155 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
22.11.2019
Ορφέας | Main Feed

Ένα τραγούδι, μια σκέψη, μια ιστορία

Τάσος Π. Καραντής

Τα χρώματα της ελληνικού τοπίου δεν τα ύμνησαν μόνο οι μεγάλοι μας ποιητές, αλλά κι οι μεγάλοι στιχουργοί του τραγουδιού μας και μάλιστα πολύ πιο οικεία για το λαό. Ένα τέτοιο τραγούδι, που σφύζει από Ελλάδα, είναι το, πανέμορφο και μελωδικότατο, «ΑΣΠΡΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΚΙΤΡΙΝΑ ΜΠΛΕ», σε μουσική του Δήμου Μούτση και στίχους του Γιάννη Λογοθέτη (ΛΟΓΟ), που το είπε, ανεπανάληπτα, σε πρώτη εκτέλεση, η, αείμνηστη, Βίκυ Μοσχολιού (1943-2005).
Το τραγούδι βρίσκεται στο δίσκο του Δήμου Μούτση «ΣΥΝΟΙΚΙΣΜΟΣ Α» (OLYMPIC/UNIVERSAL - 1972), όπου τραγουδούν η Βίκυ Μοσχολιού κι ο Αντώνης Καλογιάννης. Πρόκειται για έναν εμπορικά επιτυχημένο δίσκο(χρυσός/50.000 πωλήσεις), αλλά, κυρίως, για έναν δίσκο με πολύ καλά τραγούδια και πολλές, αγαπημένες μέχρι σήμερα, επιτυχίες. Θα έλεγα, ότι η δουλειά αυτή του Δήμου Μούτση ανήκει στις 3-4 πιο χαρακτηριστικές, αυτής της “μελωδικής περιόδου” του, της δεκαετίας, δηλαδή, του ’70. Το τραγούδι «Άσπρα κόκκινα κίτρινα μπλε», αγαπήθηκε, τραγουδήθηκε, παίχτηκε πολύ στο ραδιόφωνο, κι αποτελεί ένα κλασικό κομμάτι του ελληνικού τραγουδιού, γνωστό ως τις μέρες μας, 40 σχεδόν χρόνια μετά. Οφείλω όμως και να αναφέρω, ότι ο ίδιος ο Μούτσης έχει μια μάλλον κριτική στάση μ’ αυτήν, γενικότερα, την περίοδό του ως συνθέτης. Μακάρι να κάνω λάθος, αλλά, όταν, στα πλαίσια μιας συνέντευξης, μιλήσαμε για την παραγωγή του αυτών των χρόνων, χωρίς να αναφερθεί συγκεκριμένα στο «Άσπρα κόκκινα κίτρινα μπλε», μου είπε το εξής : «Τώρα, όσον αφορά τα τραγούδια μου “Στην Ελευσίνα μια φορά” & “Αυτά τα χέρια”, ο μόνος που δεν τα
έχει βαρεθεί είναι ο Μητσιάς, που τα λέει και βγάζει μεροκάματο, γι’ αυτό και τον ενδιαφέρουν απόλυτα, σε αντίθεση με μένα που με αφορά το καλό καινούριο τραγούδι.»(βλ. συνέντευξη του Δήμου Μούτση στον Τ. Καραντή, περ. «ΑΥΛΑΙΑ», τεύχος 46, σελ. 40-42).  
Μιλώντας λοιπόν, με αφορμή πάντα μια συνέντευξη, με τον στιχουργό Γιάννη Λογοθέτη (ΛΟΓΟ), δεν παρέλειψα να τον ρωτήσω για την ιστορία του τραγουδιού, που, όπως θα δείτε, τη γέννησή του την οφείλει σε μια διαφημιστική αφίσα. Αλλά από τα απλά, κι όχι τα περίπλοκα, γεννιούνται πάντα τα μεγάλα. Το ίδιο απλή ήταν κι η πρώτη γνωριμία του με τον Μούτση, απ’ όπου προέκυψε η συνεργασία τους στους δίσκους «Συνοικισμός Α», «Στροφές» & «Μαρτυρίες». Ο λόγος στον «ΛΟΓΟ» :
«Τον Μούτση τον συνάντησα ένα βράδυ σ’ ένα κέντρο, στην “Παλιά Αθήνα”, όπου είχα πάει να βρω κάποιον γνωστό μου. Εγώ τότε δούλευα στην “Ελευθεροτυπία” κι ήμουν γνωστός και πρωτοσέλιδος. Εκεί στο μαγαζί γνωριστήκαμε. Του είπα ότι γράφω στίχους και μου πρότεινε να συνεργαστούμε.
Είχε κυκλοφορήσει τότε ο “Παπαστράτος” μια μάρκα τσιγάρων κι είχε γεμίσει τον Πειραιά και την Αθήνα διαφημιστικές αφίσες, με κυρίαρχο θέμα διάφορα καραβάκια. Και μου ’ρθε η ιδέα απ’ αυτήν την αφίσα, έτσι ξεκίνησε. Αυτό το τραγούδι όμως, χώρια του ότι έγινε επιτυχία εδώ, το είπε η Μοσχολιού και στη συνέχεια κι αρκετές άλλες τραγουδίστριες, αλλά το πήρε κι ο Ντέμης Ρούσσος και το έκανε επιτυχία στο εξωτερικό. Αυτό το τραγούδι εξακολουθεί να μου φέρνει ποσοστά από τα πνευματικά δικαιώματα, απ’ όλον τον κόσμο. Κάτι σαν τα “Παιδιά του Πειραιά” δηλαδή.»(βλ. συνέντευξη του Γιάννη Λογοθέτη στον Τ. Καραντή, περ. «ΑΥΛΑΙΑ», τεύχος 54, σελ. 38-41).
Πέρα βέβαια, από την διασκευή του Ντέμη Ρούσσου, το «Άσπρα κόκκινα κίτρινα μπλε» γνώρισε αρκετές επανεκτελέσεις, με τη Λιζέττα Νικολάου, την Καίτη Αβέτα και, φυσικά, από δυο μεγάλες φωνές, τη Μαρινέλλα και την Αλεξίου. Τέλος, θα πρέπει να αναφέρω και την συγκινητική επανεκτέλεσή του στο αφιέρωμα για την Βίκυ Μοσχολιού(«Δεν ξέρω πόσο σ’ αγαπώ – η συναυλία αφιέρωμα για τη Βίκυ Μοσχολιού», MINOS-EMI/2006) , από τις Δήμητρα Γαλάνη, Τάνια Τσανακλίδου, Μελίνα Ασλανίδου και Ανδριάνα Μπάμπαλη. Πάντως, χωρίς να παραγνωρίζω τις άλλες εκτελέσεις, οφείλω να ομολογήσω, ότι το «Άσπρα κόκκινα κίτρινα μπλε» είναι γραμμένο μέσα μου με τη φωνή της Βίκυς Μοσχολιού. Έτσι θα το θυμάμαι πάντα, ως παιδική ανάμνηση, από το ραδιόφωνο που δεν έκλεινε ποτέ στο σπίτι μας.

«ΑΣΠΡΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΚΙΤΡΙΝΑ ΜΠΛΕ»
Μουσική: Δήμος Μούτσης, Στίχοι: Γιάννης Λογοθέτης
Πρώτη εκτέλεση: Βίκυ Μοσχολιού (δίσκος : «ΣΥΝΟΙΚΙΣΜΟΣ Α»/1972)
Άλλες εκτελέσεις
Μαρινέλλα («Μεγάλες στιγμές»/1984), Χάρις Αλεξίου (συμμετοχή στο δίσκο «Άσπρα κόκκινα κίτρινα, μπλε», MINOS-EMI-MARGO/1973),
Ντέμης Ρούσσος (διασκευή),
Δήμητρα Γαλάνη – Τάνια Τσανακλίδου – Μελίνα Ασλανίδου – Ανδριάνα Μπάμπαλη
(όλες μαζί στο δίσκο «Δεν ξέρω πόσο σ’ αγαπώ – η συναυλία αφιέρωμα για τη Βίκυ Μοσχολιού»/2006),
Λιζέττα Νικολάου, Καίτη ΑβέταΆσπρα κόκκινα κίτρινα μπλε
καραβάκια στο ταξίδι δε με παίρνετε καλέ;
Δε με παι – δε με παίρνετε καλέ;
Ίσαμε το Γαλαξίδι δε με παίρνετε καλέ;
. _ .
Ένα και δύο μετράω τα κύματα
έγια μόλα έγια λέσα
ποιος θα με φέρει κοντά σου καρδούλα μου
Και στην αγκαλιά σου μέσα;
‘Ένα και δύο σου στέλνω μηνύματα
ναι, και το σταυρό μου κάνω
αν δε με πάρεις κοντά σου καρδούλα μου
να το ξέρεις θα πεθάνω.
._.
Άσπρα κόκκινα κίτρινα μπλε
καραβάκια στο ταξίδι δε με παίρνετε καλέ;
._.

Άσπρα κόκκινα κίτρινα μπλε
καραβάκια στο Αιγαίο δε με βλέπετε καλέ;
Δε με βλε- δε με βλέπετε καλέ;
Όπου μέρα νύχτα κλαίω, δε με βλέπετε καλέ;
Ένα τραγούδι, μια σκέψη, μια ιστορία. Πολλές φορές αναρωτιόμαστε, ποια είναι η ιστορία ενός τραγουδιού; Πως γεννήθηκε; Αυτό θα προσπαθήσουμε να κάνουμε απ’ αυτήν εδώ την ενότητα στον «ΟΡΦΕΑ», θα δώσουμε το λόγο στους δημιουργούς να μας πουν τις ιστορίες που κρύβονται πίσω από τα τραγούδια τους. Αλλά, παράλληλα, θα καταγράψουμε καθημερινές ανθρώπινες προσωπικές ιστορίες και περιστατικά που ταυτίστηκαν ή στιγματίστηκαν από ένα τραγούδι, ώστε να αναδειχτεί πόσο το τραγούδι είναι συνυφασμένο με την ίδια τη ζωή μας! Στο δεύτερο αυτό σκέλος, μπορείτε να συμμετάσχετε κι εσείς και να μας στείλετε, επώνυμα, τις δικές σας ιστορίες που είναι δεμένες με αγαπημένα σας τραγούδια. Τις περιμένουμε στο e- mail : This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it
Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Θα ήθελα μια κοινωνία που θα έχει μια γραμμή – οριζόντια – για όλα τα παιδιά που γεννιούνται. Να είναι όλα ίσα στην εκκίνηση. Όταν μου λένε αν είμαι αριστερός, αυτό τους απαντώ.
Θάνος Μικρούτσικος

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

22/11/1934 Γεννήθηκε στη Σητεία της Κρήτης η τραγουδίστρια Ρίτα Σακελλαρίου
22/11/1997 Ο Μίκης Θεοδωράκης υπογράφει την παραχώρηση του αρχείου του στη Μουσική Βιβλιοθήκη Λίλιαν Βουδούρη
23/11/1989 Δόθηκε στο θέατρο Παλλάς η πρώτη συναυλία της Ορχήστρας των Χρωμάτων που ίδρυσε ο αξέχαστος Μάνος Χατζιδάκις