147 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
14.10.2019
Ορφέας | Main Feed

Βιβλίο και τραγούδι

Τάσος Π. Καραντής

Έλειπε από την ελληνική βιβλιογραφία, μια ιστορική μελέτη που να καταγράφει την πορεία της μουσικής βιομηχανίας στην Ελλάδα κι αυτή η έλλειψη γινόταν, μέρα με τη μέρα, εντονότερη, αφού η μουσική βιομηχανία αλλάζει πλέον με ταχύτατους και δραματικούς ρυθμούς, τείνοντας πλέον να τεθεί στο περιθώριο κι αυτό ακόμα το cd! Με αυτές, τις πολύ εύστοχες επισημάνσεις του, Διευθυντή και Προέδρου του Δ.Σ. του Ινστιτούτου Οπτικοακουστικών Μέσων (Ι.Ο.Μ.), Ροδόλφου Μορώνη, εισαγόμαστε, αμέσως, στο θέμα του άκρως ενδιαφέροντος βιβλίου του Γιώργου Νοταρά, με τίτλο «Από τις 78 στροφές στο CD, 80 χρόνια ελληνικής δισκογραφίας», που κυκλοφόρησε πρόσφατα (2008), στη σειρά «Παρεμβάσεις» του Ι.Ο.Μ., από τις εκδόσεις ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ.
Πολλές οι ιδιότητες του Γιώργου Νοταρά (συγγραφέας, συντάκτης, ρεπόρτερ, αρθρογράφος, ραδιοφωνικός παραγωγός και σεναριογράφος), αλλά κυρίαρχη είναι η ενασχόλησή του με το ελληνικό τραγούδι κι η βαθιά γνώση που έχει γι’ αυτό. Έτσι, μετά το προηγούμενο βιβλίο του, με τίτλο «Το ελληνικό τραγούδι των τελευταίων 30 χρόνων» (εκδ. ΛΙΒΑΝΗ, 1991), έρχεται τώρα, με τη νέα του αυτή μελέτη, να μας προσφέρει, τη συνοπτική ιστορία 80 χρόνων ελληνικής δισκογραφίας! «Χωρίς τη δισκογραφία, ένα μεγάλο μέρος του πολιτισμού – παγκοσμίως – θα είχε μείνει στα χαρτιά …». Μ’ αυτήν τη φράση ξεκινά η περιήγηση του Γιώργου Νοταρά στην ελληνική δισκογραφία, από τις 78 στροφές ως το cd κι από την ODEON του Μάτσα και την COLUMBIA των Λαμπρόπουλων ως τα 45άρια, τα πικάπ και τα τζουκμπόξ κι από εκεί, ως τη LYRA του Πατσιφά, το βινύλιο και φυσικά το cd, για να φτάσουμε στο σήμερα, στην εποχή του ίντερνετ και των ανεξάρτητων μικρών προσωπικών εταιρειών, οι οποίες όμως δεν μας έχουν αποκαλύψει μέχρι τώρα κάτι το σημαντικό!
Το βιβλίο είναι μεθοδικά χωρισμένο στις εξής βασικές ενότητες : «Εποχές και ρεύματα», «Ελληνικό τραγούδι», «Παράπλευρες τάσεις» και «Η κατάσταση σήμερα» - «Η αγορά», όπου η καθεμιά αναπτύσσεται μέσα από ξεχωριστά κεφάλαια. Λειτουργεί, θα έλεγα, με έναν τρόπο εκπαιδευτικού βιβλίου, συστηματοποιώντας το υλικό του, το οποίο όμως δεν το παραθέτει ψυχρά, αλλά, μέσα από μια γλαφυρή γλώσσα, προσφέροντάς μας, εν τέλει, ένα κείμενο που, ναι μεν προσφέρει γνώση, μα, με ένα τρόπο ευχάριστο και φιλικό. Οι «Εποχές και τα ρεύματα» ξεκινούν από τον Αττίκ και το Βαμβακάρη, διατρέχουν όλη την περίοδο 1945 – 1960, στέκονται στα “ελληνικά σίξτις”, συνεχίζουν με τη “χρυσή δεκαετία του ’70”, τον πολυποίκιλο “μπαχτσέ της δεκαετίας του ’80”, την “τόλμη κι αντοχή της δεκαετίας του ’90” και καταλήγουν “στα μέσα και πολυμέσα του νέου μας αιώνα”.
Μέσα στα βασικά αυτά κεφάλαια καταγράφονται, σχολιάζονται κι επισημαίνονται τα πάντα! Και μόνο μια επιλεκτική κι ενδεικτική αναφορά αρκεί για να μας δείξει το μεγάλο εύρος του πεδίου : Βέμπο, Τσιτσάνης, Καζαντζίδης, Μπιθικώτσης, Χατζιδάκις, Θεοδ ωράκης, Σαββόπουλος, Ξαρχάκος, Μούτσης, Μαρκόπουλος, Ξυλούρης, Κηλαηδόνης, Μικρούτσικος, Νταλάρας, αλλά και κομπανίες, ροκ σκηνή, συγκροτήματα, τραγουδοποιοί, στιχουργοί, η “άλλη όχθη”, τα ελληνικά σάουντρακ κι η Γιουροβίζιον και, βέβαια, το ραδιόφωνο, η τηλεόραση, το βιντεοκλίπ, το διαδίκτυο, το dvd και τα IPOD!
Στο «Ελληνικό τραγοΓιώργος Νοταράςύδι» καταγράφονται όλες οι επιρροές του, δηλαδή, το ροκ, το μπλουζ, το λάτιν και το έθνικ, όπως, επίσης, και τα βασικά μοτίβα του, ο έρωτας(ως υπέρβαση), ο θάνατος(ως ένταση) και το ταξίδι (ως προορισμός).
Στις «Παράπλευρες αξίες» καταπιάνεται με την παραδοσιακή, τη βυζαντινή και την κλασική μουσική, αλλά, συνάμα, εξετάζει τις πιο ειδικές τάσεις, την εικαστική παρέμβαση, την τεχνολογική πλευρά και το ρόλο του παραγωγού, ψηλαφώντας έτσι, σφαιρικά, αυτό που αποκαλούμε ελληνική δισκογραφία.
Το βιβλίο ολοκληρώνεται, πολύ επίκαιρα και καίρια, με την περιγραφή της κατάστασης σήμερα και τη δισκογραφική αγορά, κάνοντας κάποιες σημαντικές και βασικές επισημάνσεις, οι οποίες, ουσιαστικά, απαντούν και στο ερώτημα που θέτει ο συγγραφέας του βιβλίου: «Θα γίνει και η δισκογραφική βιομηχανία τελικά ένα επάγγελμα προς εξαφάνιση;». Πράγματι λοιπόν, το βιβλίο του Γιώργου Νοταρά έλειπε! Κι ήρθε τώρα, στο μεταίχμιο της ελληνικής δισκογραφίας, να καταγράψει και να συνοψίσει τη διαδρομή της, προσφέροντας γνώση κι άποψη, εμπεριστατωμένα και, το σημαντικότερο, κατά την άποψή μου - σε μια αμοραλιστική εποχή των άκρων - με νηφαλιότητα! Και μόνο στην ενδεικτική – μα τόσο έντιμη - δισκογραφία, ανά περίοδο και τάση, που μας προσφέρει, μέσα από τις σελίδες του βιβλίου του, να σταθεί κανείς, καταλαβαίνει τη δυναμική της μελέτης του αυτής και την προσφορά της, αφότου, μονομιάς, δίνει στον καθένα τη δυνατότητα να δημιουργήσει, άμεσα, μια βασική δισκοθήκη όλου του φάσματος της ελληνικής δισκογραφίας!
Ο Γιώργος Νοταράς κατάφερε το ακατόρθωτο, να χωρέσει, μέσα σε σχεδόν 200 σελίδες, ευέλικτου σχήματος, τη συνοπτική ιστορία της ελληνικής δισκογραφίας, έτσι γραμμένη, που να αφορά τους πάντες, από τον απλό αναγνώστη κι ακροατή μέχρι τον ειδικό ερευνητή. Νομίζω, τελικά, πως για όλους όσους δεν έχουμε μια τυχαία και στιγμιαία επαφή με το ελληνικό τραγούδι, αλλά μια καθημερινή σχέση ζωής, ότι το βιβλίο του Νοταρά μας είναι απαραίτητο !
Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Βαραίνουν τα σώματα μέσα στο χρόνο, σηκώνοντας απάνω τους τη θλίψη τους την ακατάλυτη, σηκώνοντας τη μοναξιά.
Γιώργος Θέμελης

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

16/10/1956 Γεννήθηκε η τραγουδίστρια Ελευθερία Αρβανιτάκη
16/10/1958 Πέθανε ο συνθέτης Μιχάλης Σουγιούλ
16/10/2003 Κυκλοφορεί από την Apple το iTunes με δυνατότητα λειτουργίας σε περιβάλλον Windows 2000 και Windows xp

ΤΥΧΑΙΑ TAGS