156 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
24.08.2019
Ορφέας | Main Feed

Δισκοκριτικές

Τάσος Π. Καραντής

Χρήστος Κωνσταντίνου - Κάνω τη ρίζα μου φτερό«Ο Χρήστος Κωνσταντίνου είναι κορυφαίος Έλληνας σολίστας που πρωταγωνιστεί σ’ όλη την ελληνική δισκογραφία και τις ζωντανές εμφανίσεις τις τελευταίες δεκαετίες. Σ’ αυτόν όμως το δίσκο εξομολογείται : γράφει στίχους, μουσικές, παίζει μπουζούκια και ταμπουράδες και τραγουδεί. Μια κατάθεση απλή αλλά όχι απλοϊκή, βαθιά λαϊκή αλλά όχι λαϊκίστικη, ασίκικη αλλά και λυρική. Οι πενιές και οι λέξεις έχουν το βάρος που τους έλειπε χρόνια τώρα και που απαιτεί η ιστορική μνήμη οργάνου και γλώσσας. Μια άλλη Ελλάδα τόσο παλιά όσο και σύγχρονη, τόσο γνώριμη όσο κρυμμένη, ξεδιπλώνεται αβίαστα μπροστά μας σαν σε παρέα».
Αυτά γράφει, στο σημείωμα του δίσκου, ο Χαίνης - Δημήτρης Αποστολάκης, ο οποίος κι έχει τη διεύθυνση παραγωγής της σειράς «ροή» (MBI), την οποία εγκαινιάζει το cd του Χρήστου Κωνσταντίνου «Κάνω τη ρίζα μου φτερό». Και πράγματι, περιγράφει ακριβώς, το πνεύμα αυτή της δουλειάς του Χρήστου Κωνσταντίνου η οποία εστιάζεται σ’ αυτό που αναφέρει κι ο δημιουργός της, στο δικό του σημείωμα : «Να αγαπήσουμε το παλιό και να ερωτευτούμε το καινούριο».
Το cd «Κάνω τη ρίζα μου φτερό» περιλαμβάνει (14) κομμάτια(12 τραγούδια, ένα(1) οργανικό κι έναν (1) αυτοσχεδιασμό), όλα σε μουσική και στίχους του δεξιοτέχνη σολίστα του μπουζουκιού. Σε τρία τραγούδια, τους στίχους τους έχει γράψει ο Χαϊνης - Δημήτρης Αποστολάκης. Τα τραγούδια τα ερμηνεύει ο ίδιος, αλλά, σε τέσσερα(4), συμμετέχει μαζί του, η Μαρία Κώτη και σ’ ένα (1) οι Χαίνηδες. Από ένα, επίσης, τραγούδι, ερμηνεύουν ο Αλκίνοος Ιωαννίδης κι ο Κώστας Αβυσσινός. Στο απέριττο ένθετο καταγράφονται οι στίχοι των τραγουδιών, όλοι οι μουσικοί ξεχωριστά για κάθε κομμάτι, υπάρχουν σημειώματα του Χαίνη - Δημήτρη Αποστολάκη και του Χρήστου Κωνσταντίνου, καθώς και το σχετικό φωτογραφικό υλικό. Πολύ όμορφο και ταιριαστό με το όλο ύφος της έκδοσης, είναι και το εικαστικό του εξωφύλλου του Θανάση Κοσμίδη.
Χρήστος Κωνσταντίνου - Αλκίνοος Ιωαννίδης
Χρήστος Κωνσταντίνου - Χαίνηδες

Τα τραγούδια του Χρήστου Κωνσταντίνου συνδυάζουν τους παραδοσιακούς ήχους, ιδιαίτερα της πατρίδας του της Κύπρου, με λαϊκά κι έντεχνα ακούσματα. Αν όμως το να γράφει μουσική ένας μπουζουξής είναι κάτι αναμενόμενο, ο Κωνσταντίνου κάνει την έκπληξη με τους στίχους του, οι οποίοι, μάλιστα, είναι πολύ δουλεμένοι κι αρκετά ποιητικοί, με επηρεασμούς, τόσο από την δημοτική παράδοση και την λαϊκή στιχοποιία, όσο κι από την έντεχνη τραγουδοποιία.
Οι ενορχηστρώσεις των τραγουδιών λειτουργούν ενοποιητικά και συντείνουν κι αυτές στο ενιαίο ύφος της όλης δουλειές, ενώ, ο Χρήστος Κωνσταντίνου μας ξετυλίγει όλη την δεξιοτεχνία του ως οργανοπαίχτης, παίζοντας : δίχορδο ταμπουρά, μπουζούκι, δίχορδο μπουζούκι, τρίχορδο μπουζούκι, λαούτο, τρίχορδο λαούτο, μικρό λαούτο και μπαγλαμά.
Χρήστος Κωνσταντίνου - Κάνω τη ρίζα μου φτερόΌπως προαναφέραμε, τα περισσότερα τραγούδια τα ερμηνεύει ο ίδιος. Βέβαια, δεν είναι τραγουδιστής κι αυτό φαίνεται, αλλά, σαφώς, καταθέτει την ψυχή του ως δημιουργός, που, κι αυτό φαίνεται, επίσης! Πάντως, κάποιοι, σπουδαίοι τραγουδιστές, απ’ αυτούς που έχει συνεργαστεί ο Κωνσταντίνου, θα έδιναν οπωσδήποτε μια άλλη διάσταση στο όλο υλικό. Όπως, για παράδειγμα συμβαίνει αυτό, με την, αισθαντική και με πολύχρωμα παραδοσιακά ηχοχρώματα, ερμηνεία του Αλκίνοου Ιωαννίδη στον «Γερονέο». Δεν μπορούμε όμως να μην σημειώσουμε την αφηγηματική ερμηνεία του Κωνσταντίνου στην «Αγγελοκαμωμένη» και στο «Σιδερή(Αχ, βρε ντουνιά)»που φέρει ένα “άρωμα Ξυλούρη”.
Επίσης, θα πρέπει να επισημάνουμε και τους καταπληκτικούς στίχους του στο «Ο έρωτας είσαι εσύ» : «Ο έρωτας είναι παιδί / άγιος μαζί κι αλήτης/ ο έρωτας είσαι εσύ / που σ’ έχω και μου λείπεις».
Το φινάλε του δίσκου μας επιφυλάσσει μια αναπάντεχη έκπληξη με το αντεξουσιαστικό, βαθιά πολιτικό, τραγούδι «Της εξουσίας». Στίχους – καρφιά, όπως : «Της εξουσίας τα σκολειά / σου τα ’πανε παιδεία / και των εμπόρων τα σκαλιά / σου τα ’παν εκκλησία», απ’ άλλους – στιχουργούς κι ερμηνευτές - τους περιμένουμε εδώ και χρόνια και μας προέκυψαν από τον Χρήστο Κωνσταντίνου. Μπράβο του, γιατί όπως φαίνεται, ανήκει σ’ αυτούς που, ελεύθεροι, χορεύουνε «το ζεϊμπέκικο του νου» κι όχι σε εκείνους, που περιφέρουν, από το ’να τηλεοπτικό «κελί» στο άλλο, το «βολεμένο μυαλό» τους.

Το cd του Χρήστου Κωνσταντίνου «Κάνω τη ρίζα μου φτερό» κυκλοφορεί από την εταιρία MBI.

Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Δεν έχει τοίχους η χαρά δεν έχει χώρισμα η αγάπη.
Γιάννης Ρίτσος

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

25/8/1934 Γεννήθηκε ο τραγουδιστής Γιάννης Βογιατζής

ΤΥΧΑΙΑ TAGS