176 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
16.09.2019
Ορφέας | Main Feed
Κείμενο: Τάσος Π. Καραντής

Μπάμπης Στόκας: Χρυσή στροφή

Μουσικά ρεπορτάζ

Τάσος Π. Καραντής

Μπάμπης ΣτόκαςΑπονεμήθηκε, την Τρίτη 13/1/2009 στην «Αρχιτεκτονική», ο χρυσός δίσκος για το διπλό live άλμπουμ του Μπάμπη Στόκα «Τραγουδήστε μην ντρέπεστε»
Μετά το τέλος των «ΠΥΞ-ΛΑΞ», η ζεστή κι εκφραστική φωνή τους, ο Μπάμπης Στόκας δηλαδή, πειραματίστηκε αρκετά για τον προσωπικό μουσικό δρόμο που θα ακολουθήσει, έψαξε, δοκίμασε και, πάνω σ’ αυτό το στάδιο της αναζήτησης, αποφάσισε τη στροφή στη σόλο καριέρα του τραγουδιστή. Έτσι, το περασμένο χειμώνα, παρουσίασε, στο «ΖΟΟΜ» στην Πλάκα, ένα πρόγραμμα που περιλάμβανε από ροκ και μπαλάντες μέχρι έντεχνα και λαϊκά. Μέσα από τις ερμηνείες του απέδειξε, έμπρακτα, ότι είναι ένας τραγουδιστής, που έχει την ικανότητα να κινείται με ευελιξία και πειστικότητα σε όλα αυτά τα είδη, βάζοντας την προσωπική του σφραγίδα σε απαιτητικά τραγούδια.

Μπάμπης ΣτόκαςΤο πρόγραμμα στο «ΖΟΟΜ», που περιλάμβανε τα πιο γνωστά τραγούδια των «ΠΥΞ-ΛΑΞ», καθώς κι αγαπημένα μα κι απρόβλεπτα τραγούδια, διαφορετικού είδους και ύφους, μεγάλων δημιουργών, είχε μεγάλη επιτυχία. Ήταν, λοιπόν αναμενόμενη η ζωντανή ηχογράφησή του κι έτσι κι έγινε, κυκλοφόρησε σε διπλό άλμπουμ, με τον τίτλο «Τραγουδήστε, μην ντρέπεστε», εγκαινιάζοντας τη νέα δισκογραφική ετικέτα «7», της «ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΓΕΝΙΚΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ» του Κώστα Γιαννίκου, την οποία διευθύνει ο Ηλίας Μπενέτος.
Οι πωλήσεις του διπλού αυτού δίσκου του Στόκα, είχαν ανάλογη με την παράσταση επιτυχία και, πολύ σύντομα, ξεπέρασαν τις 15.000. Όσο κι αν ο θεσμός των χρυσών και πλατινένιων δίσκων, ακολουθεί τα τελευταία χρόνια την πτωτική, εν γένει, πορεία της δισκογραφίας, σε περιπτώσεις νέων προσώπων, ή καλλιτεχνών, όπως ο Στόκας, που μας συστήνονται ξανά με ένα διαφορετικό προφίλ, ίσως ακόμα κάτι να σηματοδοτεί. Εν πάση περιπτώσει, η καλλιτεχνική αυτή στροφή του Μπάμπη Στόκα αποδείχτηκε χρυσή κι έτσι φτάσαμε στη βραδιά της απονομής του χρυσού δίσκου του, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 13/1/2009 στην «Αρχιτεκτονική».Ήταν μια πραγματική γιορτή με τα όλα της, με τις κάμερες, τους φωτογράφους, τους δημοσιογράφους, τους συνεργάτες, τους φίλους, αλλά και τους θαυμαστές του Στόκα που είχαν γεμίσει ασφυκτικά το χώρο. Ακολούθησε, φυσικά, η ζωντανή παρουσίαση των τραγουδιών του δίσκου, κι όχι μόνο, σε ένα τρίωρο πρόγραμμα, που επαναλήφθηκε και την επομένη 14/1.

Μπάμπης Στόκας: Τραγουδήστε, μη ντρέπεστεΤη βραδιά άνοιξε ο παραγωγός του δίσκου Ηλίας Μπενέτος, ο οποίος αναφέρθηκε, με χιούμορ, στον τίτλο του δίσκου λέγοντας χαρακτηριστικά : «Ο τίτλος του δίσκου ήταν αυτό που άκουσα όταν πήγα στο “Ζοοm”. Είπε κάποια στιγμή στον κόσμο ο Στόκας, κατά τη διάρκεια του δεύτερου μέρους του λαϊκότροπου και λαϊκού, “τραγουδήστε μην ντρέπεστε”! Γιατί από κάτω είχαν παγώσει, δεν καταλάβαιναν πως ένας ροκοτραγουδιστής τους έλεγε Καζαντζίδη και τα πράγματα ήταν περίεργα. Απέδειξαν ότι αυτό το γουστάριζαν τότε …». Και συνέχισε με το ίδιο χιούμορ : «Τελικά ήταν καλαμπούρι ο τίτλος, σας το αποκαλύπτω τώρα, δεν ήταν “Τραγουδήστε μην ντρέπεστε” ήταν “Αγοράστε μην ντρέπεστε” κι έγινε πραγματικότητα, το αγόρασαν οι πάντες».
Με τη σειρά του ο Στόκας ευχαρίστησε τον κόσμο, τους μουσικούς του και τους συνεργάτες του κι είπε για το «Τραγουδήστε μην ντρέπεστε» ότι «… ήταν ένα πρόγραμμα που έκανα πέρσι απελπισμένος με τον εαυτό μου, ο κόσμος όμως το αγάπησε … Χαίρομαι που έγινε χρυσός, αν και τους χρυσούς και πλατινένιους τους έχω δώσει στη μάνα μου … θα τους κάνω αντίγραφα μια και γεννιέται η κόρη μου σε λίγο, για να δει ότι ο μπαμπάς κάτι έκανε … είναι αφιερωμένος ο δίσκος αυτός στη γυναίκα μου τη Φωτεινή».

Παρόντες στην απονομή ήταν πολλοί κι “ανομοιογενείς”, που προφανώς θα τους ένωνε η φιλική ή η καλλιτεχνική σχέση τους με το Στόκα. Έτσι, διακρίναμε, από το Σπύρο Παπαδόπουλο και το Βασίλη Καζούλη, μέχρι το Θανάση Πολυκανδριώτη και το Μιχάλη Κουμπιό, αλλά και το Γιώργο Μαζωνάκη!

Μπάμπης Στόκας: Τραγουδήστε, μη ντρέπεστε
Μπάμπης Στόκας: Τραγουδήστε, μη ντρέπεστε
Μπάμπης Στόκας: Τραγουδήστε, μη ντρέπεστε Μπάμπης Στόκας: Τραγουδήστε, μη ντρέπεστε
Μπάμπης Στόκας: Τραγουδήστε, μη ντρέπεστε
Μπάμπης Στόκας: Τραγουδήστε, μη ντρέπεστε
Μπάμπης Στόκας: Τραγουδήστε, μη ντρέπεστε
Μπάμπης Στόκας: Τραγουδήστε, μη ντρέπεστε
Πέρα και πάνω απ’ όλα, βέβαια, το σίγουρο είναι, ότι ο Μπάμπης Στόκας, με τη δουλειά του αυτή απέδειξε και με το παραπάνω, ότι είναι ένας ερμηνευτής μεγάλων δυνατοτήτων. Απομένει τώρα, την ικανότητά του αυτή να την απολαύσουμε σύντομα σε νέο υλικό, αντάξιο του κλασικού που, πρόσφατα, άξια, μας παρουσίασε.

 

 

 

 

 

 

Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Βαραίνουν τα σώματα μέσα στο χρόνο, σηκώνοντας απάνω τους τη θλίψη τους την ακατάλυτη, σηκώνοντας τη μοναξιά.
Γιώργος Θέμελης

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

16/9/1953 Γεννήθηκε ο στιχουργός Κώστας Τριπολίτης
16/9/1977 Έφυγε από τη ζωή η Ελληνίδα σοπράνο Μαρία Κάλλας
17/9/1982 Πέθανε σε νοσοκομείο της Ρωσίας ο συνθέτης Μάνος Λοίζος
17/9/1988 Παρουσιάστηκε στο Ηρώδειο, το Άξιον Εστί του Μίκη Θεοδωράκη με τους Γιώργο Νταλάρα, Ανδρέα Κουλουμπή, Νικήτα Τσακίρογλου

ΤΥΧΑΙΑ TAGS