184 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
14.10.2019
Ορφέας | Main Feed

Μουσικά ρεπορτάζ

Νικήτας Κριάλης

Η Ελένη Τσαλιγοπούλου στο «Ρυθμός Stage»

Είναι πολύ σημαντικό να διαμορφώνουμε αισθητική μέσα από την μουσική μας.

Όσοι παρευρέθηκαν το Σάββατο 3 Νοέμβρη στο «Ρυθμός Stage» στην Ηλιούπολη, έναν μικρό αλλά πολύ ζεστό και οικείο χώρο, είχαν την δυνατότητα να απολαύσουν την μοναδική Ελένη Τσαλιγοπούλου. Η αγαπημένη ερμηνεύτρια έκανε την πρώτη από τις δύο προγραμματισμένες της εμφανίσεις στον «Ρυθμό» και παρά το γεγονός ότι ήταν άρρωστη έδωσε τον καλύτερο της εαυτό. Ήταν χαμογελαστή, ευδιάθετη, με όρεξη για αστεία και πειράγματα εντυπωσιάζοντας το κοινό που έδωσε δυναμικό παρόν! Η Ελένη Τσαλιγοπούλου έκανε την εμφάνισή της στην σκηνή λίγο μετά τις έντεκα, παρέα με την τετραμελή της ορχήστρα. Σπύρος Χατζηκωνσταντίνου και Άρης Χατζησταύρου στις κιθάρες, ο Χάρης Κελλάρης στο μπάσο και ο Βαγγέλης Καλαμάρας στα τύμπανα. Τέσσερα όργανα ήταν αρκετά για να συνοδεύσουν άψογα την υπέροχη φωνή της. Οι εκτελέσεις των τραγουδιών παρουσίασαν έντονο ενδιαφέρον καθώς σχεδόν κανένα από αυτά δεν ακούστηκε στην πρωτότυπη εκτέλεσή του. Με διάθεση για πειραματισμούς, ακούσαμε ηλεκτρονικό και ροκ ήχο, με τζαζ πινελιές ανά διαστήματα. Στο πρώτο μέρος του προγράμματος ακούστηκαν τραγούδια από την προσωπική της δισκογραφία. Από το «Τα παιδιά των δρόμων», το «Είναι εντάξει μαζί μου» και το «Να μ' αγαπάς» μέχρι τα «Στιγμές», «Χρώματα» και «Μοσχολούλουδο» από τον τελευταίο της δίσκο «Τα-Ρι-Ρα». Στο δεύτερο μέρος ακούσαμε παλιά κομμάτια μεγάλων δημιουργών αλλά και πολλά τραγούδια συνδεδεμένα με την παράδοση. «Έλα πάρε μου την λύπη», «Ξύπνα αγάπη μου», «Πάρε τα χνάρια μου», «Μην περιμένεις πια», «Άσπρο μου τριανταφυλλάκι», «Ο Ντόκτορ», «Θαλασσογραφία», «Τα παιδιά της γειτονιάς σου» και τόσα ακόμα. Το κοινό διασκέδασε με την ψυχή του και έδειξε να εκπλήσσεται ευχάριστα με τις μουσικές επιλογές και τις ανατρεπτικές διασκευές που έκαναν η Ελένη Τσαλιγοπούλου με τους μουσικούς της. Το πρόγραμμα έκλεισε με το αγαπημένο όλων «Χίλιες Σιωπές» και ο κόσμος αποθέωσε την αγαπημένη ερμηνεύτρια.
Παρά το εξαντλητικό της πρόγραμμα και την ίωση που την ταλαιπωρούσε, η Ελένη Τσαλιγοπούλου μας αφιέρωσε λίγο από τον χρόνο της και μίλησε στον «ΟΡΦΕΑ».

Στον τελευταίο σας δίσκο κάνατε την πρώτη σας απόπειρα να γράψετε δικές σας μουσικές. Τι σας οδήγησε στην απόφαση αυτή;

Τα τριάντα χρόνια που είμαι στο τραγούδι. Αισθάνθηκα ότι υπάρχει μόνο ένας τρόπος να εξελίξω αυτό που τόσο έχω αγαπήσει όλα αυτά τα χρόνια. Είναι ένα όνειρο που γίνεται πραγματικότητα. Οι αυτοσχεδιασμοί μου και ο τσαμπουκάς που έχω όταν αυτοσχεδιάζω ένιωσα πως έπρεπε να γίνει και πράξη. Τόσα χρόνια, όλες τις ιδέες μου τις έπαιρνε ο αέρας. Κάποια στιγμή έπρεπε οι ιδέες μου αυτές να γίνουν τραγούδι. Τα κατάφερα επειδή έχω καλή παρέα. Αν δεν είχα καλή παρέα δεν θα τα είχα καταφέρει. Ουσιαστικά μια καλή συγκυρία με βοήθησε να πραγματοποιήσω ένα πολύ παλιό μου όνειρο. Να μπορέσω να καταγράψω κάποιες ιδέες που προέρχονται από όλο το φάσμα της μουσικής που έχω αγαπήσει. Από τα Βαλκάνια μέχρι και την καλή ξένη μουσική που όλα αυτά τα χρόνια ακούω. Μπορεί κάποια στιγμή να σταματήσω να τραγουδάω γιατί μπορεί να μην βοηθάει η φωνή, αλλά δεν πρόκειται ποτέ να σταματήσω να ακούω μουσική. Θεωρώ πως το μεγαλύτερο δώρο που έχουμε είναι να ακούμε μουσική. Είναι πολύ σημαντικό να διαμορφώνουμε αισθητική μέσα από την μουσική, από την δική μας μουσική.

Έχετε ξεχωρίσει κάποιο κομμάτι από τον δίσκο και γιατί;

Νομίζω το «Μοσχολούλουδο». Είναι ένας τρόπος εξέλιξης των «δικών μου Βαλκανίων». Είναι κάτι πολύ προσωπικό, δεν ξέρω πως ακριβώς να το εξηγήσω. Θεωρώ ότι όλες αυτές τις μουσικές των Βαλκανικών, και όχι μόνο της Ελλάδας, που ήταν πολύ κοντά στην Νάουσα, κατάφερα να τις συνδέσω, να βρω μια χρυσή τομή για να κάνω ένα τραγούδι σύγχρονο. Όλα αυτά όμως μαζί με τον  Σπύρο Χατζηκωνσταντίνου, έναν σπουδαίο μουσικό που η ζωή μας έφερε κοντά για να μπορέσουμε να συνυπάρξουμε και να μπορέσουμε να κοινοποιήσουμε μια κοινή αισθητική.

Πείτε μας δυο λόγια για τις εμφανίσεις σας στο «Ρυθμός Stage».

Κατ' αρχήν χαίρομαι πάρα πολύ που υπάρχει ο «Ρυθμός». Παρ' ότι η Αθήνα είναι μια  μεγάλη πόλη δεν υπάρχουν χώροι για να μπορούμε να επικοινωνούμε με τον κόσμο. Υπάρχουν πολλοί στυλιζαρισμένοι χώροι τα τελευταία χρόνια. Σε μια δύσκολη εποχή, το γεγονός ότι υπάρχει ένας χώρος σαν τον «Ρυθμό» μας κάνει να αισθανόμαστε τις ζωές μας λίγο καλύτερα. Το οτιδήποτε συμβαίνει χωρίς να είναι δεδομένο και μας κάνει να ξεφεύγουμε από τα συνηθισμένα βρίσκοντας άλλες λύσεις, είναι πάντα πολύ καλό, ειδικά τέτοιες στιγμές.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ένα μήνυμα για τους αναγνώστες του «ΟΡΦΕΑ».

Να έχουν την καρδιά τους ανοιχτή και να αισθανθούν έτοιμοι για τα πιο δύσκολα που έρχονται. Πρέπει να καταλάβουμε πως αν υπάρχει υγεία όλα μπορούν να γίνουν πιο εύκολα. Είμαστε σε μια φάση που όλα είναι δύσκολα επειδή βιώνουμε τέτοιες καταστάσεις για πρώτη φορά. Εύχομαι να μπορέσουμε να προσαρμοστούμε γρήγορα στις νέες συνθήκες ζωής γιατί θα αργήσει πολύ να περάσει αυτή η κατάσταση. Το σημαντικότερο είναι να ζήσουμε υγιείς, να μην αρρωστήσουμε ούτε σωματικά, αλλά ούτε και ψυχικά. Εύχομαι να έχουμε πάντα ελπίδα και να κάνουμε όνειρα. Όλο και πιο έντονα όνειρα.

Κυρία Τσαλιγοπούλου σας ευχαριστούμε για τον χρόνο σας και περαστικά σας!

Εγώ σας ευχαριστώ! Καλή συνέχεια!

Η Ελένη Τσαλιγοπούλου θα κάνει ακόμα μία εμφάνιση στο «Ρυθμός Stage» το Σάββατο 10 Νοέμβρη. 

 


Φωτογραφίες: Νικήτας Κριάλλης

 

Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Οι υπάλληλοι όλοι λιώνουν και τελειώνουν σαν στήλες δύο - δύο μες στα γραφεία.
Κώστας Καρυωτάκης

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

16/10/1956 Γεννήθηκε η τραγουδίστρια Ελευθερία Αρβανιτάκη
16/10/1958 Πέθανε ο συνθέτης Μιχάλης Σουγιούλ
16/10/2003 Κυκλοφορεί από την Apple το iTunes με δυνατότητα λειτουργίας σε περιβάλλον Windows 2000 και Windows xp

ΤΥΧΑΙΑ TAGS