143 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
16.09.2019
Ορφέας | Main Feed
Κείμενο: Τάσος Π. Καραντής, Χρύσα Σωφρονά

Μανώλης Μητσιάς: 40 χρόνια τραγούδια με βάλσαμο

Μουσικά ρεπορτάζ

Τάσος Π. Καραντής

Μανώλης Μητσιάς Ο Μανώλης Μητσιάς εδώ και τέσσερις δεκαετίες προσφέρει με τη φωνή και το ήθος του στο καλό ελληνικό τραγούδι, υπηρετώντας με συνέπεια τα έργα μεγάλων δημιουργών. Φέτος όμως, μέσα από τη νέα του δουλειά, με τον τίτλο «Ένα τσιγάρο κι ένας ψεύτης» (LEGEND / 2008), αποφάσισε να διαφοροποιηθεί και να κάνει τον πρώτο πολυσυλλεκτικό δίσκο στην καριέρα του! Αυτή δε η έκδοση συνέπεσε με τα 40χρονά του (1968-2008) στη δισκογραφία, γι’ αυτό κι η παρουσίαση της στον ΙΑΝΟ, τη Δευτέρα 1η Δεκέμβρη 2008, πραγματοποιήθηκε σε μια ατμόσφαιρα συγκίνησης κι αγάπης. Για το νέο του δίσκο μίλησαν οι συντελεστές του δίσκου, ο ίδιος ο Μανώλης Μητσιάς, αλλά κι ο Οδυσσέας Ιωάννου, ενώ τον τίμησαν με την παρουσία τους μεγάλα ονόματα από το χώρο των τεχνών. Ανάμεσά τους διακρίναμε τους: Λευτέρη Παπαδόπουλο, Θάνο Μικρούτσικο, Ηλία Ανδριόπουλο, Λίνο Κόκοτο, Πόπη Αστεριάδη, Παντελή Βούλγαρη, Γιώργο Μιχαλακόπουλο κ.ά.
Πρώτος πήρε το λόγο ο παραγωγός του δίσκου, ο Γιώργος Μακράκης, ο οποίος αναφέρθηκε στη γνωριμία τους και στη συνεργασία τους, που ξεκινά από το 1968, ενώ χαρακτήρισε το Μητσιά «σαν το παλιό καλό κρασί, που όσο περνάνε τα χρόνια γίνεται καλύτερο». Ακολούθησε ο ίδιος ο Μητσιάς, όπου, με αφορμή τα 40χρονά του, είπε πως «φέτος γιορτάζουμε τα 40χρονα πολλών τραγουδιστών. Είναι μια γενιά, στην οποία κι εγώ ανήκω κι είμαι περήφανος. Είναι η γενιά που έχει δώσει πάρα πολλά στο ελληνικό τραγούδι, γι’ αυτό, εξάλλου, υπάρχει και σήμερα. Είναι όλοι τους καταξιωμένοι τραγουδιστές και θα τους αναφέρω χρονολογικά : Μητροπάνος, Νταλάρας, Πάριος, Αλεξίου, Γαλάνη. Μέσα σ’ αυτούς είμαι κι εγώ. Πιστεύω ότι όλοι εμείς δώσαμε μια άλλη έμφαση σ’ αυτό που λέγεται έντεχνο λαϊκό τραγούδι κι υπερασπιστήκαμε αυτό το τραγούδι που ’χει πιο πολύ μια νοητική σκέψη, παρά μια σωματική κίνηση».

Μανώλης Μητσιάς - ΙανόςΜανώλης Μητσιάς - ΙανόςΜανώλης Μητσιάς - Ιανός
Μανώλης Μητσιάς - ΙανόςΜανώλης Μητσιάς - ΙανόςΜανώλης Μητσιάς - Ιανός

Για το νέο του δίσκο, που είναι ο πρώτος - σε τέτοια έκταση - πολυσυλλεκτικός στην καριέρα του, τόνισε ότι παρακινήθηκε να τον κάνει, για να δώσει την ευκαιρία να βγουν στο στίβο του τραγουδιού οι νέοι δημιουργοί που υπογράφουν τα περισσότερα τραγούδια που περιέχονται σ’ αυτόν. Βέβαια, ευχαρίστησε το Θάνο Μικρούτσικο για τη συμμετοχή του στο δίσκο και χαιρέτησε την επανεμφάνιση του Λίνου Κόκοτου.
Μανώλης Μητσιάς - Ιανός
Τέλος, αποκάλυψε πως η επανεκτέλεση του τραγουδιού «Χαμένος ήχος», του Σταύρου Ξαρχάκου και του Κώστα Κινδύνη, ήταν μια “παραγγελιά” της Μαρίας Φαραντούρη, η οποία τον είχε ακούσει να το λέει ζωντανά και του είχε πει πως έπρεπε κάποια στιγμή να το βάλει σε ένα δίσκο του. Ο Γιάννης Σπάθας αναφέρθηκε στην πρώτη του συνάντηση με τη φωνή του Μητσιά, όταν, το καλοκαίρι του 1969, κάνοντας βόλτα στο Πασαλιμάνι, τον άκουσε να τραγουδά σε ένα καλοκαιρινό θέατρο κι ανέβηκε στον τοίχο για να δει ποιος ήταν αυτός που τραγουδούσε τόσο ωραία! Ο Οδυσσέας Ιωάννου μίλησε για τη συνέπεια του Μανώλη Μητσιά να υπηρετεί το έργο δημιουργών, κάνοντας ολόκληρους κύκλους τραγουδιών κι υπηρετώντας σα στρατιώτης το όραμά τους.
Τόνισε μάλιστα ότι είναι ο μοναδικός στην ελληνική δισκογραφία, που δεν έκλεισε το μάτι στην ευκολία και δεν τσιμπολόγησε δεξιά κι αριστερά τραγούδια, ψάχνοντας εναγωνίως το σουξέ. Κι αυτό αποδεικνύεται από το ότι έκανε τον πρώτο του πολυσυλλεκτικό δίσκο μετά από 40 χρόνια! Ολοκλήρωσε δε, λέγοντας με έμφαση, ότι αυτή τη συνέπεια και το σεβασμό του, οφείλουμε όλοι να του το επιστρέψουμε με κάθε τρόπο!
Ο Μανόλης Ανδρουλιδάκης, αφού διευκρίνισε ότι μιλάει πιο πολύ με νότες παρά με λόγια, χαρακτήρισε την έκδοση αυτή «δίσκο αγάπης», ενώ ο Λίνος Κόκοτος αφηγήθηκε πως πρωτάκουσε, κατόπιν προτροπής του Πατσιφά, το Μητσιά, το 1968 στη Θεσσαλονίκη, στη μπουάτ «Τα σκαμνιά», να τραγουδά το «Νύχτωσε χωρίς φεγγάρι» κι αναφέρθηκε στην πρώτη γνωριμία τους και συνεργασία τους στη δεκαετία του ’70.

Μανώλης Μητσιάς - ΙανόςΜανώλης Μητσιάς - ΙανόςΜανώλης Μητσιάς - Ιανός
Μανώλης Μητσιάς - ΙανόςΜανώλης Μητσιάς - ΙανόςΜανώλης Μητσιάς - Ιανός
Μανώλης Μητσιάς - ΙανόςΜανώλης Μητσιάς - ΙανόςΜανώλης Μητσιάς - Ιανός

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την ζωντανή παρουσίαση αρκετών τραγουδιών από το νέο δίσκο. Ο Μητσιάς τα ερμήνευσε, με τη συνοδεία στο πιάνο του Λίνου Κόκοτου και του Μανόλη Ανδρουλιδάκη, δημιουργώντας μια ζεστή ατμόσφαιρα και καταχειροκροτούμενος, αφού τα νέα τραγούδια έδειξαν εξαρχής να έχουν μεγάλη αποδοχή στο κοινό που είχε γεμίσει ασφυκτικά την αίθουσα του ΙΑΝΟΥ. Δεν παρέλειψε, βέβαια, ανοίγοντας το πρόγραμμα, να τιμήσει την παρουσία του “Προέδρου” - Λευτέρη Παπαδόπουλου, τραγουδώντας το διαχρονικό τραγούδι του «Αυτά τα χέρια». Ενώ, εξέπληξε το κοινό, όταν – ύστερα από “παραγγελιά” της υποφαινόμενης συνυπογράφουσας αυτό το ρεπορτάζ – ερμήνευσε το «Τραγούδι του παλιού καιρού» του Ηλία Ανδριόπουλου, σε στίχους του Νίκου Γκάτσου, απαγγέλλοντας από μνήμης κι όλο το αφηγηματικό μέρος του τραγουδιού!
Το μουσικό μέρος της παρουσίασης το έκλεισε μ’ ένα δικό του (μουσική και στίχοι) τραγούδι από το νέο του δίσκο, φανερώνοντάς μας και μιαν άλλη δημιουργική πλευρά του. Ο τίτλος του («Βάλσαμο τραγούδι»), μάλλον λειτούργησε συμβολικά, υπενθυμίζοντάς μας τη σεμνή 40χρονη καριέρα του, που ’ναι γεμάτη με “τραγούδια βάλσαμο”!

Φωτογραφίες: Μανώλης Χιώτης

Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Θα ’ρθει η μέρα που η νέα φτώχεια θα εκδικηθεί πολύ σκληρά τους άθλιους τραπεζίτες. Για τη μέρα αυτή τραγουδώ πάντα.
Μανώλης Μητσιάς

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

16/9/1953 Γεννήθηκε ο στιχουργός Κώστας Τριπολίτης
16/9/1977 Έφυγε από τη ζωή η Ελληνίδα σοπράνο Μαρία Κάλλας
17/9/1982 Πέθανε σε νοσοκομείο της Ρωσίας ο συνθέτης Μάνος Λοίζος
17/9/1988 Παρουσιάστηκε στο Ηρώδειο, το Άξιον Εστί του Μίκη Θεοδωράκη με τους Γιώργο Νταλάρα, Ανδρέα Κουλουμπή, Νικήτα Τσακίρογλου

ΤΥΧΑΙΑ TAGS