96 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
14.11.2019
Ορφέας | Main Feed

Μουσική αρχειοθήκη

Τάσος Π. Καραντής

Ο ΧΑΤΖΙΔΑΚΙΣ ΣΤΟ PLAYBOY |πολιτικά και ερωτικά–

Κείμενο : Τάσος Π. Καραντής


Το 1986 ο Μάνος Χατζιδάκις έδωσε μια συνέντευξη (στον Στάθη Τσαγκαρουσιάνο) στο περιοδικό «PLAYBOY».
Στη συλλεκτική έκδοση(Απρίλιος 1995) των 10χρονων του περιοδικού, παρουσιάστηκε το ρεζουμέ των λεγομένων του, κάτω από το εξής πρίσμα, όπως εξηγείται στη δημοσίευση: «Επιχειρούμε το αδύνατο: Να δώσουμε έναν ωκεανό ουσίας σε μερικές βασανιστικά επιλεγμένες σταγόνες. Σαν τα ακριβά, τα σπάνια αποστάγματα».
Έτσι προέκυψε, αυτός ο μονόλογος, πλέον, του Μάνου Χατζιδάκι, που τον σκιαγραφεί, πολύ ανάγλυφα, ως μια εκρηκτική προσωπικότητα, παρουσιάζοντάς μας, συμπυκνωμένα, τον πολιτικό, ερωτικό, αυτοσαρκαστικό, εύστροφο, προκλητικό, ευαίσθητο κι ιδιοφυή άνθρωπο και δημιουργό.


Μάνος Χατζιδάκις

(Ο «Μεγάλος Ερωτικός» της μουσικής μας μιλά στον Στάθη Τσαγκαρουσιάνο)


«Στον έρωτα δεν γνώρισα απογοητεύσεις, παρά μονάχα ωραίες στιγμές που με ωρίμασαν. Είχα την εύνοια της τύχης να γνωρίσω ωραίους έρωτες, που μ’ έκαναν κι εμένα ωραίο»

ΟΙ ΑΞΙΟΙ Έλληνες δεν είναι πολλοί και οι φίλοι μου, ακόμη πιο λίγοι.

ΓΙ’  ΑΥΤΗ την οριστική, την τελική μοναξιά, φροντίζω, όπως κάθε σοβαρός άνθρωπος, να προετοιμάζομαι καταλλήλως, ώστε να ο μην εκπλαγώ σαν έρθει η  στιγμή - που λένε.

ΑΝ ΔΕΝ είμαστε σίγουροι για το θάνατο, γιατί άλλο μπορεί να ’μαστε σίγουροι.

ΥΠΑΓΟΜΑΙ και πειθαρχώ στους κανόνες ζωής που μου επιβάλλει η ποιητική συνείδηση του κόσμου μες στον οποίο ζω κι όχι η κοινωνική σκοπιμότητα του περιβάλλοντος μου.

Ο ΦΑΣΙΣΜΟΣ ελλοχεύει μέσα μας και, εάν δεν έχει ν’ αντιμετωπίσει παιδεία και ψυχική υγεία, μας κυριεύει και μας διαβρώνει, είτε πιστεύουμε στο σοσιαλισμό είτε στις δημοκρατίες. Όλα αποτελούν έννοιες σχετικές.

ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ άπειροι οι μαχητές, ελάχιστοι οι ήρωες. Δεν πάει να πει πως οι μη ήρωες είναι για ντροπή.
 
ΑΝΟΗΣΙΕΣ και παραλείψεις έχω κάνει. Πράξη ντροπής, ποτέ!

Ο ΑΙΣΘΗΣΙΑΣΜΟΣ μου παραμένει αμείωτος και θα υπάρχει ώσπου να πεθάνω.
 
ΜΟΥ ΑΡΕΣΟΥΝ οι δεκαοχτάχρονοι όταν δεν τραγουδάνε, οι εικοσιτετράχρονοι όταν ακούνε, oι τριαντάχρονοι όταν συνομιλούνε, οι συνομήλικοι όταν φανερώνουν παιδεία και ζωτικότητα, και οι εις ηλικίαν γέροντες όταν σιωπούν χαμογελώντας με κατανόηση.

ΔΟΥΛΕΨΑ εργάτης στο εργοστάσιο του Φιξ, παιδί του φωτογραφείου του Μεγαλοοικονόμου, σπούδαζα στο νυχτερινό γυμνάσιο και μετά στο πανεπιστήμιο για τρία χρόνια, μου ’κανε ο Παλλάντιος, προς τιμήν του, δωρεάν ιδιαίτερα μαθήματα μουσικής, εργάστηκα νοσοκόμος στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο και υπάλληλος στην Ανωτάτη Υγειονομική Επιτροπή Στρατού κ.λπ.

ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ να συμπεριφερθώ ανθρώπινα σ’ όσους υπάρχουν παρασιτικά. Δεν λειτουργεί η ζωοφιλία μου στις μύγες και στα κουνούπια.

Η ΑΝΟΗΤΗ και απαίδευτη δημοσιογραφία είναι διαδεδομένη στον καιρό μας κι έχει επικινδύνως αναπτυχθεί. Κι έτσι η ανοησία έχει πλημμυρίσει και σκεπάσει την κοινή γνώμη, τόσο που να μη διαθέτει πλέον γνώμη.

ΕΙΜΑΙ ΑΡΚΕΤΑ έξυπνος ώστε να μην επιτρέπω την αυτογελοιοποίησή μου.

 ΚΑΙ ΤΙ νομίζεις πως είναι η τρυφερότητα και η ευαισθησία; Μια μελαγχολική κι αδύναμη γυναίκα, ώστε να μου ζητάς να έχω τη μορφή της και τα συστατικά της;

Η ΕΝΝΟΙΑ του ανδρός περιέχει τρυφερότητα και ποίηση. Μπερδεύεις την έννοια του ανδρός με την του επιβήτορα. Ο επιβήτορας είναι ζώο πλειοψηφούν στις ανθρώπινες κοινωνίες μας. Ο άνδρας είναι άνθρωπος με πολυδιάστατες ευαισθησίες, που φυσικά ολοένα και σπανίζει στους «αυριανούς» καιρούς που ζούμε.

ΕΙΜΑΙ ΑΠΟΛΥΤΑ βέβαιος πως, αν μερικοί αγοράσουν το PLAYBOY για ν’ αυνανιστούν, η συνέντευξή μου δεν θα τους βοηθήσει για έναν εντατικότερο αυνανισμό. Οφείλουν να την παρακάμψουν. Αλλά δεν νομίζω πως το περιοδικό αυτό λειτουργεί μόνο με τα γυμνά. Έχει φιλοξενήσει πολλές φορές σημαντικές συνεντεύξεις, για τις οποίες κατέληξα να γίνω τακτικός αναγνώστης του.

 ΟΙ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΣ γυμνοί δεν είναι ωραίοι, ενώ τα γυμνά του PLAYBOY κατά κανόνα είναι πανέμορφα.

ΟΙ ΝΕΟΕΛΛΗΝΕΣ, απ’ τα παλιά χρόνια, δεν είχανε πείνα, αλλά μια λάθος αντίληψη για την ερωτική πράξη. Τη θεωρούσαν πολυτελή αυνανισμό. Αυνανισμό δι’ άλλου προσώπου.

ΤΗΝ ΕΡΩΤΙΚΗ ελευθερία που παράγει ελεύθερους πολίτες τα καθεστώτα τη φοβούνται.

Η ΕΡΩΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ δημιουργεί ελεύθερους πολίτες, ενώ η πορνογραφία δημιουργεί αυνανιζόμενους, άρα εξουδετερωμένους πολίτες. Και κανένα κράτος δεν κινδυνεύει απ’ αυτούς. Αυτό αρχίζει να συνειδητοποιείται από τα διαφόρων τύπων καθεστώτα και γι’ αυτό παρέχονται οι «ελευθερίες» του αυνανίζεσθαι πρόθυμα.

Ο ΕΡΩΤΑΣ είναι μια πολύ αυστηρή υπόθεση, όσο και η επαφή μας με το δάσκαλο ή τους γονείς μας. Δεν καλλιεργείται στο μπαρ και στα καφωδεία ή στα σκυλάδικα.

 

Playboy, Μάιος 1986

 

 


 

Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Άσκησα την όραση για μακριά κι έχασα τα κοντινά μου.
Κατερίνα Γώγου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

14/11/1949 Γεννήθηκε ο τραγουδοποιός Βαγγέλης Γερμανός
14/11/1952 Γεννήθηκε στην Αθήνα η τραγουδίστρια Δήμητρα Γαλάνη
14/11/1989 Ο Μάνος Χατζιδάκις ίδρυσε την Ορχήστρα των Χρωμάτων

ΤΥΧΑΙΑ TAGS