΝΗ ΖΩΗ
02. ΧΟΡΟΣ ΤΟΥ ΣΑΚΑΙΝΑ
03. ΒΑΛΕ ΚΙ ΑΛΛΟ ΠΙΑΤΟ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ
04. ΦΩΣ ΤΗΣ ΑΥΓΗΣ
05. ΛΟΛΑ
06. ΥΠΟΜΟΝΗ
07. ΤΙ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΚΛΑΙΕΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ
08. ΤΑ ΤΡΕΝΑ ΠΟΥ ΦΥΓΑΝ
09. ΧΑΣΑΠΟΣΕΡΒΙΚΟ
10. ΟΝΕΙΡΟ ΔΕΜΕΝΟ
11. ΣΑΒΒΑΤΟΒΡΑΔΟ ΣΤΗΝ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ
12. ΤΑ ΔΑΚΡΥΑ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΥΤΑ
 

1967 | Διπλοπενιές (Κινηματογραφικό)

Εδώ εμπεριέχεται η μουσική για μία ακόμα επιτυχημένη κινηματογραφική ταινία παραγωγής 1966. Η ταινία χαρακτηρίζεται μιούζικαλ και η υπόθεσή της έχει ως θέμα ένα λαϊκό ζευγάρι που πασχίζει να μεγαλώσει το εισόδημά του βγαίνοντας πρώτα ο άνδρας στο τραγούδι και στη συνέχεια η σύζυγος. Ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ ερμηνεύει τα «Μάτια βουρκωμένα», τον «Αποχαιρετισμό» και το «Στου Όθωνα τα χρόνια». Η Αλίκη Βουγιουκλάκη ξεσηκώνει με τον πασίγνωστο «Λευτέρη» και την «Υπομονή». Περιλαμβάνονται επίσης αρκετά ορχηστρικά κομμάτια, όπως «Το ζεϊμπέκικο του Γρηγόρη» και το «Μέσα στους δρόμους». Είναι ουσιαστικά όλη η μουσική που ακούγεται καθ’ όλη τη διάρκεια της ταινίας.
 
Τα περιεχόμενα

01. ΣΤΟΥ ΟΘΩΝΑ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ
02. ΜΑΤΙΑ ΒΟΥΡΚΩΜΕΝΑ
03. ΑΡΓΟ ΖΕΙΜΠΕΚΙΚΟ 
04. ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΧΟΡΟ
05. ΔΙΠΛΟΠΕΝΙΕΣ
06. ΧΟΡΟΣ ΤΗΣ ΜΑΡΙΝΑΣ
07. ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ 
08. ΤΟ ΣΥΡΤΑΚΙ ΤΗΣ ΜΑΡΙΝΑΣ
09. ΥΠΟΜΟΝΗ
10. ΜΑΤΙΑ ΒΟΥΡΚΩΜΕΝΑ
11. ΤΟ ΖΕΙΜΠΕΚΙΚΟ ΤΟΥ ΓΡΗΓΟΡΗ
12. ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ
13. ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ
14. ΣΤΟΥ ΟΘΩΝΑ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ
15. ΜΕΣΑ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ 
 
 

1968 | Κορίτσια στον ήλιο (Κινηματογραφικό)

Μία ταινία που για πολλούς έχει χαρακτηριστεί ως ύμνος για τους ρομαντικούς και για άλλους ως ένα βουκολικό μελόδραμα. Η σκηνοθεσία είναι του Βασίλη Γεωργιάδη και το σενάριο του Ιάκωβου Καμπανέλλη. Το θέμα είναι ο έρωτας ανάμεσα σε έναν βοσκό και μια τουρίστρια αποδεικνύοντας πως η αγάπη δεν έχει όρια, ακόμα κι όταν εκείνη συμβαίνει σε δύο ανθρώπους από εντελώς διαφορετικούς κόσμους.. Η μουσική έχει ύφος 100% ‘60s, ενώ οι στίχοι του Γιώργου Παπαστεφάνου είναι άκρως ερωτικοί. Η Μαρία Δημητριάδη ερμηνεύει την πασίγνωστη «Αναμπέλ» ή αλλιώς «Αποχωρισμό» και ο Fefe το «Σε ζητώ».
 
Τα περιεχόμενα

01. ΧΩΡΙΣΜΟΣ
02. ΠΡΩΤΗ ΓΝΩΡΙΜΙΑ
03. ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ
04. ΗΛΙΟΒΑΣΙΛΕΜΑ
05. ΣΚΙΕΣ ΣΤΗΝ ΑΓΑΠΗ
06. ΑΝΝΑΜΠΕΛ
07. ΣΕ ΖΗΤΩ
08. ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
09. ΠΑΡΕΞΗΓΗΣΗ
10. ΕΛΑ ΚΟΝΤΑ ΜΟΥ
11. ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ
12. ΠΡΙΝ ΤΟ ΤΕΛΟΣ
13. ΤΙ ΝΑ ΘΥΜΗΘΩ 
 
 
 

1968 | Μάρκος ο δάσκαλός μας (Διάφοροι)

Σε ένα εντελώς διαφορετικό ύφος από την μέχρι τότε δισκογραφία του, ο Σταύρος Ξαρχάκος δίνει φόρο τιμής στον «δάσκαλο» Μάρκο Βαμβακάρη. Ας μην ξεχνάμε ότι οι περισσότεροι συνθέτες στηρίχτηκαν πάνω στον Βαμβακάρη για να δημιουργήσουν. Έτσι εδώ ακούμε μεταξύ άλλων την «Φραγκοσυριανή» και «Τα δυο σου χέρια» από τον Γρηγόρη Μπιθικώτση, το «Συμφέρον» από τη Γιώτα Λύδια, την «Αλεξανδριανή» και το «Σ’ αυτόν τον κόσμο» από τη Βίκυ Μοσχολιού, το «Φοράς φουστάνι βυσσινί» από τον Σταμάτη Κόκοτα και το «Να μ’ αξιώσει ο Θεός»  από τον Γιώργο Ζαμπέτα. Όλα αυτά πάντα υπό την ξεχωριστή ενορχήστρωση του Σταύρου Ξαρχάκου. Το εξώφυλλο είναι και πάλι έργο του Γιάννη Τσαρούχη.
 
Τα περιεχόμενα

01. ΦΡΑΓΚΟΣΥΡΙΑΝΗ
02. ΤΑ ΜΑΤΟΚΛΑΔΑ ΣΟΥ ΛΑΜΠΟΥΝ
03. ΤΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ
04. ΤΑ ΔΥΟ ΣΟΥ ΧΕΡΙΑ
05. Σ’ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
06. ΗΘΕΛΑ ΝΑ ‘ΜΟΥΝ ΗΡΑΚΛΗΣ
07. ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΑΝΗ
08. ΦΟΡΑΣ ΦΟΥΣΤΑΝΙ ΒΥΣΣΙΝΙ
09. ΑΝΤΙΛΑΛΟΥΝ ΟΙ ΦΥΛΑΚΕΣ
10. ΣΟΥ ‘ΔΩΣΑ ΔΙΑΖΥΓΙΟ
11. Ο ΚΑΒΟΥΡΑΣ
12. ΝΑ Μ’ ΑΞΙΩΣΕΙ Ο ΘΕΟΣ 
 

1968 | Χρώματα (Γ. Μπιθικώτσης – Β. Μοσχολιού - Στ. Κόκοτας)

Ένα ιστορικό άλμπουμ του Σταύρου Ξαρχάκου, το οποίο αποτελείται από αρκετά διαχρονικά τραγούδια, όπως τα «Παλληκάρι διψασμένο» και «Έσβησε το τραγούδι» από τη Βίκυ Μοσχολιού, «Κλάψτε ουρανοί κι αστέρια» και «Στου Δεληβοριά» από τον Γρηγόρη Μπιθικώτση και «Έξω φυσάει και βρέχει» από τον Σταμάτη Κόκοτα. Υπάρχουν επίσης κάποια πολύ καλά ορχηστρικά κομμάτια όπως η «Βαρκαρόλα» και οι «Τέσσερις εποχές». Οι στίχοι είναι των Λευτέρη Παπαδόπουλου και Ντίνου Δημόπουλου.
 
Τα περιεχόμενα

01. Μια βόλτα για τον φίλο μου
02. Παλληκάρι διψασμένο
03. Παβάνα για μια Κυριακή
04. Έσβησε το τραγούδι
05. Βαρκαρόλα
06. Κλάψτε ουρανοί κι αστέρια
07. Τέσσερις εποχές
08. Στου Δεληβοριά
09. Απέναντι
10. Έξω φυσάει και βρέχει
11. Στη μνήμη της Κυρα-Τούλας
 

1969 | Κόσμε αγάπη μου (Διάφοροι)

Αφορμή για τη δημιουργία αυτού του δίσκου ήταν το δραματικό κινηματογραφικό μιούζικαλ του Γιάννη Δαλιανίδη «Γυμνοί στο δρόμο». Η Βίκυ Μοσχολιού ερμηνεύει τα «Δυο αδέλφια», «Αστέρι στο παράθυρο» «Μη γυρίσεις πίσω», ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης τα «Ρολόγια», το «Απόγεμα» και το μελωδικό «Νανούρισμα» και ο Σταμάτης Κόκοτας το «Αφιέρωμα στον Μάνο» και τον «Άσπρο τοίχο». Όλοι οι στίχοι ανήκουν στον Ιάκωβο Καμπανέλλη και  το εξώφυλλο είναι σχέδιο του Γιάννη Μπαρδόπουλου.
 
Τα περιεχόμενα

01. Μην πιεις νερό
02. Τα ρολόγια
03. Το απόγεμα
04. Μη γυρίσεις πίσω
05. Αφιέρωμα στο Μάνο
06. Δυο αδέλφια
07. Αστέρι στο παράθυρο
08. Άσπρος τοίχος
09. Νανούρισμα
10. Τα ρολόγια
 

1969 | Θρήνος για τον Ιγνάθιο Σάντσιεθ Μεχίας

Μία από τις απρόσμενες για την εποχή κινήσεις του Σταύρου Ξαρχάκου ήταν η μουσική αυτού του δίσκου. Γράφοντας ένα «λυρικό δράμα» αφιερωμένο στον πολύ καλό φίλο του Λόρκα Ιγνάθιο Σάντσιεθ Μεχίας και με τις εξαιρετικές ερμηνείες των Μάνου Κατράκη και Κώστα  Πασχάλη, ο Ξαρχάκος με τους μεταφρασμένους στίχους του Νίκου Γκάτσου κάνει ορατή στο ευρύ κοινό μια άλλη πτυχή του ανεξάντλητου ταλέντου του.

Τα περιεχόμενα

01. ΤΟ ΧΤΥΠΗΜΑ ΚΙ Ο ΘΑΝΑΤΟΣ
02. ΤΟ ΣΚΟΡΠΙΟ ΑΙΜΑ
03. ΣΩΜΑ ΣΤΗΝ ΠΕΤΡΑ
04. ΨΥΧΗ ΦΕΥΓΑΤΗ 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Κατάγομαι από μια οικογένεια που έζησε την τουρκική εισβολή και έχασε τα πάντα μέσα σε μια μέρα. Μεγάλωσα σε ένα περιβάλλον αρκετά φτωχό – ασχέτως αν στην πορεία οι γονείς μου ορθοπόδησαν και προχώρησαν. Όσο κι αν μεγαλώσεις, τα βιώματά σου δεν σε εγκαταλείπουν. Δεν έχω χάσει λοιπόν καμία επαφή με την πραγματικότητα. Βιώνω απόλυτα αυτό που συμβαίνει γύρω μας
Μιχάλης Χατζηγιάννης

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

17/11/1861 Γεννήθηκε ο Σπύρος Σαμάρας, συνθέτης του Ολυμπιακού ύμνου
18/11/1985 Πέθανε ο συνθέτης και τραγουδιστής του ρεμπέτικου Δημήτρης Γκόγκος ή Μπαγιαντέρας

ΤΥΧΑΙΑ TAGS