165 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
26.08.2019
Ορφέας | Main Feed
Κείμενο: Ειρήνη Κουλούρη

Η rock ποίηση του Μίκη Θεοδωράκη

Μουσικά ρεπορτάζ

Ειρήνη Κουλούρη

Στις 17 Δεκεμβρίου, έγινε στον Ιανό η παρουσίαση του πρώτου cd του συνθέτη Γιάννη Ζώτου «οι σιγανές φωνές της μνήμης», μία rock δουλειά που έγινε πάνω σε ποιήματα που είχε γράψει ο Μίκης Θεοδωράκης όταν ήταν πολύ νέος.
O Γιάννης Ζώτος, συνεργάτης και φίλος του Μίκη Θεοδωράκη από την δεκαετία του ’80, ζει και δημιουργεί στο Βερολίνο. Η μουσική που συνθέτει, όπως λέει και ο ίδιος ο Μίκης Θεοδωράκης, «είναι μοντέρνος rock ήχος, που αρέσει στη νεολαία του σήμερα» και που αρέσει και στον ϊδιο τον Θεοδωράκη πάρα πολύ (προς απάντησιν πολλών...).

Ας ακούσουμε όμως, τι είπε στο χώρο του Ιανού,την υπέροχη αυτή βραδυά ο Μίκης Θεοδωράκης.
«Δεν θα τολμούσα ποτέ να απαγγείλω τα ποιήματά μου, που είναι προσωπικές εξομολογήσεις. Αλλά κάνω σήμερα μία εξαίρεση, μόνο για να τιμήσω την φιλία μου με τον Γιάννη και με τον Θανάση τον Ζώτο, τον αδελφό του, που μας συνδέουν πάρα πολλά, πρώτ’ απ’ όλα η μουσική. Γνωριστήκαμε στο Ανατολικό Βερολίνο στη δεκαετία του ’80 και έκτοτε είμαστε σχεδόν πάντοτε μαζί, επειδή είχα να κάνω κι εκεί μιά  λαϊκή ορχήστρα με την οποία γυρίσαμε όλη την Γερμανία και όλο τον κόσμο. Εκείνο το οποίο για μένα έχει μία ιδιαίτερη  σημασία είναι ότι ο Γιάννης και ο Θανάσης και η μητέρα τους που ήρθε σήμερα από το Βερολίνο για να τους δει, είναι παιδιά της λεγόμενης ιμμιγκράτσιας, ο πατέρας τους ήταν αντάρτης του
δημοκρατικού στρατού. Και ο Γιάννης με άλλα παιδιά, όταν έγινε και η διάσπαση του κομμουνιστικού κόμματος, μεταφέρθηκαν στη Γερμανία, παιδιά, νέα παιδιά. Και νομίζω ότι αυτό τους ωφέλησε πάρα πολύ, γιατί, όσο νάναι, η Γερμανία έχει ένα επίπεδο πολιτιστικό πολύ υψηλό και ιδιαίτερα μουσικό.
Μιλώντας για τα ποιήματα αυτά, θα σας πω κάτι που θα σας εκπλήξει. Ότι, τα καλύτερα χρόνια της ζωής μου, ήταν τα χρόνια της ξένης κατοχής και του εμφυλίου πολέμου. Γιατί δεν μας ενδιέφεραν τόσο οι  εξωτερικές συνθήκες που ήταν πάρα πολύ σκληρές και που ξέρετε όλοι, αλλά ο εσωτερικός μας κόσμος. Ποτέ δεν είμαστε τόσο όμορφοι εσωτερικά. Πιστεύαμε πάρα πολύ στα οράματά μας και πιστεύαμε ακόμα πιό πολύ στη νίκη που θα ‘ρχότανε. Είμαστε δηλαδή αισιόδοξοι σ’ όλες αυτές τις περιπέτειες. Και μέσα σ’ όλα αυτά, γνωρίσαμε και την απόλυτη αγάπη. Τον απόλυτο έρωτα. Εγώ είχα την τύχη να γνωρίσω μια κοπέλα, που ήταν ένα χρόνο μικρότερη από μένα, εγώ ήμουν 18, αυτή 17 και έκτοτε, έχουν περάσει τόσα χρόνια, από το ’43 και είμαστε μαζί. Σήμερα δεν μπορεί να έρθει εδώ γιατί είναι άρρωστη, αλλά πάντα είμαι με τη σκέψη μου στη Μυρτώ.
Είναι περίεργο να σας πω ότι εκείνο που μου έλειπε πιό πολύ κι απ’ την ελευθερία μου, ακόμα κι απ’ τη σωματική μου ακεραιότητα, στην Ικαρία ή στην Μακρόνησο, ήταν η έλλειψη της Μυρτώς. Μου έλειπε η Μυρτώ.
Και ο Γιάννης, επειδή τα ποιήματα αυτά με την φροντίδα της Ιουλίτας (ενν. Ηλιοπούλου) έγιναν κι ένα βιβλιαράκι, τα πήρε και τ’ ανακάτεψε, αλλά αν δούμε τις ημερομηνίες, ήταν μέρες δύσκολες, ΄43 κατοχή, ’46, Ικαρία, Μακρόνησος, 67-68 στη χούντα, το ’67 γραμμένα στην ασφάλεια μέσα, γιαυτό θα σας διαβάζω ένα –ένα  ποίημα και θα το παίζει μετά ο Γιάννης με την μπάντα του.
Πρέπει να πω ότι αγαπώ ιδιαίτερα αυτό που έκανε ο Γιάννης και είναι απ’ τις μουσικές που μ’ αρέσει  ν΄ακούω συχνά.
Είναι ο μοντέρνος ήχος που μ’ αρέσει πάρα πολύ και λυπάμαι που βιάστηκα να γεννηθώ, γιατί αν γεννιόμουνα λίγο αργότερα θάμουν κι εγώ ροκάς σήμερα κι είμαι και ντυμένος και ροκάς κάπως, έτσι. Το (μουσικό) ύφος αυτό μ’ αρέσει πάρα πολύ, αλλά μ΄άρεσε πολύ ο τρόπος  ο μελωδικός αλλά και ο αρμονικός με τον οποίο αντιμετώπισε αυτή την ποίηση. Είναι στο μεδούλι, νομίζω, αυτού που αισθάνομαι, θα το καταλάβαιτε κι εσείς και είναι πάρα πολύ κρίμα, γιατί αυτό παίζεται στη Γερμανία πολύ συχνά, ενώ εδώ παίζεται 1η φορά, στην Ελλάδα, μετά από πολλά χρόνια. Και είναι ενδεικτικό του επιπέδου της χώρας μας, ότι αυτός ο δίσκος έκανε πάρα πολλά χρόνια να εμφανιστεί εδώ. Και εμφανίστηκε νομίζω όχι και με μεγάλη προβολή, εννοώ ότι το έκαναν, έτσι, .. λιγάκι από υποχρέωση, γενικώτερα. Δεν καταλαβαίνουν με τί έχουν να κάνουν.
Και νομίζω ότι η νεολαία μας ιδιαίτερα σήμερα, που της αρέσει αυτός ο ήχος, είναι μία ευκαιρία να ακούσει και ένα ελληνικό ποίημα επάνω σε ένα Έλληνα συνθέτη ο οποίος βέβαια ζει στη Γερμανία αλλά αυτοί που ζουν στο εξωτερικό, καμμιά φορά τυχαίνει να είναι λίγο περισσότερο Έλληνες από εμάς
».Τραγουδήθηκαν τη βραδυά αυτή επίσης τρία  τραγούδια σε μουσική του Μίκη Θεοδωράκη.
Στο β’ μέρος τραγουδήθηκαν τραγούδια που δεν περιέχονται στο cd, μερικά από αυτά, που συγκράτησα,είναι του Κώστα Καρυωτάκη «βράδυ», του Μάνου Ελευθερίου «φίλοι παλιοί», της Μ. Πολυδούρη «όχι με πλοίο» και «δεν τραγουδώ παρά γιατί μ’ αγάπησες» του Γιώργου Σεφέρη « το ραδιόφωνο» και «Σαντορίνη» καθώς και του Γιάννη Ρίτσου. Όλα αυτά βέβαια σε μουσική σύνθεση του Γιάννη Ζώτου.

Οι μουσικοί όλοι ήρθαν από το Βερολίνο :
Γιάννης Ζώτος : φωνή, κιθάρα
Reinman Henschke : piano, keyboards
Θανάσης Ζώτος : μπάσο, φωνή
Heiner Witte : κιθάρες
 Micha Joch : τύμπανα
Φιλική συμμετοχή : Καλλιόπη Βέττα

Τα περιεχόμενα του cd «οι σιγανές φωνές της μνήμης»
01. Αν δεν ξέρεις να κλαις
02. Ερωτικό τραγούδι
03. Θάρθω να σε βρω
04. Η ραγισμένη μελωδία της Γαλήνης
05. Της αγάπης λόγια
06. Οι σιγανές φωνές της μνήμης σου
07. Εγώ κι εκείνη
08. Η φωνή της σιωπής
09. Μικρή φαντασία
10. Πληγωμένο αηδόνι
11. Σταλαματιά η αγάπη σου

Φωτογραφίες: Χρύσα Σωφρονά
Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Η αλήθεια είναι ότι είμαστε στην πρώτη θέση της επικαιρότητας, όπως τον καιρό της χούντας. Με τη διαφορά ότι τότε ήταν όλοι μαζί μας, ήθελαν να μας βοηθήσουν. Τώρα είναι όλοι εναντίον μας
Νάνα Μούσχουρη

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

26/8/1943 Γεννήθηκε ο τραγουδιστής Δάκης (Βρασίδας Χαραλαμπίδης)
27/8/1997 Πέθανε στην Αθήνα η τραγουδίστρια Σωτηρία Μπέλλου
27/8/2005 Έφυγε από τη ζωή ο συνθέτης Γιώργος Μουζάκης

ΤΥΧΑΙΑ TAGS