136 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
14.11.2019
Ορφέας | Main Feed

Δελτία τύπου


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ
«ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΟΝΤΑΣ ΤΗ ΜΗΔΕΙΑ»

Γράφει η: Μαρία Φιλιππάκη


Την Τρίτη, 16 Ιουλίου, δόθηκε συνέντευξη τύπου για το φιλμ «Ανακυκλώνοντας τη Μήδεια» (Recycling Medea), σε παραγωγή της NEW STAR, στο Ίδρυμα Κακογιάννη. Πρόκειται για μια ταινία που συνενώνει τη μουσική, το μπαλέτο, την αρχαία τραγωδία και τη σημερινή πολιτική κατάσταση -όπως είπε σε συνέντευξη του ο Μίκης Θεοδωράκης. Βασικοί ομιλητές ήταν ο σκηνοθέτης της, Αστέρης Κούτουλας, η πρωταγωνίστρια, Bella Oelmann και ο Μίκης Θεοδωράκης, στη μουσική του οποίου έχει βασιστεί εξ ολοκλήρου το φιλμ, ενώ παρευρέθηκε και ο Βελισσάριος Κοσσιβάκης, πρόεδρος και CEO της NEW STAR.


Αρχικά, μίλησε ο Αστέρης Κούτουλας, επικεντρώνοντας την ομιλία του στη σημασία που δίνει ο ίδιος στην ταινία. Πιο συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, είπε: «Το φιλμ είναι ένα μέρος της απεργίας που ζούμε. Είναι ένα ποιητικό έργο αφιερωμένο στα θύματα, μια απάντηση στην κυριαρχούσα βία.». Με τη σειρά της η πρωταγωνίστρια της ταινίας Bella Oelmann μίλησε για την εμπειρία της, η οποία μάλιστα αποτελεί την πρώτη της κινηματογραφική δουλειά, μιας και είναι μόλις δεκάξι ετών, αλλά και για την ξεχωριστή συνάντησή της, με έναν ζωντανό θρύλο, όπως δικαιολογημένα χαρακτήρισε τον Μίκη Θεοδωράκη.


Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο μεγάλος δημιουργός, Μίκης Θεοδωράκης, που μίλησε τόσο για την ίδια την ταινία και τη σημασία της, αλλά και για την πολιτική επικαιρότητα –η οποία, άλλωστε, συνδέεται άμεσα με αυτό. Συγκεκριμένα, είπε για τον χαρακτήρα της Μήδειας: «Η Μήδεια δεν είναι θύτης, αλλά θύμα. Οδηγήθηκε σε ένα σημείο χωρίς να έχει άλλη επιλογή. Αντίστοιχα, δεν είναι η Ελλάδα που σκοτώνει τα παιδιά της, μικρά και μεγάλα.».  Αναφερόμενος στη συκοφαντία που έχουν δεχθεί οι Έλληνες από τους ίδιους τους τους πολιτικούς στο εξωτερικό, δήλωσε «Τους δίνουμε, λοιπόν, μια απάντηση υψηλού επιπέδου αισθητικής, ότι, δηλαδή, αυτή η χώρα παράγει πολιτισμό. Με αυτό το φιλμ θα είμαστε πάλι πρωτοπόροι,». Έπειτα είπε πως η δημιουργία του είναι στην ουσία η προσφορά που μπορεί να κάνει πια, να ενημερώσει, δηλαδή, τον κόσμο για το τι συμβαίνει, τι είναι τα μνημόνια, τι είναι η φτώχεια και τι ο πλούτος της χώρας. Πέραν αυτών, όμως, εξομολογήθηκε πως ο προβληματισμός του από το 1950 είναι η εθνική ανεξαρτησία της Ελλάδας, κάτι για το οποίο παλεύει και, όπως είπε, δεν θα το ζήσει, ενώ πρόσθεσε: «Είμαστε προτεκτοράτο. Αν δεν απελευθερωθούμε θα συνεχίσουμε να έχουμε τέτοια φαινόμενα, όπως η διαφθορά.».

 

  
  
  


Με αφορμή την πολιτική διάσταση που διέπει το φιλμ, ο Μίκης Θεοδωράκης ρωτήθηκε από τον ΟΡΦΕΑ πώς ο ίδιος εξηγεί το φαινόμενο της «Χρυσής Αυγής» και αυτής της φασιστικής τάσης και πώς θεωρεί ότι μπορεί να καταπολεμηθεί. Ο δημιουργός απάντησε: «Πρόκειται για μια κλασσική στάση ανθρώπων που βρίσκονται σε απόγνωση και θέλοντας να τιμωρήσουν την εξουσία τιμωρούν τον ίδιο τους τον εαυτό. Είναι ένα καρκίνωμα. Θεωρώ πως οι ηγέτες είναι ναζί και πως έχουν συνδέσεις με ναζιστικά κόμματα. Θα έπρεπε με άρθρο του Συντάγματος του ’75 να έχει απαγορευτεί όχι μόνο ο ναζισμός, αλλά και η λέξη «ναζί». Ειδικά σε μια χώρα που καταστράφηκε από αυτούς είναι ντροπή και πλήρης εξευτελισμός της Ελλάδας να μολύνουν το ναό της δημοκρατίας και να φτάνουν να είναι βουλευτές. Όλο αυτό δείχνει τη σχιζοφρένεια στην οποία έχει οδηγήσει αυτή η κατάσταση. Εγώ θεωρώ πως αυτή είναι μια κατάσταση αρνητική που τη γεννάει η ίδια η εξουσία. Υπάρχει μια ταινία σχετική με τα στρατόπεδα συγκέντρωσης που πρέπει να δουν αυτοί που ψήφισαν «Χρυσή Αυγή» για να καταλάβουν τι σημαίνει αυτό το πράγμα. Δεν θα τους περάσει, όμως. Κάτι θα γίνει.».


Η συνέντευξη τύπου τελείωσε με την ανακοίνωση της επίσημης πρεμιέρας της ταινίας την Τετάρτη,17 Ιουλίου, στον κινηματογράφο «Τριανόν» και της έναρξης των προβολών για το κοινό την Πέμπτη, 18 Ιουλίου, στους κινηματογράφους «Λαϊς» και «Τριανόν». Τέλος, αναφέρθηκε πως η ταινία θα προβληθεί και στην επαρχία, αλλά και στο εξωτερικό.Φωτογραφίες : Μαρία Φιλιππάκη

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Το γιαούρτι, που μια μέρα πριν από το ευρώ, έκανε 48 δραχμές και μια μέρα μετά τριακόσιες πενήντα – σε δραχμές – εμείς το φάγαμε αδιαμαρτύρητα. Το ίδιο γιαούρτι ήταν, ίσως και χειρότερο, αλλά εμείς το πληρώσαμε χωρίς να πούμε λέξη. Δηλαδή ως λαός είμαστε πολύ του γιαουρτιού.
Σταμάτης Κραουνάκης

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

14/11/1949 Γεννήθηκε ο τραγουδοποιός Βαγγέλης Γερμανός
14/11/1952 Γεννήθηκε στην Αθήνα η τραγουδίστρια Δήμητρα Γαλάνη
14/11/1989 Ο Μάνος Χατζιδάκις ίδρυσε την Ορχήστρα των Χρωμάτων

ΤΥΧΑΙΑ TAGS