130 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
15.11.2019
Ορφέας | Main Feed

Αφιερώματα

Κώστας Πατσαλής

Η Χάρις Αλεξίου δεν χρειάζεται συστάσεις. Έχει ήδη διαγράψει μια μεγάλη πορεία στο ελληνικό πεντάγραμμο. Στην πολύχρονη διαδρομή της αυτή τραγούδησε πολλά είδη τραγουδιών. Τραγούδησε λαϊκά, ρεμπέτικα, σμυρνέικα, έντεχνα, μπαλάντες αλλά και δημοτικά. Στη σχέση της με τα δημοτικά τραγούδια -δισκογραφικά- θα σταθούμε σ’ αυτό το άρθρο.

Η Αλεξίου από Θηβαίο πατέρα και Μικρασιάτισσα στην καταγωγή μάνα μπολιάστηκε με όλα εκείνα τα στοιχεία που πρέπει κάποιος να έχει και να κατέχει  ώστε να μπορεί να αποδώσει τα δημοτικά τραγούδια, με δεδομένη βέβαια τη φωνή! Από διηγήσεις της ίδιας από μικρή στο σπίτι της το δημοτικό τραγούδι είχε περίοπτη θέση κι η μικρή τότε Χάρις ρούφαγε σαν το σφουγγάρι όλα όσα άκουγαν  τ’ αυτιά της, το ρεπερτόριο, τα γυρίσματα της φωνής που απαιτεί το δημοτικό τραγούδι, το ιδιαίτερο ύφος που χρειάζεται.

Μελέτησε όλους τους μεγάλους του δημοτικού τραγουδιού, τον Παπασιδέρη, την Μητάκη, την Τ.Βέρρα  κά
Αργότερα, όταν άρχισε να εμφανίζεται σε κέντρα άρχιζε να βάζει στο ρεπερτόριό της  και κάποια δημοτικά τραγούδια. Δισκογραφικά, η πρώτη φορά που αναμετριέται με το δημοτικό τραγούδι είναι στο δίσκο «24 τραγούδια» MINOS 316/7 (1977). Εκεί, σ’ αυτόν το διπλό πολυσυλλεκτικό δίσκο, τραγουδά δυο τσάμικα το «Πουλάκι ξένο» και τη «Μαυριδερούλα» κι ένα της τάβλας  το «Όμορφη που’ναι η Λιβαδειά».
Η επόμενη δισκογραφική ενασχόληση με το δημοτικό τραγούδι είναι o δίσκος με τίτλο «Τα τραγούδια της γης μου» ΜΙΝOS 403 (1981). Στο δίσκο αυτό η Αλεξίου κάνει μια ολοκληρωμένη δουλειά ερμηνεύοντας γνήσια δημοτικά τραγούδια, τσάμικα , συρτά, καλαματιανά, της τάβλας…  Δάσκαλός της στην ερμηνεία των τραγουδιών, όπως η ίδια αναφέρει στο σημείωμα το δίσκου,  ήταν ο Φώτης Σούκας. Την ενορχήστρωση  έκανε ο πολύ σημαντικός Τάκης Σούκας. Κλαρίνο έπαιξε ο Γιάννης Βασιλόπουλος, βιολί ο Φώτης Σούκας, σαντούρι ο Τάκης Σούκας, λαούτο ο Χρήστος Ζούμπας , κιθάρες ο Κώστας Σούκας & Γιώργος Σούκας, κόντρα μπάσο ο Διον. Πανταζής, κρουστά ο Φ.Τσιλιπάνος & ο Γιάννης Κοττάς.

Τα τραγούδια
01. Ο ήλιος βασιλεύει
02. Ποιος έχει δυο αγαπητικές
03. Διαμάντι-δαχτυλίδι
04. Ξενιτεμένο μου πουλί
05. Τσελιγκοπούλα
06. Η βλάχα
07. Να΄σαν τα νιάτα δυο φορές
08. Η χήρα
09. Δέλβινο
10. Ο Λιούλιος
11. Η στάμνα
12. Δεν το’λπιζα η ορφανή

Η Αλεξίου αφιέρωσε το δίσκο αυτόν στη μνήμη του Γ. Παπασιδέρη και της Γ. Μητάκη, δυο από τους πιο σημαντικούς τραγουδιστές του δημοτικού τραγουδιού που έβγαλε η Ελλάδα! Ο δίσκος γνώρισε μεγάλη επιτυχία.  Η Χαρούλα έβαλε στα στόματα των πολυπληθών θαυμαστών της το δημοτικό τραγούδι , πράγμα δύσκολο, αφού τα μέσα, εκτός της κρατικής τηλεόρασης, δεν πρόβαλαν &  δεν προβάλλουν αυτό το είδος τραγουδιού. Να ένα μεγάλο «χρέος» των χαρισματικών φωνών! Το 1982 κάνει β' φωνές στον Γ.Πάριο σε κάποια νησιώτικα τραγούδια  στο δίσκο "Τα νησιώτικα". Αξίζει ν’ αναφέρω  εδώ τη στιγμή που η Χαρούλα ρωτάει το πλήθος, που είχε κατακλίσει το θέατρο του Λυκαβηττού το καλοκαίρι του 1983, αν θα ήθελε ν’ ακούσει κανένα «τσαμικάκι» κι εκείνο κατενθουσιάζεται κι αυτή τραγουδά το «Πουλάκι ξένο»  και συνεχίζει σε ένα κλίμα απίστευτου κεφιού με το καλαματιανό «Διαμάντι – δαχτυλίδι» !
Το 1986 στον Live δίσκο «A Paris» MINOS 649 που περιέχει μέρος από τη συναυλία της  στο «THÉÂTRE DE LA VILLE» του Παρισιού συμπεριλαμβάνεται το δημοτικό «Η Σαμαρίνα».
Το 1990 η Αλεξίου κυκλοφορεί  τη ζωντανή ηχογράφηση  από το Στάδιο Ειρήνης & Φιλίας με τίτλο  «Η δική μας νύχτα» MINOS 904/5 . Εκεί τραγουδά ζωντανά τα «Δεν το’λπιζα η ορφανή» (μισό) & «Πουλάκι ξένο»  με συνοδεία του κλαρίνου του Γ.Βασιλόπουλου κι κόσμος παραληρεί! Δείγμα του πόσο αγαπούν  τα δημοτικά τραγούδια οι έλληνες  και ιδιαίτερα όταν  τα τραγουδά εκείνη!
Το 1994 στη συναυλία στο Ηρώδειο κάνει είσοδο με το «Δεν το’ λπιζα η ορφανή»  (έστω και μισό) και  αποθεώνεται!Χάρις Αλεξίου, Δεσφινα, 19.07.2008
«Το αλάτι της γης», Θέατρο Βράχων, 11.07.2006


«Το αλάτι της γης», Θέατρο Βράχων, 11.07.2006
Χάρις Αλεξίου, Δεσφινα, 19.07.2008

Και μετά…σιωπή! Η Αλεξίου ακολουθεί άλλους μουσικούς δρόμους και προβάλει ένα άλλο πρόσωπο  στο κοινό. Την Τρίτη 11 Ιουλίου 2006 κάνει στο κοινό της μια ευχάριστη έκπληξη κι ένα σπάνιο δώρο! Η Χαρούλα εμφανίζεται στο θέατρο Βράχων στο πρόγραμμα με τίτλο «Το αλάτι της γης» που την επιστημονική & καλλιτεχνική επιμέλεια είχε ο Λάμπρος Λιάβας. Εκεί η Αλεξίου τραγουδά δημοτικά τραγούδια, πολλά χρόνια μετά, όπως και μικρασιάτικα, ρεμπέτικα αλλά και τραγούδια της Κάτω Ιταλίας και μεταδίδει ρίγη συγκίνησης στο ακροατήριο. Ερμήνευσε δημοτικά τραγούδια όπως τα : «Με γέλασαν μια χαραυγή», «Ο ήλιος βασιλεύει», «Πουλάκι ξένο», «Ξενιτεμένο μου πουλί» κά. Κρίμα που αυτή η συναυλία αυτή δεν κυκλοφόρησε ποτέ μέχρι σήμερα! Κι είναι δυο φορές κρίμα που αυτή η τραγουδίστρια δεν ξαναηχογράφησε δίσκο με δημοτικά τραγούδια! Έπρεπε, κατά τη γνώμη μου, να το είχε κάνει! Έχει ανάγκη η ελληνική δισκογραφία από πολλές ηχογραφήσεις με τέτοιες γνήσιες φωνές που να αποτυπώνεται σωστά η δημοτική μας παράδοση!


 
«Το αλάτι της γης», Θέατρο Βράχων, 11.07.2006

Ως επίλογο θα κλείσω παραθέτοντας τι είπε, μεταξύ άλλων, στην αρχή της συναυλίας  αυτής η Χαρούλα: «Σήμερα έχω κάνει μια βουτιά στο παρελθόν! Έχω κάνει μια βαθιά βουτιά στην πηγή, θα έλεγα και είναι πολύ ιδιαίτερη η στιγμή αυτή γιατί κάτι τέτοιες στιγμές νιώθεις σαν να γυρίζεις στο πατρικό σου σπίτι. Εγώ, έτσι νιώθω απόψε ,ότι έχω γυρίσει στο πατρικό μου σπίτι. Στο σπίτι που με γέννησε. Όχι μόνο στους δυο γονείς μου, τον Θηβαίο και την Μικρασιάτισσα μάνα αλλά στα τραγούδια, στη γειτονιά , στα πρώτα μου ακούσματα… Σ’ αυτά που μου’δωσαν την πρώτη τροφή για να γίνω μια σωστή Ελληνίδα, ένας σωστός άνθρωπος!...».

Φωτογραφίες συναυλιών: Κώστας Πατσαλής
 

Σχόλια  

 
+2 #1 Christos 16-08-2011 14:12
Πολύ ενδιαφέρον και ωραίο το άρθρο σας, με μια σημαντική παράλειψη.
Το 2006 η Χάρις Αλεξίου κυκλοφόρησε τον προσωπικό της δίσκο "Βύσσινο και νεράντζι" ο οποίος είχε στοιχεία παραδοσιακά. Καμιά σχέση με τους δισκους του σύγχρονου ρεπερτορίου,του λαϊκού ή του έντεχνου. Καμιά σχέση με τη διαδρομή που ακολουθεί την τελευταία 20ετία από το "Δι΄ ευχών" κυρίως και μετά.
Βεβαίως ο δίσκος δεν περιείχε διασκευές αλλά νέα τραγούδια με παραδοσιακό άρωμα και γεύση και δυστυχώς ο δίσκος δεν γνώρισε την επιτυχία που του άξιζε, τουλάχιστον από τα μμε, ειδικά μετα τη σαρωτική επιτυχία του "Ως την άκρη του ουρανού σου", που προσωπικά δεν θεωρώ και δίσκο σταθμό στην καριέρα της, άσχετα την επιτυχία που γνώρισε.
Παράθεση
 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Η αίσθηση του ανεκπλήρωτου όταν είχαμε πετύχει, φιλοδοξίες, τύψεις, γενναιότητες, που σαν μεγεθυντικοί φακοί μεγάλωναν ως το άπειρο τον ελάχιστο εαυτό μας και δεν είδαμε τίποτα απ’ τον απέραντο κόσμο.
Τάσος Λειβαδίτης

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

16/11/1953 Γεννήθηκε η τραγουδίστρια Γλυκερία
16/11/1971 Πέθανε ο ρεμπέτης Στράτος Παγιουμτζής

ΤΥΧΑΙΑ TAGS