150 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
21.03.2019
Ορφέας | Main Feed

Μουσικά ρεπορτάζ

Έλενα Κοσμά

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΑΝΟΣ – ΜΑΝΩΛΗΣ ΜΗΤΣΙΑΣ
«…Πλησιάζοντας τον Καβάφη» στον «ΙΑΝΟ»

Ρεπορτάζ : Έλενα Κοσμά

Ποίηση - Μουσική - Ερμηνεία. Τέτοιου είδους συνδυασμοί δεν είναι εύκολο να πετύχουν. Στη περίπτωση όμως που η Έμπνευση συναντήσει την τέχνη της Ποίησης και η Δημιουργία  καταφέρει να εκφραστεί με το Τραγούδι, τότε το αποτέλεσμα μπορεί και να αποδειχτεί υπέροχο.

Όταν ανοίξει ένα παράθυρο / θάναι παρηγορία

Μια τέτοια περίπτωση είναι και ο δίσκος που κυκλοφόρησε: «…Πλησιάζοντας τον Καβάφη», στον οποίο μελοποιούνται 14 ποιήματα του Αλεξανδρινού ποιητή.

Επέστρεφε συχνά και παίρνε με την νύχτα, / όταν τα χείλη και το δέρμα ενθυμούνται...

Όσοι βρέθηκαν στον Ιανό στις 2 Ιουνίου, είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν ζωντανά την παρουσίαση του δίσκου, από τον ίδιο τον συνθέτη  και τον ερμηνευτή.

Ομνύει κάθε τόσο  /  ν’ αρχίσει πιο καλή ζωή.
Ο Γιάννης Σπανός έδωσε στα ποιήματα την δική του μελωδική γραμμή. Τις νεοκυματικές – λαϊκές του μελωδίες, αυτές που τον χαρακτηρίζουν και τον ακολουθούν από την δεκαετία του ’60.

Του μέλλοντος οι μέρες στέκοντ’ εμπροστά μας / σα μια σειρά κεράκια αναμένα

Από την άλλη, η ερμηνεία του Μανώλη Μητσιά, θα έλεγε κανείς πως είναι έκπληξη. Τα λαϊκά στοιχεία της φωνής του έρχονται σε κόντρα με τον «ερωτισμό» του Καβάφη. Αυτό, εκ πρώτης, θα μπορούσε να παρασύρει κάποιον και να τον οδηγήσει σε ένα λάθος συμπέρασμα και αυτό ίσως γιατί δεν είμαστε συνηθισμένοι σε τραγούδια που δεν έχουν απόλυτη ομοιοκαταληξία. Όμως το αποτέλεσμα καταφέρνει να σε καθηλώσει.  

Μήνας περνά και φέρνει άλλον μήνα. / Aυτά που έρχονται κανείς εύκολα τα εικάζει·

«…Πλησιάζοντας τον Καβάφη», μια διαφορετική προσέγγιση στον Καβάφη από ένα σπουδαίο Έλληνα συνθέτη και από ένα σπουδαίο Έλληνα τραγουδιστή.

Και με τον ήχο των για μια στιγμή επιστρέφουν / ήχοι από την πρώτη ποίησι της ζωής μας —/ σα μουσική, την νύχτα, μακρυνή, που σβύνει.

Στη παρουσίαση παρευρέθηκαν οι : Γιώργος Μακράκης, Γιώργος Παπαστεφάνου, Γιώργος Τσάμπρας, Σιδερής Πρίντεζης, Κώστας Μαρδάς, Αγαθή Δημητρούκα, Βαγγέλης Δούβαλης, Χρυσούλα Στεφανάκη, Ερωφίλη και πολλοί ακόμα.


Οι στίχοι που βρίσκονται μέσα στο κείμενο Ανήκουν στα ποιήματα που βρίσκονται μελοποιημένα στο δίσκο. Η επιλογή τους έγινε τυχαία.

  
  
  
  
  
 

 

 


Φωτογραφίες: Έλενα Κοσμά

 

Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Κατάγομαι από μια οικογένεια που έζησε την τουρκική εισβολή και έχασε τα πάντα μέσα σε μια μέρα. Μεγάλωσα σε ένα περιβάλλον αρκετά φτωχό – ασχέτως αν στην πορεία οι γονείς μου ορθοπόδησαν και προχώρησαν. Όσο κι αν μεγαλώσεις, τα βιώματά σου δεν σε εγκαταλείπουν. Δεν έχω χάσει λοιπόν καμία επαφή με την πραγματικότητα. Βιώνω απόλυτα αυτό που συμβαίνει γύρω μας
Μιχάλης Χατζηγιάννης

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

21/3/1921 Γεννήθηκε ο συνθέτης και δεξιοτέχνης του μπουζουκιού, Μανώλης Χιώτης
21/3/1970 Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 49 ετών, ο συνθέτης και δεξιοτέχνης του μπουζουκιού Μανώλης Χιώτης
22/3/1950 Γεννήθηκε ο συνθέτης Γκόραν Μπρέγκοβιτς
22/3/1963 Οι θρυλικοί Μπητλς κυκλοφορούν το πρώτο τους άλμπουμ