83 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
17.11.2019
Ορφέας | Main Feed
Κείμενο: Γιώργος Τζαγάκης

Μάριος Τόκας «Ήλιος κόκκινος»

Δισκοκριτικές

Γιώργος Τζαγάκης

Όταν στο τέλος της ακρόασης μιας νέας δισκογραφικής δουλειάς απομένει ως κυρίαρχο συναίσθημα η συγκίνηση, η ανάμνηση και η νοσταλγία των «απόντων» τότε αυτό σίγουρα δε μπορεί να συνιστά μια θετική αξιολόγηση για το υλικό που συμπεριλαμβάνεται στο δίσκο.Τέσσερα χρόνια μετά τον πρόωρο θάνατο του Μάριου Τόκα και δύο μόλις μήνες μετά τον ξαφνικό θάνατο του Δημήτρη Μητροπάνου ο δίσκος «Ήλιος κόκκινος» -αποτελούμενος από ανέκδοτα, αλλά και παλαιότερα τραγούδια του συνθέτη - καλείται να υπερβεί τα συναισθήματα που δημιουργούν οι απουσίες τις οποίες υπενθυμίζει και να δικαιώσει τον αφιερωματικό του χαρακτήρα.
Σαφώς και έχει ιδιαίτερη αξία η έκδοση ανέκδοτου υλικού του σημαντικού συνθέτη, όπως και η συμμετοχή όλων αυτών των σπουδαίων ερμηνευτών που συνάντησε στην πορεία του ο Μάριος Τόκας. Οι φωνές του Δημήτρη Μητροπάνου, του Γιάννη Πάριου και του Πασχάλη Τερζή συναντούν ξανά τις συνθέσεις του Μάριου Τόκα, ενώ η συμμετοχή του Γιάννη Κότσιρα έρχεται να καλύψει μερικώς το κενό απο μια συνεργασία που σχεδιαζόταν και δεν πρόλαβε να πραγματοποιηθεί. Όμως τελικά οι συμμετοχές των ερμηνευτών υπονομεύονται απο μια υποτυπώδη παραγωγή, αλλά και την κατώτερη ποιότητα του υλικού συγκρινόμενο με τη συνολική καλλιτεχνική πορεία του συνθέτη. Επανεκτελέσεις τραγουδιών που διεκδικούν μια καλύτερη αποδοχή τελικά δεν πετυχαίνουν το σκοπό τους, λόγω των φτωχών ενορχηστρώσεων (είναι χαρακτηριστικό ότι στο δίσκο συμμετέχουν τρεις μόνο μουσικοί), αλλά και τα ανέκδοτα τραγούδια που παρουσιάζονται υπολείπονται σε ποιότητα των παλαιότερων επιτυχιών του συνθέτη. Φωτεινά σημεία του δίσκου οι ερμηνείες του Δ. Μητροπάνου ειδικά στο «Γράψε μου κάτι» που φέρει την ατμόσφαιρα των μεγάλων επιτυχιών που σημάδεψαν τη συνεργασία του σπουδαίου ερμηνευτή με το Μάριο Τόκα, η φρεσκάδα που φέρνει η συμμετοχή του Γιάννη Κότσιρα και οι αξιοπρεπείς ερμηνείες απο τη σπουδαία φωνή του Πασχάλη Τερζή. Αντίθετα η κουρασμένη φωνή του Πάριου μάλλον διεκπεραιωτικά λειτουργεί πάνω στο υλικό που ερμηνεύει.
Συνολικά, το υλικό αυτό καθεαυτό αποδεικνύεται σαφώς κατώτερο και στιχουργικά και συνθετικά σε σύγκριση με τις παλαιότερες δημιουργίες του συνθέτη και υπονομεύεται επίσης απο μια φτωχή παραγωγή διόλου αντάξια του αφιερωματικού χαρακτήρα του δίσκου, αλλά και του μεγέθους των καλλιτεχνών που συμμετέχουν στο δίσκο αυτό. Ο χρόνος θα δείξει αν αυτο το υλικό θα αντέξει στο χρόνο, οι πρώτες ακροάσεις πάντως δείχνουν ότι πιθανότατα θα μείνουν στη μνήμη των ακροατών παλαιότερες δημιουργίες του συνθέτη, αλλά και μουσικές συναντήσεις με σπουδαίους ερμηνευτές κάποιοι απο τους οποίους συμμετέχουν σε αυτό το δίσκο.


Ο δίσκος ‘’Ήλιος κόκκινος’’ κυκλοφορεί απο τη Minos- Emi.

  

 

Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Πατρίδα είναι αυτό που αντέχει η καρδιά του κάθε ανθρώπου να υπερασπιστεί.
Γιώργος Νταλάρας

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

17/11/1861 Γεννήθηκε ο Σπύρος Σαμάρας, συνθέτης του Ολυμπιακού ύμνου
18/11/1985 Πέθανε ο συνθέτης και τραγουδιστής του ρεμπέτικου Δημήτρης Γκόγκος ή Μπαγιαντέρας