124 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
19.05.2019
Ορφέας | Main Feed

Μουσικά ρεπορτάζ

Καλή Βανδώρου

Το ελληνικό τραγούδι έχει πολλούς αξιόλογους καλλιτέχνες, τους οποίους οφείλει να θυμάται είτε με τον ένα είτε με τον άλλον τρόπο. Τη Δευτέρα 12 Νοεμβρίου έγινε στο Θέατρο Badminton αυτό ακριβώς που έπρεπε να γίνει για έναν από τους μεγαλύτερους Έλληνες στιχουργούς, τον Κώστα Βίρβο. Οι Γεράσιμος Ανδρεάτος, Φωτεινή Βελεσσιώτου, Ελένη Βουδουράκη, Βασίλης Λέκκας, Κώστας Μακεδόνας, Γιώργος Μαργαρίτης, Δημήτρης Μπάσης, Σοφία Παπάζογλου, Μαρία Σπυροπούλου, Μπάμπης Τσέρτος, Κατερίνα Τσιρίδου και Λάκης Χαλκιάς, μαζί με την ορχήστρα «Καρέ – Καρέ», τίμησαν τον 87χρονο στιχουργό, ο οποίος καθόταν στην πρώτη σειρά και παρακολουθούσε την εξέλιξη της συναυλίας συγκινημένος. Το αφιέρωμα είχε γενικό τίτλο «Εγώ δε ζω γονατιστός»…
Τι να πρωτοπεί κάποιος για τα τραγούδια που ακούστηκαν… «Δε θέλω να μου δέσετε τα μάτια», «Ζαΐρα», «Ρίξε μια ζαριά καλή», «Νυχτερίδες κι αράχνες», «Περιπλανώμενη ζωή», «Σου ‘χω έτοιμη συγγνώμη», «Το διαβατήριο», «Παράπονα και κλάματα», «Γιατί θες να φύγεις», «Εγνατίας 406» και – φυσικά – «Της γερακίνας γιος» ήταν μόνο κάποιες από τις επιτυχίες που τραγουδήθηκαν από την πολύ επιτυχημένη πλειάδα των καλλιτεχνών που συμμετείχαν….
Το πρώτο που ακούστηκε ήταν ηχογραφημένο και δεν ήταν του Βίρβου, αλλά είχε τίτλο το όνομά του και το ρεφραίν του βασίζεται στο κλασικό «Της γερακίνας γιος». Το ερμήνευσε η Φωτεινή Βελεσσιώτου και οι στίχοι ανήκουν στη Λίνα Δημοπούλου, ενώ η μουσική στον Μιχάλη Κουμπιό. Στη συνέχεια ανέβηκε στη σκηνή ο Λάκης Χαλκιάς, πάντα δυναμικός και σθεναρός. Πάρα πολύ καλή ήταν η Κατερίνα Τσιρίδου στο «Η σκιά μου κι εγώ», ενώ ο Μπάμπης Τσέρτος ήταν εξαιρετικός στο «Ένα όμορφο αμάξι». Ο Γεράσιμος Ανδρεάτος θύμισε στους θεατές τα «Χρυσά κλειδιά» και η Σοφία Παπάζογλου το «Εγώ ποτέ δεν αγαπώ». Το «Γεννήθηκα για να πονώ» το είπε η Φωτεινή Βελεσσιώτου και το «Ίσως» ο Κώστας Μακεδόνας». Το πρώτο μέρος έκλεισε άξια η Ελένη Βουδουράκη με το «Νανούρισμα (Κοιμήσου αγγελούδι μου)».
Ο Βασίλης Λέκκας, όπως πάντα καθιστός, άνοιξε το δεύτερο μέρος με τρία τραγούδια, ένα εκ των οποίων ήταν το «Θα ξανατραγουδήσω». Ο Δημήτρης Μπάσης με την ολοκάθαρη φωνή του είπε το «Μακριά μου να φύγεις» και η Μαρία Σπυροπούλου, σαν μια αξιόλογη λαϊκή τραγουδίστρια ερμήνευσε την «Στεναχώρια». Μετά, ανέβηκαν ξανά στη σκηνή οι Ανδρεάτος, Χαλκιάς και Τσέρτος, ενώ τελευταίος εμφανίστηκε ο Γιώργος Μαργαρίτης, ο οποίος λειτούργησε με το γνωστό, χαρακτηριστικό του, βαρύ λαϊκό ύφος για να πει ανάμεσα σε άλλα το «Πάρε τα χνάρια μου».
Η συγκινητικότερη στιγμή αυτής της συναυλίας ήταν όταν, λίγο πριν το τέλος, ανέβηκε στη σκηνή με δυσκολία ο 87χρονος στιχουργός, για να τραγουδήσει μαζί με τον Μαργαρίτη το τραγούδι «Της γερακίνας γιος». Μία φράση που είπε ο Βίρβος, ήταν ολόκληρη το νόημα της συγκεκριμένης βραδιάς «Απόψε μου δώσατε τουλάχιστον ακόμα δέκα-είκοσι χρόνια ζωή»… Για αυτόν και μόνο τον λόγο αξίζει κανείς να παραβρίσκεται σε τέτοια συλλογικής προσπάθειας αφιερώματα.

 

 

 

  
  
  
  

 


 
Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Το παραμύθι της τέχνης λέει πάντα την αλήθεια
Διονύσης Σαββόπουλος

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

20/5/1938 Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη η τραγουδίστρια Μαρινέλλα (Κυριακή Παπαδοπούλου)

ΤΥΧΑΙΑ TAGS