170 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
26.08.2019
Ορφέας | Main Feed
Κείμενο: Νεφέλη Σαμιακού

Μάρθα Φριντζήλα: «The Kubara Project»

Μουσικά ρεπορτάζ

Ορφέας

koumpara_project_1.jpgΤην Τετάρτη 27 Φλεβάρη πραγματοποιήθηκε η επίσημη πρεμιέρα του «The Kubara Project». Και αν ο τίτλος παραξενεύει κάποιους παρακολουθώντας το πρόγραμμα λύνεται κάθε απορία. Η προβολή στον τοίχο πίσω από τους μουσικούς σκηνών από το γάμο της Μάρθας Φριντζήλα με τον Βασίλη Μαντζούκη που παίζει ντραμς και κιθάρα και κουμπάρο τον ακορντεονίστα Παναγιώτη Τσεβά δικαιώνει τον τίτλο μιας και ουσιαστικά πρόκειται για μια οικογενειακή υπόθεση!

 

Η εκκίνηση του προγράμματος γίνεται με το εξαιρετικό «Βαλς» του Χατζιδάκι συνδεδεμένο με τον «Επικήδειο» του Νίνο Ρότα. Η πληθωρική παρουσία της Μάρθας Φριντζήλα είναι εμφανής από τις πρώτες κιόλας στιγμές. Πριν από κάθε τραγούδι αφηγείται κάποια μικρή ιστορία η οποία είτε έχει να κάνει με την ιστορία του τργουδιού είτε με προσωπικά βιώματα που σχετίζονται με αυτά. Σε κάθε περίπτωση πάντως αυτό που κυριαρχεί είναι η προσωπική επικοινωνία της ίδιας τόσο με τους μουσικούς όσο και με το κοινό.
koumpara_project_2.jpgΤο πρόγραμμα παρουσιάζει μια εξαιρετικά μεγάλη ποικιλία ήχων και μουσικών και η Μάρθα Φριντζήλα την εξυπηρετεί με τον καλύτερο τρόπο. Χωρίς σε καμία στιγμή να χάνει το δικό της προσωπικό στίγμα μεταφέρεται απο την παραδοσιακή «Ανδρονίκη» από την Κύπρο και τον «Τζώνυ τον Μπόγια» του Χατζιδάκι μέχρι τη ναπολιτάνικη «Μαρουτσέλα», τη γαλλική εκδοχή του «Σουραμπάγια Τζόνυ» του Kurt Weil και τα δικά της τραγούδια όπως τα «360 χλμ» και την «Περσεφόνη» του Θανάση Παπακωνσταντίνου. Η ερμηνευτική της δεινότητα είναι εμφανής σε κάθε στιγμή του προγράμματος και από την άλλη κατορθώνει αυτή η δεινότητα να μην την απομακρύνει από το κοινό αλλά αντίθετα να λειτουργεί ως συνδετικός κρίκος μεταξύ καλλιτέχνη και ακροατηρίου. Καθοριστικό ρόλο στη ζεστή ατμόσφαιρα διαδραματίζει η ίδια η σκηνική παρουσία της ερμηνεύτριας, η οποία χαρακτηρίζεται από την έλλειψη οποιουδήποτε σχτοιχείου στησίματος και αφήνεται στο αυθόρμητο και το ανθρώπινο στοιχείο των καλλιτεχνών.
Βασικός συντελεστής της επιτυχίας του προγράμματος αποτελούν οι μουσικοί του σχήματος που το υποστηρίζουν με τον καλύτερο τρόπο. Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι ο ρόλος των μουσικών και των ενορχηστρώσεων είναι ιδιαίτερα σημαντικός αλλά και δύσκολος σε ένα πρόγραμμα που καλύπτει ένα τόσο ευρύ φάσμα του τραγουδιού και αυτοί οι μουσικοί καταφέρνουν και ανταπεξέρχονται πλήρως. Το Kubara Show αποτελείται λοιπόν από τους: Βασίλη Μαντζούκη στα ντραμς και τη κιθάρα, Αντώνη Μαράτο στο μπάσο, Κώστα Νικολόπουλο στη κιθάρα και το λαούτο, τον Παναγιώτη Τσεβά στο ακορντεόν και το πιάνο και τον Γιάννη Παξεβάνη στην ηχοληψία.
Θα αποτελούσε παράλειψη η μη αναφορά στον Παναγιώτη Τσεβά, ο οποίος πέραν της ιδιότητας του ακορντεονίστα αναλαμβάνει κατά τη διάρκεια του προγράμματος και το ρόλο του ερμηνευτή τραγουδώντας κομμάτια όπως το «Αερικό» του Θανάση Παπακωνσταντίνου και τα «Λίγα γαρούφαλλα» του Μάνου Λοίζου σε ποιήση Ναζίμ Χικμέτ. Ιδιαίτερα το τελευταίο αποτελεί μια πολύ ιδιαίτερη στιγμή του προγράμματος καθώς σε ένα σκηνικό βγαλμένο από ταινία του Κοστουρίτσα ο Τσεβάς τραγουδά αισθαντικά ένα εξαιρετικά μελαγχολικό κομμάτι την ίδια στιγμή που στον τοίχο προβάλλονται κάποιες από τις πιο αστείες σκηνές του γάμου της Φριτζήλα με κουμπάρο τον ίδιο.
Κορυφαία στιγμή του προγράμματος αποτελεί η συγκλονιστική ερμηνεία της Μάρθας Φριντζήλα σε ένα τραγούδι που δεν περιμέναμε να το ακούσουμε από αυτή. Από το δίσκο «Άη Λαός» του Δημήτρη Λάγιου σε ποιήση Μιχάλη Μπουρμπούλη ακούστηκε το «Θα με δικάσει ο κούκος και το αηδόνι» που πρωτοτραγούδησε η Σωτηρία Μπέλλου. Ο τρόπος απόδοσής του αποτελεί υπόδειγμα επανεκτέλεσης ενός τραγουδιού που έχει χαραχτεί από την πρώτη ερμηνεία, αποδεικνύοντας ότι η γνώση και η αγάπη μπορούν να συγκεράσουν το παλιό με το νέο προς όφελος της μουσικής και των ακροατών της.

The Kubara Project
Μουσική σκηνή Μετρό
Από τις 20 Φεβρουαρίου και κάθε Τετάρτη

Μάρθα Φριντζήλα (φωνή)
Βασίλης Μαντζούκης (ντραμς, κιθάρα)
Αντώνης Μαράτος (μπάσο)
Κώστας Νικολόπουλος (κιθάρα, λαούτο)
Παναγιώτης Τσεβάς (ακορντεόν, πιάνο)
Γιάννης Παξεβάνης (ηχοληψία)

 

Τα τραγούδια που ακούστηκαν:

1. Βαλς (Μ. Χατζιδάκις)- Επικήδειος (Νίνο Ρότα)
2. Ανδρονίκη (παραδοσιακό τραγούδι από την Κύπρο)
3. Μια Παναγιά (Μ. Χατζιδάκις)
4. Ποια να'σαι εσύ (Μ. Σουγιούλ)
5. Ο Τζώνης ο Μπόγιας (Μ. Χατζιδάκις)
6. 360 χλμ (Θ. Παπακωνσταντίνου)
7. Το κλάμα του Εμιγκράντε (ελληνόφωνο της κάτω Ιταλίας)
8. Φεϊρούζ (Θ. Παπακωνσταντίνου)
9. Απόψε (Β. Καζούλης)
10. Μαρουτσέλα (ναπολιτάνικο)
11. Καταραμένη από τον Αλλάχ (Ι. Γεωργακοπούλου)
12. Μακριά σου ένα χρόνο αγάπη μου (Μ. Πλέσσας)
13. Κουντεντές
14. Η τιμωρία (Μ. Χατζιδάκι)
15. Αερικό-Τσεβάς (Θ. Παπακωνσταντίνου)
16. Ας χαμηλώναν τα βουνά (παραδοσιακό)
17. Θα με δικάσει ο κούκος και τ' αηδόνι (Δ. Λάγιος)
18. Αυτό που είδα το πρωί (Γ. Σπανός)
19. Σαντιάγο (Μ. Θεοδωράκης)
20. Απόσπασμα από τη γαλλική εκδοχή της Όπερας της πεντάρας (Kurt Weil)
21. Νανούρισμα
22. Στου Χαροκόπου τα στενά (Ι. Μουντανάρης) - Ήτανε μια φορά (Ξαρχάκος)
23. Γιουκουλέλι
24. Σάμπα (Μ. Χιώτης)
25. Μην με περιμένεις άδικα (Μ. Χιώτης)
26. Περσεφόνη (Θ. Παπακωνσταντίνου)
27. Ζιγκουάλα (Σ. Καζαντζίδης)
28. Το κομμωτριάκι (Θ. Παπακωνσταντίνου)
29. Τιτίνα (γαλλικό τραγούδι)
30. Μερέντα
31. Let's forget about tomorrow (Φρανκ Σινάτρα)
32. Λίγα γαρούφαλλα (Μ. Λοίζος)
33. Γιατί γλυκιά μου κλαις (Α. Καλδάρας)
34. Bella ciao (ιταλικό τραγούδι)
35. Μηλιά (παραδοσιακό από Κάρπαθο)
36. Ο ερωτευμένος (Β. Μαντζούκης)

 

 

 

Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Εν αρχή ην ο ήχος κι όχι ο λόγος.
Σταύρος Ξαρχάκος

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

26/8/1943 Γεννήθηκε ο τραγουδιστής Δάκης (Βρασίδας Χαραλαμπίδης)
27/8/1997 Πέθανε στην Αθήνα η τραγουδίστρια Σωτηρία Μπέλλου
27/8/2005 Έφυγε από τη ζωή ο συνθέτης Γιώργος Μουζάκης

ΤΥΧΑΙΑ TAGS