176 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
14.10.2019
Ορφέας | Main Feed
Κείμενο: Ειρήνη Κουλούρη

Άγγελος Σέμπος: Δίσκοι από βινύλιο

Ειρήνη Κουλούρη

Ο Ευάγγελος Σέμπος (Άγγελος Σέμπος είναι το καλλιτεχνικό του), μπήκε στην ελληνική δισκογραφία, μελοποιώντας στίχους του Λευτέρη Παπαδόπουλου (1966) και με τραγουδίστρια την Μαρινέλλα (Odeon-Parlophone). Συνέχισε, με τραγουδίστριες και τραγουδιστές σαν τη Βίκυ Μοσχολιού, τη Μαρία Δημητριάδη, την Λίτσα Διαμάντη, τον Μπάμπη Τσετίνη, την Ζωή Φυτούση, την Καίτη Αμπάβη, τον Γιώργο Νταλάρα, τον Γιάννη Πάριο και τον Γιάννη Καλαντζή.
Συνεργάσθηκε με στιχουργούς σαν τον Λευτέρη Παπαδόπουλο, τον Πυθαγόρα, την Σώτια Τσώτου, την Κωστούλα Μητροπούλου, τον Κώστα Κινδύνη και τον Γιάννη Λογοθέτη.
Το 1972, έφυγε από την Ελλάδα για να σπουδάσει στο Πανεπιστήμιο του Hartfort, στις Η.Π.Α, δίπλα σε μαθητή του Richard Strauss, Mr. Arnold Franchetti. Και έκτοτε παρέμεινε στις Η.Π.Α. όπου και συνέχισε να δημιουργεί, αλλά και να είναι παραγωγός και εκδότης.
Τον περασμένο Δεκέμβριο (2010) εξέδωσε ένα πολύ ενδιαφέρον βιβλίο, με τίτλο «Δίσκοι από Βινύλιο». Αφορμή για το βιβλίο αυτό, που το χαρακτηρίζει η πνευματική διαύγεια και το θάρρος, ήταν μιά συνέντευξη του συνθέτη για το αρχείο της ΑΕΠΙ, η οποία και περιέχεται στο βιβλίο, μαζί με πολλά ντοκουμέντα από την πορεία του συνθέτη (εξώφυλλα δίσκων, η εργογραφία του, φωτογραφίες με καλλιτέχνες κλπ.).
Το θέμα είναι, ότι με την ευκαιρία, της πολλών σελίδων συνέντευξής του, δίδεται η δυνατότητα στον συνθέτη να αναφερθεί σε πολύ ενδιαφέροντα θέματα σχετικά με την μουσική και τις σπουδές του στην Ελλάδα και Αμερική και κυρίως, του δίδεται η δυνατότητα να μας εξηγήσει πώς λειτουργούν εκεί τα δισκογραφικά πράγματα, στις ταχύτητες και την συνέπεια της Αμερικής, σε σύγκριση με την Eλληνική μιζέρια.
Εξηγεί με μεγάλη σαφήνεια και εκτενέστατα, τί ενδιαφέρει το εκεί Eλληνικό μουσικό κοινό. Αλλά από το βιβλίο αυτό, επίσης πληροφορείται κανείς πάρα πολλά πράγματα για την δισκογραφία στην Ελλάδα της δεκαετίας 1960.
Ο συνθέτης επίσης μιλά για την συνεργασία και φιλία του με τον Λευτέρη Παπαδόπουλο, τον Χρήστο Λεοντή, τον Δήμο Μούτση, τον Μάνο Λοΐζο, τον Σταύρο  Ξαρχάκο, τον Μίμη Πλέσσα, την Βίκυ Μοσχολιού, την Μαρινέλλα και κάνει ειδικό αφιέρωμα στην γνωριμία του με το Μάνο Χατζιδάκι και τις απόλυτα σοφές του συμβουλές προς έναν νέο συνθέτη ... Και στην σεμνότητα και ταπεινοφροσύνη που τον χαρακτήριζε...
 
Το πολύ ενδιαφέρον βιβλίο ενός συνθέτη που απαντά σε πολλά ερωτήματα, μπορεί να το βρει κανείς στο διαδίκτυο
www.atlasforce.com/vinyl-records.htm

Τα τραγούδια του συνθέτη μπορεί να ακούσει κανείς στο YouTube
www.youtube.com/user/Paggosmios
Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Βαραίνουν τα σώματα μέσα στο χρόνο, σηκώνοντας απάνω τους τη θλίψη τους την ακατάλυτη, σηκώνοντας τη μοναξιά.
Γιώργος Θέμελης

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

16/10/1956 Γεννήθηκε η τραγουδίστρια Ελευθερία Αρβανιτάκη
16/10/1958 Πέθανε ο συνθέτης Μιχάλης Σουγιούλ
16/10/2003 Κυκλοφορεί από την Apple το iTunes με δυνατότητα λειτουργίας σε περιβάλλον Windows 2000 και Windows xp

ΤΥΧΑΙΑ TAGS