74 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
19.11.2019
Ορφέας | Main Feed

Η δισκογραφία σήμερα

Καλή Βανδώρου

Είναι πάρα πολλές οι φορές που στο παρελθόν ο Ορφέας στήριξε το έργο του Σταύρου Ξαρχάκου. Αυτό εννοείται ότι συμβαίνει και στο παρόν και θα συνεχιστεί και στο μέλλον. Άλλωστε, δεν μπορεί να γίνει αλλιώς, αφού μιλάμε για τον τρίτο εκ των μουσικών ογκόλιθων (μετά τους Χατζιδάκι – Θεοδωράκη) που έχουν χαρακτηρίσει την ελληνική μουσική.
Με αφορμή, λοιπόν, την κυκλοφορία κάποιων από τα μουσικά έργα του Σταύρου Ξαρχάκου από την εφημερίδα «Καθημερινή», παρουσιάζουμε σε αρκετά αφιερώματα – επειδή θα ήταν κουραστικό ένα ενιαίο αφιέρωμα - την πλήρη δισκογραφία του σχετικά επιγραμματικά. Ωστόσο, αναφέρονται κάποιες πληροφορίες για τον κάθε δίσκο ξεχωριστά προκειμένου να είναι πιο εύκολη η αναζήτηση των τραγουδιών από τους αναγνώστες του περιοδικού. Να διευκρινιστεί ότι δεν παρουσιάζονται best  of, ενώ τα εξώφυλλα σε κάποιες περιπτώσεις είναι διαφορετικά στις πρωτότυπες εκδόσεις από εκείνα που υπάρχουν στις  μεταγενέστερες.

Συνεχίζουμε το αφιέρωμα στη δισκογραφία του Σταύρου Ξαρχάκου με τη δεκαετία του 1970. Μια δεκαετία με αρκετές θεατρικές κυκλοφορίες του συνθέτη, αλλά και πρώτες συνεργασίες με ονόματα όπως ο Νίκος Ξυλούρης και η Νάνα Μούσχουρη, από τις οποίες ξεπήδησαν τραγούδια – σταθμοί στην ιστορία του ελληνικού τραγουδιού. Να διευκρινιστεί και πάλι ότι δεν παρουσιάζονται best  of, ενώ τα εξώφυλλα σε κάποιες περιπτώσεις είναι διαφορετικά στις πρωτότυπες εκδόσεις από εκείνα που υπάρχουν στις  μεταγενέστερες.

 

1970 | Ξαρχάκος - Κόκοτας (Σταμάτης Κόκοτας)

Είναι η μοναδική φορά που ο Ξαρχάκος συνεργάστηκε με τον Κόκοτα εξ’ ολοκλήρου σε έναν δίσκο. Με στιχουργούς τους Νίκο Γκάτσο, Λευτέρη Παπαδόπουλο, Ιάκωβο Καμπανέλλη και… Ζάχο Χατζηφωτίου γράφτηκαν κάποια αξιοπρεπή λαϊκά τραγούδια. Ξεχώρισαν τα «Γιατί θαρρείς με κέφι», «Πόσο μικρός ο άνθρωπος» και «Γλυκοχαράζει αρχόντισσα». Μοναδικό είναι το πρώτο εξώφυλλο του δίσκου που φωτογραφίζει τους Ξαρχάκο – Κόκοτα να κάθονται χαλαροί κοιτώντας τον φακό.

Τα περιεχόμενα

01. ΓΙΑΤΙ ΘΑΡΡΕΙΣ ΜΕ ΚΕΦΙ
02. ΠΟΣΟ ΜΙΚΡΟΣ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ
03. ΦΡΥΝΗ
04. ΑΧΕΡΟΥΣΙΑ
05. Ο ΠΑΡΙΣ ΚΑΙ ΤΟ ΜΗΛΟ
06. ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΞΑΝΔΡΟΙ
07. ΛΙΓΝΟ ΚΟΡΜΙ ΑΡΑΠΙΚΟ
08. ΤΟ ΘΑΜΠΟ ΦΑΝΑΡΙ
09. ΓΛΥΚΟΧΑΡΑΖΕΙ ΑΡΧΟΝΤΙΣΣΑ
10. ΤΙ ΜΑΣ ΜΕΛΕΙ
11. ΤΙ ΜΑΣ ΜΕΛΕΙ (ΟΡΧΗΣΤΡΑ)

 

1972 | Διόνυσε καλοκαίρι μας (Νίκος Ξυλούρης, Αφροδίτη Μάνου)

Μέχρι την ημέρα που κυκλοφόρησε αυτός ο δίσκος, οι περισσότεροι γνώριζαν τον Ξαρχάκο ως έναν λαϊκό δημιουργό με κάποιες «ιδιαίτερες» εξάρσεις σε άλλα μουσικά είδη. Από εκείνη τη στιγμή, όμως, όλοι όσοι είχαν την τύχη να ανακαλύψουν το «Διόνυσε καλοκαίρι μας» τη στιγμή που παρουσιάστηκε, κατάλαβαν ότι ο Ξαρχάκος είναι μπροστά… πολύ μπροστά… Αλλιώς πώς να εξηγηθεί ο καινούριος ήχος που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «ροκ» στα τραγούδια αυτού του δίσκου; Το ομότιτλο κομμάτι, το «Γυρνάν αμίλητα παιδιά», το «Πώς να σωπάσω» - που έγινε γνωστό πολύ αργότερα - και πολλά άλλα που τα ακούμε με τη φωνή του Νίκου Ξυλούρη στην πρώτη συνεργασία του – σταθμό με τον συνθέτη, ξεχωρίζουν τόσο για την ερμηνεία τους, όσο για την πρωτότυπη ενορχήστρωσή τους. Το ίδιο ισχύει και στα τραγούδια που ερμηνεύει η Αφροδίτη Μάνου («Ήταν τα λόγια σου φωτιά», «Βουτηγμένο αστέρι» «Έγυραν τα μάτια σου» και «Γιατί κυλάει ο καιρός»).
Οι στίχοι ανήκουν στους Β. Ανδρεόπουλο, Κ. Κινδύνη, Δ. Χριστοδούλου, Π. Μάτεσι και Δ. Κορτέση.
 
Τα περιεχόμενα

01. ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΟΝ ΚΑΛΟ
02. ΗΤΑΝ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΣΟΥ ΦΩΤΙΑ
03. ΠΩΣ ΝΑ ΣΩΠΑΣΩ
04. ΒΟΥΤΗΓΜΕΝΟ ΑΣΤΕΡΙ
05. ΩΡΑΙΟΣ ΠΟΥ ‘ΣΑΙ ΑΥΓΕΡΙΝΕ
06. ΔΙΟΝΥΣΕ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΜΑΣ
07. ΕΓΥΡΑΝ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΟΥ
08. ΓΥΡΝΑΝ ΑΜΙΛΗΤΑ ΠΑΙΔΙΑ
09. ΓΙΑΤΙ ΚΥΛΑΕΙ Ο ΚΑΙΡΟΣ
 
 
 

1972 | Σπίτι μου σπιτάκι μου (Νάνα Μούσχουρη)

Λίγο πριν τελειώσει το 1972, κυκλοφόρησε η πρώτη μετά από αρκετά χρόνια -όσον αφορά την Ελλάδα- δισκογραφική δουλειά της Νάνας Μούσχουρη. Το «Σπίτι μου σπιτάκι μου» αποτελείται στιχουργικά από τραγούδια του Νίκου Γκάτσου και μουσικά από τις μελωδίες των Ξαρχάκου, Χατζιδάκι, Κηλαηδόνη και μια διασκευή του Πετσίλα. Από αυτόν τον δίσκο ξεχώρισαν αρκετά τραγούδια, ανάμεσα στα οποία το ομότιτλο, «Η μικρή Ραλλού», «Ο βόμπιρας και ο μπόμπιρας» και «Βάλε τον ήλιο σύνορο».
 
Τα περιεχόμενα

01. ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ ΣΠΙΤΑΚΙ ΜΟΥ
02. ΠΟΙΟΣ ΘΕΟΣ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕ
03. ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΟΝΟΜΑ
04. Ο ΒΟΜΠΙΡΑΣ ΚΑΙ Ο ΜΠΟΜΠΙΡΑΣ
05. Η ΜΙΚΡΗ ΡΑΛΛΟΥ
06. ΚΑΝΕ ΤΗ ΖΩΗ ΔΡΟΣΙΑ
07. ΣΕΡΕΝΑΤΑ
08. ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΤΥΧΕΡΑ
09. Ο ΜΑΥΡΟΣ ΑΗΤΟΣ
10. ΒΑΛΕ ΤΟΝ ΗΛΙΟ ΣΥΝΟΡΟ
11. ΒΑΡΚΑΡΟΛΑ
 
 

1972 | Κόκκινα τριαντάφυλλα για μένα (Θεατρικό)

Πρόκειται για τη μουσική του θεατρικού «Κόκκινα τριαντάφυλλα για μένα» του Σων Ο’ Κέιζι. Τα κείμενα είναι του Παύλου Μάτεσι, ενώ ακουγονται οι φωνές των Κώστας Καρρά, Βασίλη Τεννίδη και Σ. Κωνσταντόπουλου, μαζί με χορωδία. Το ομότιτλο τραγούδι έχει γίνει πάρα πολύ γνωστό, ενώ τα ορχηστρικά κομμάτια του δίσκου δείχνουν τον παλμό που υπήρχε στη συγκεκριμένη παράσταση.
 
Τα περιεχόμενα

01. ΕΙΣΑΓΩΓΗ (ΟΡΧΗΣΤΡΑ)
02. ΚΟΚΚΙΝΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΑ ΓΙΑ ΜΕΝΑ (ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΡΑΣ)
03. ΤΗ ΣΠΑΘΑ ΣΗΚΩΣΕ ΚΑΙ ΠΑΛΙ (ΟΡΧΗΣΤΡΑ)
04. ΤΩΝ ΟΥΡΑΝΩΝ ΑΝΤΑΡΤΙΣΣΑ (ΧΟΡΩΔΙΑ)
05. ΜΟΝΟΛΟΓΟΣ (ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΕΝΝΙΔΗΣ)
06. ΠΟΥΛΗΜΕΝΟΙ (χορωδία)
07. ΚΟΚΚΙΝΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΑ ΓΙΑ ΜΕΝΑ (ΟΡΧΗΣΤΡΑ)
08. ΤΗ ΣΠΑΘΑ ΣΗΚΩΣΕ ΚΑΙ ΠΑΛΙ (ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΡΑΣ – ΧΟΡΩΔΙΑ)
09. Τ’ ΟΝΕΙΡΟ (ΟΡΧΗΣΤΡΑ)
10. ΠΑΤΡΙΔΑ ΧΙΛΙΟΝΙΚΗΜΕΝΗ (Κ. ΚΑΡΡΑΣ – ΧΟΡΩΔΙΑ)
11. ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΕΣΑΙ (ΟΡΧΗΣΤΡΑ)
12. ΤΟΥ ΑΔΕΛΦΟΥ ΜΑΣ Η ΠΙΚΡΗ ΤΟΥ ΠΑΛΗ (ΧΟΡΩΔΙΑ)
13. ΚΟΚΚΙΝΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΑ ΓΙΑ ΜΕΝΑ (Σ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ)
14. ΤΟ ΤΕΛΟΣ (ΟΡΧΗΣΤΡΑ)
15. ΠΑΤΡΙΔΑ ΧΙΛΙΟΝΙΚΗΜΕΝΗ (Κ. ΚΑΡΡΑΣ – ΧΟΡΩΔΙΑ)
 
 

1974 | Νυν και αεί (Βίκυ Μοσχολιού, Νίκος Δημητράτος)

Πραγματικά, δεν υπάρχουν λόγια για να περιγραφεί αυτός ο δίσκος. Από το πρώτο έως το δέκατο τραγούδι, οι μουσικές του Ξαρχάκου, οι στίχοι του Γκάτσου και οι ερμηνείες των Βίκυ Μοσχολιού και Νίκου Δημητράτου, όλα μαζί συνάδουν σε μια από τις σημαντικότερες στιγμές της ελληνικής μουσικής. Εννοείται πως το να αναφερθούν κάποια από τα τραγούδια ως «επιτυχίες», είναι εντελώς άτοπο σε αυτήν την περίπτωση.

Τα περιεχόμενα

1. ΝΥΝ ΚΑΙ ΑΕΙ
2. ΣΤΟΝ ΚΑΤΩ ΔΡΟΜΟ
3. ΤΑ ΔΟΚΑΝΑ
4. ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
5. ΗΡΘΕ Ο ΚΑΙΡΟΣ
6. Ο ΜΑΥΡΟΣ ΗΛΙΟΣ
7. Η ΛΙΟΣΤΡΑ
8. Ο ΔΡΑΚΟΣ
9. ΑΝΩΝΥΜΟΝ
10. ΕΜΕΙΣ ΠΟΥ ΜΕΙΝΑΜΕ
 
 
 

1974 | Το μεγάλο μας τσίρκο (Θεατρικό)

Σε μια δύσκολη για τη χώρα περίοδο ανεβαίνει στο Θέατρο Αθήναιον, η παράσταση «Το μεγάλο μας τσίρκο» από τον θίασο Καρέζη – Καζάκου. Κάποιοι ηθοποιοί στην είσοδο του θεάτρου έπαιζαν από την αρχή τους ρόλους τους λέγοντας στον κόσμο «καλώς ήρθατε στο μεγάλο τσίρκο που λέγεται Ελλάδα». Αν και αυτές οι λέξεις θα μπορούσαν να είναι σημερινές, ειπώθηκαν το 1973 διά χειρός Ιάκωβου Καμπανέλλη, ο οποίος είχε αναλάβει την επιμέλεια των στίχων. Πρόκειται για μια πολιτική επιθεώρηση - που περιελάμβανε όλη την ιστορία της Ελλάδας-, της οποίας η μουσική ανήκε στον Σταύρο Ξαρχάκο. Έτσι λοιπόν, ο Κώστας Καζάκος, η Τζένη Καρέζη, ο Διονύσης Παπαγιανόπουλος, ο υπόλοιπος θίασος και φυσικά, ο Νίκος Ξυλούρης στον ρόλο του τραγουδιστή - τελάλη, κάνουν μια αναδρομή στα σημαντικότερα γεγονότα της χώρας, αφήνοντάς μας τραγούδια που ακόμα και σήμερα τραγουδάμε. Ποια είναι αυτά; «Φίλοι κι αδέλφια», «Προσκύνημα», «Και παν και πάνε» και πολλά άλλα.
 
Τα περιεχόμενα

01.ΕΝΑΡΞΙΣ
02. ΚΑΛΗΝ ΕΣΠΕΡΑΝ
03. ΕΡΧΟΜΟΣ ΤΟΥ ΟΘΩΝΑ
04. Τ’ ΑΝΑΠΛΙ
05. ΠΕΡΙ ΓΚΙΛΟΤΙΝΑΣ
06. ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΓΚΙΛΟΤΙΝΑΣ
07. 3η ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
08. ΦΙΛΟΙ ΚΙ ΑΔΕΛΦΙΑ
09. ΤΑ ΤΟΥ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ
10. ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΜΑΣ ΤΣΙΡΚΟ
11. ΤΕΛΑΛΗΜΑ
12. ΜΕΛΟΥΝΑ
13. ΓΥΑΛΙΣΑΝ ΤΑ ΚΟΥΜΠΙΑ
14. ΒΕΝΙΖΕΛΙΚΑ
15. Ο ΜΠΡΟΣΤΑΡΗΣ
16. ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ
17. Ο ΞΕΡΙΖΩΜΟΣ
18. ΚΑΤΟΧΗ
19. ΚΑΙ ΠΑΝ ΚΑΙ ΠΑΝΕ
20. ΕΠΙΝΙΚΕΙΑ
 
 
 

1974 | Συλλογή - Νίκος Ξυλούρης

Ο Νίκος Ξυλούρης ήταν ένας καλλιτέχνης με τον οποίο ο Ξαρχάκος συνεργάστηκε αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της καλλιτεχνικής του πορείας, προσφέροντάς μας κάποια τραγούδια «διαμάντια». Στη «Συλλογή», περιλαμβάνονται αρκετά από αυτά σε στίχους των Κ. Κινδύνη, Β. Ανδρεόπουλου, Ν. Γκάτσο, Κ. Φέρρη και Γ. Ζερβουλάκου μαζί με τον κλασικό «Ερωτόκριτο» σε διασκευή του Σταύρου Ξαρχάκου. Επίσης, υπάρχει το «Πάνω στ’ αργυρό σκαμνί» των Χρ. Χάλαρη και Γ. Κακουλίδη. Τον δίσκο προλογίζει ο ίδιος ο Ξαρχάκος λέγοντας πως ο Ξυλούρης «τραγουδάει τη χαρά, τους πόνους, τα όνειρα αυτού του κόσμου και με το τραγούδι του τον γεμίζει άλλοτε λησμονιά, άλλοτε με ελπίδα χαρίζοντας στα πικραμένα του χείλη χαμόγελο».
 
Τα περιεχόμενα

01. ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΣ
02. ΓΥΡΝΑΝ ΑΜΙΛΗΤΑ ΠΑΙΔΙΑ
03. ΠΑΝΩ ΣΤ’ ΑΡΓΥΡΟ ΣΚΑΜΝΙ
04. ΠΩΣ ΝΑ ΣΩΠΑΣΩ
05. ΡΑΒΕ ΞΥΛΩΝΕ
06. ΜΠΑΡΜΠΑ ΓΙΑΝΝΗ ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗ
07. ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΧΑΡΑ ΣΟΥ ΒΕΝΕΤΙΑ
08. ΗΤΑΝΕ ΜΙΑ ΦΟΡΑ (Από το τηλεοπτικό σίριαλ «ΟΙ ΕΜΠΟΡΟΙ ΤΩΝ ΕΘΝΩΝ»)
09. Η ΚΟΡΗ ΤΟΥ ΠΑΣΑ
10. ΠΑΛΛΗΚΑΡΙ ΣΤΑ ΣΦΑΚΙΑ
11. ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ
 
 

1974 | Χωρίς λόγια (Ορχηστρικό)

Σε αυτόν τον δίσκο, ο οποίος είναι χωρισμένος σε δύο μέρη (κομμάτια), ο Ξαρχάκος με τη βοήθεια εξαιρετικών μουσικών όπως οι Νίκος Λαυράνος, Τίτος Καλλίρης και Φίλιππος Τσεμπερούλης, ενορχηστρώνει χωρίς λόγια πολλές κλασσικές του επιτυχίες με κύριο συνθετικό την ηρεμία και ταυτόχρονα, τη «γλύκα» των μελωδιών του. Το πρώτο τραγούδι είναι «Τα τρένα που ‘φύγαν». Ακολουθούν τα «Μπάρμπα Γιάννη Μακρυγιάννη», «Γεια σου χαρά σου Βενετιά» και «Ήτανε μια φορά». Στο δεύτερο μέρος το «Παλληκάρι στα Σφακιά» συναντάει τον «Ξένο» και «Το παραμύθι». Συνδετικός κρίκος σε όλα αυτά τα τραγούδια είναι η μελωδία από το «Άσπρη μέρα και για μας».
 
 
 
 
 
 
 

1975 | Κομέντια ή η πάλη των χωρικών και των βασιλειάδων (Θεατρικό)

Εδώ περιλαμβάνεται η μουσική, αλλά και τα λόγια για τη θεατρική παράσταση «Κομέντια ή η πάλη των χωρικών και των βασιλιάδων» σε κείμενα του Γιώργου Σκούρτη. Το ύφος των τραγουδιών είναι ανάλογο με το κλίμα του θεατρικού, ενώ ερμηνεύουν οι ηθοποιοί της παράστασης  Λ. Βογιατζής, Σ. Πέππας και όλος ο θίασος, ενώ το τραγούδι «Η αναπαράσταση» ή αλλιώς «Μπροστά πηγαίνει ο λαός» ερμηνεύει ο Ν. Ξυλούρης. Τέλος, το τελευταίο κομμάτι με τίτλο «Finale» ακούγεται διά στόματος του ίδιου του Ξαρχάκου.

Τα περιεχόμενα

01. ΕΙΣΑΓΩΓΗ
02. ΑΦΗΓΗΤΕΣ
03. ΜΠΕΡΤΟΛΔΟΣ ΣΤΗΝ ΑΥΛΗ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΑ ΑΛΜΠΟΪΝΟΥ 
04. ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΑ ΑΛΜΠΟΪΝΟΥ
05. Η ΑΝΑΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΜΠΕΡΤΟΛΔΟΥ
06. ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΟΥ ΜΠΕΡΤΟΛΔΟΥ
07. ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΩΝ ΑΥΛΙΚΩΝ
08. ΜΠΕΡΤΟΛΔΟΣ ΠΑΓΙΔΕΥΕΙ ΤΟΝ ΒΑΣΙΛΙΑ
09. ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
10. ΑΛΛΟΤΡΟΙΩΣΗ
11. ΤΕΛΑΛΗΣ
12. RESSITATIVO 
13. ΠΑΡΕΝΑΙΣΕΙΣ
14. ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΩΝ ΧΩΡΙΚΩΝ
15. ΣΥΛΛΗΨΗ ΤΟΥ ΜΠΕΡΤΟΛΔΟΥ
16. ΠΡΟΣΩΠΟ ΜΕ ΠΡΟΣΩΠΟ
17. ΠΑΝΙΚΟΣ
18. ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ
19. ΕΠΙΛΟΓΟΣ
20. Η ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
21. FINALE
 
 

1976 | Η συμφωνία της Γιάλτας και της πικρής αγάπης τα τραγούδια (Διάφοροι)

Το 1945, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, ο ηγέτης της ΕΣΣΔ και ο Άγγλος Πρωθυπουργός βρέθηκαν στη Γιάλτα της Ουκρανίας προκειμένου να αποφασίσουν για τη μεταπολεμική πολιτική στις χώρες που είχαν καταληφθεί από τους Γερμανούς και στις χώρες που είχαν συμπράξει με τους Ναζιστές. Με αφορμή αυτό το γεγονός, ο Σταύρος Ξαρχάκος κυκλοφορεί 31 χρόνια αργότερα τον δίσκο «Η συμφωνία της Γιάλτας και της πικρής αγάπης τα τραγούδια» με ερμηνευτές τους Σταύρο Παράβα, Νίκο Ξυλούρη και Δήμητρα Γαλάνη. Οι στίχοι ανήκουν στους Νίκο Γκάτσο, Παύλο Μάτεσι, Γιώργο Σκούρτη, Βαγγέλη Γκούφα και Ματθαίο Μουντέ. Ουσιαστικά ο Παράβας και ο Ξυλούρης τραγουδούν τα «πολιτικά» κομμάτια και η Γαλάνη τα τραγούδια της αγάπης.

Τα περιεχόμενα

01. Ο ΣΑΜ Ο ΤΖΩΝΗ ΚΙ Ο ΙΒΑΝ
02. ΠΟΥΛΗΜΕΝΟΙ
03. ΤΗ ΣΠΑΘΑ ΣΗΚΩΣΕ ΚΑΙ ΠΑΛΙ
04. ΠΑΤΡΙΔΑ ΧΙΛΙΟΝΙΚΗΜΕΝΗ
05. ΜΠΡΟΣΤΑ ΠΗΓΑΙΝΕΙ Ο ΛΑΟΣ
06. ΤΡΙΑΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ
07. ΑΓΑΠΗ ΑΓΑΠΗ
08. ΘΡΗΝΟΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΠΑΛΛΗΚΑΡΙ
09. ΚΟΚΚΙΝΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΑ
10. ΚΟΡΙΤΣΙ ΣΤ’ ΟΝΕΙΡΟ
11. ΤΑΞΙΔΕΥΟΥΜΕ ΑΔΕΡΦΙΑ
 

1977 | Ο πειρασμός (Θεατρικό)

Άλλη μία θεατρική δουλειά του Σταύρου Ξαρχάκου, αυτή τη φορά για το έργο «Ο πειρασμός» του Γρηγόριου Ξενόπουλου σε διασκευή του Παύλου Μάτεσι. Ερμηνεύει η Αλίκη Βουγιουκλάκη, χορωδία και σε ένα τραγούδι ο Βασίλης Τσιβιλίκας. Οι μελωδίες είναι χαρούμενες και απόλυτα εγκλιματισμένες με το γλυκό ύφος της παράστασης, το θέμα της οποίας είναι ο πειρασμός στον οποίο βάζει μια αθώα καμαριέρα τους άντρες προκειμένου να αμαρτήσουν κάνοντας απιστία στις γυναίκες τους.
 
Τα περιεχόμενα

01. ΕΝΑΡΞΗ
02. ΔΟΥΛΙΚΑ ΟΡΓΑΝΩΘΕΙΤΕ
03. ΑΓΟΡΙ ΑΦΙΛΗΤΟ - ΟΡΧΗΣΤΡΑ
04. ΑΧ ΜΗΤΣΟ!
05. ΧΟΡΟΣ ΤΟΥ ΕΞΟΡΚΙΣΜΟΥ
06. Ο ΠΕΙΡΑΣΜΟΣ
07. ΙΝΤΕΡΜΕΔΙΟ
08. Ω! ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΑΠΗΝΗΣ
09. ΑΓΟΡΙ ΑΦΙΛΗΤΟ – Α. ΒΟΥΓΙΟΥΚΛΑΚΗ
10. ΕΞΟΡΚΙΣΜΟΣ
11. ΝΟΚΤΟΥΡΝΟ
12. ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΠΑΡΑΚΑΤΙΑΝΟΙ
13. ΧΟΡΟΣ ΤΩΝ ΟΙΚΙΑΚΩΝ ΒΟΗΘΩΝ
14. ΔΕΝ ΠΕΡΝΑΕΙ Ο ΠΕΙΡΑΣΜΟΣ
15. ΦΙΝΑΛΕ
 
 

1978 | Ενθύμιον (Ορχηστρικό)

Χωρίς να περιλαμβάνονται πολλές πληροφορίες για τα κομμάτια του δίσκου, στο οπισθόφυλλο αναφέρεται ότι «τα τραγούδια είναι ευγενική παραχώρηση της εταιρίας DPI στην οποία ανήκουν», ενώ η εταιρία έκδοσης του «Ενθύμιον» είναι η MINOS-EMI… Έτσι λοιπόν, ακούγονται - για μία ακόμα φορά - χωρίς τη συνοδεία φωνής, μελωδίες του Ξαρχάκου κάποιες από τις οποίες αργότερα έγιναν πασίγνωστα τραγούδια, όπως το «Είν’ αρρώστια τα τραγούδια». Στα υπόλοιπα ορχηστρικά, ο Ξαρχάκος χρησιμοποίησε το δικό του, χαρακτηριστικό ενορχηστρωτικό ύφος, δίνοντας έμφαση στο βιολί και τα κρουστά.

 
 
 
 
 
 
Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Γράφω τραγούδια για ανθρώπους που εκτιμώ και που πιστεύω ότι θα βελτιώσουν το μουσικό αποτέλεσμα των συνθέσεών μου χωρίς να τους κατατάσσω σε κατηγορίες. Τα καλά τραγούδια μας συντροφεύουν στο ταξίδι της ζωής μας και στόχος μου είναι να καταφέρνω να γράφω καλά τραγούδια χωρίς ταμπέλες.
Γιώργος Σαμπάνης

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

19/11/1944 Γεννήθηκε στη Λευκάδα η μέτζο-σοπράνο Αγνή Μπάλτσα
19/11/1959 Γεννήθηκε ο συνθέτης Νίκος Ζούδιαρης

ΤΥΧΑΙΑ TAGS