171 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
14.10.2019
Ορφέας | Main Feed
Δώρα Παπαδοπούλου

Από αυτή τη χρονιά τα καλοκαίρια στην ορεινή Ηλεία θα έχουν τις δικές τους γιορτές μουσικής και πολιτισμού, Γιορτές που θα συνδυάζουν το φυσικό περιβάλλον με την ιστορία της περιοχής. Στις Μηλιές Ηλείας Δήμου Φολόης, στο δρόμο Μηλεών – Νεράιδας, όπου είναι οι πηγές του ποταμού Ενιπέα, γνωστές σαν Άβρα, θα πραγματοποιηθούν φέτος οι Γιορτές του Ενιπέα και της Φολόης. Περιοχή με σπάνια φυσική ομορφιά που την ενισχύουν οι αφηγήσεις των ντόπιων για τους νερόμυλους της Άβρας, τις νεροτριβές αλλά και τις… νεράιδες.
Η ορεινή Ηλεία απέκτησε από το φετινό καλοκαίρι τις δικές της γιορτές. Γιορτές της μουσικής και του πολιτισμού στην αγκαλιά της φύσης. Στο δάσος της Φολόης και στο πλάι της ροής του ποταμού Ενιπέα, κοντά στις πηγές της δροσερής Αύρας, κοντά στις Μηλιές Ηλείας πραγματοποιήθηκαν το διήμερο 24 – 25 Ιουλίου οι πρώτες «Γιορτές του Ενιπέα και της Φολόης» που διοργανώθηκαν από το περιοδικό «Μετρονόμος» και το Θανάση Συλιβό, με την ευγενική συμμετοχή του συγγραφέα Δημήτρη Λέντζου, με τη χορηγία των αδελφών Γερμανού και των καταστημάτων «Public» και τη συμμετοχή σημαντικών ανθρώπων από το χώρο της τέχνης και της μουσικής.
Ο Ενιπέας κατά τη μυθολογία ήταν ωραιότατος ποτάμιος θεός, που τον ερωτεύθηκε η Τυρώ, κόρη του βασιλιά της Ήλιδας, Σαλμωνέα. Αυτός όμως δεν ανταποκρίθηκε στον έρωτά της, έτσι λοιπόν βρήκε την ευκαιρία ο Ποσειδώνας που ήταν ερωτευμένος μαζί της και παίρνοντας την όψη του Ενιπέα την έκανε δική του στις εκβολές του ποταμού. (Όμηρος: Οδύσσεια λ - 235). Ακόμη και σήμερα οι τοπικοί μύθοι μιλούν για τον Ενιπέα, έναν ωραίο άνδρα να λούζεται στα νερά του ποταμού.
Στο οροπέδιο Φολόη υπάρχει ένα από τα μεγαλύτερα και σπανιότερα δάση, μοναδικό στα Βαλκάνια όπου κυριαρχεί η ευθύκορμη βελανιδιά (δρυς), την οποία ο λαός της περιοχής ονόμασε Κάπελη, που σημαίνει πυκνό δάσος . Το δρυοδάσος της Φολόης, μυθικός τόπος κατοικίας των Κενταύρων, πήρε το όνομά του από τον Κένταυρο Φόλο. Σύμφωνα με την μυθολογία (Απολλόδωρος: Βιβλιοθήκη Β΄) ο Ηρακλής περνώντας από τη Φολόη για να πιάσει τον Ερυμάνθιο κάπρο, φιλοξενήθηκε από τον Κένταυρο Φόλο ο οποίος του προσέφερε κρασί που πήρε από το κοινό πιθάρι των Κενταύρων.
Σε μία περιοχή σπάνιας ομορφιάς και φυσικού κάλλους που δοκιμάστηκε τόσο από τη μανία της ανθρώπινης καταστροφής μόλις δύο χρόνια πριν, ο πολιτισμός, με θέμα τα νερά και τις νεράϊδες, κλήθηκε να συμπράξει με τις ομορφιές της φύσης, για να επουλώσει της πληγές και να σβήσει τις κακές μνήμες. Να μας θυμίσει και να μας γνωρίσει ιστορίες, παραμύθια και παραδόσεις, σε ένα πανέμορφο τοπίο από πλατάνια, τρεχούμενα νερά, … ξωτικά και νεράϊδες. Η ζωγράφος Γεωργία Καραχάλιου με καταγωγή από την Αρχαία Ολυμπία, στόλισε το χώρο των εκδηλώσεων με μία πλειάδα έργων της.
Μεγάλη η συμμετοχή των κατοίκων αλλά και των επισκεπτών της περιοχής στις εκδηλώσεις, που δημιουργεί μεγάλες προσδοκίες για την επόμενη διοργάνωση. Έτσι ήταν πολλοί οι τυχεροί που είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν τις αφηγήσεις του Ανδρέα Τσαπάρα και του Πάνου Μπότσα από τις Μηλιές και του Κώστα Διαμαντόπουλου από τη Νεράϊδα για μύθους και ιστορίες των χωρικών για νεράϊδες και ξωτικά. Ο Δημήτρης Λέντζος συνέβαλε στη βραδιά με το χαρισματικό του λόγο, τις άρτιες αφηγήσεις και το πηγαίο του χιούμορ.
Από τις πρώτες γιορτές της Ηλείας δε θα μπορούσε φυσικά να απουσιάζει η μουσική και έτσι η πρώτη βραδιά χρωμάτισαν η υπέροχη φωνής της Σοφίας Παπάζογλου παρέα με το Ντάσο Κούρτι και το Βασίλη Κετεντζόγλου σε ένα «Παράξενο ταξίδι», ενώ τη δεύτερη η Λιζέτα Καλημέρη παρέα με τους «Μουσικώς Χύμα» χάρισαν στους θεατές μία καθόλου «χύμα» μουσική βραδιά. Ο Ορφέας ήταν χορηγός επικοινωνίας στις εκδηλώσεις.
Όπως αναφέρει ο Θανάσης Συλιβός και το περιοδικό Μετρονόμος, σκοπός αυτής της προσπάθειας, που θα έχει συνέχεια, είναι να φέρει στο προσκήνιο τον πολιτισμό του ανθρώπου στην παραγωγή, στη ζωή, στην έκφρασή του, ότι απέμεινε δηλαδή, αν απέμεινε, μετά από τη λεηλασία που υπέστησαν, το διασυρμό και την σπατάλη, από μια σύγχρονη, παχουλή και αναιδή πολιτιστική κατάσταση που ορίζει την υπερβολή και την πρόσθεση ως προϋπόθεση ύπαρξης οποιασδήποτε εκφραστικής προσπάθειας. Ας ελπίσουμε τέτοιες προσπάθειες να αντέξουν στο χρόνο, σε πείσμα των καιρών. Εμείς θα είμαστε κοντά τους.
Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Άγγιξα, αγάπησα, έσκαψα, σύναξα θλίψη, γέμισα βοή.
Γιώργος Θέμελης

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

14/10/1952 Γεννιούνται οι τραγουδοποιοί Χάρης και Πάνος Κατσιμίχας
14/10/2004 Πέθανε ο τραγουδιστής και ηθοποιός Βλάσης Μπονάτσος