100 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
15.11.2019
Ορφέας | Main Feed

Αφιερώματα

Τάσος Π. Καραντής

 

ΕΡΩΤΙΚΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΜΕ ΦΟΝΤΟ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΟΠΙΟ ΚΑΙ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ
 

Γράφει ο : Τάσος Π. Καραντής
 
Το κινηματογραφικό είδος του πορνό, έχει στην Ελλάδα μια ιστορία 40 και παραπάνω χρόνων.

Μπορεί η πρώτη η ελληνική ταινία με γυμνό να ήταν το «Δάφνις και Χλόη» του Ορέστη Λάσκου, γυρισμένη το 1930, και η πρώτη ταινία με τολμηρές, για την εποχή της, ερωτικές σκηνές, να ήταν «Η λίμνη των πόθων» του 1958, αλλά, ουσιαστικά, οι ελληνικές ερωτικές ταινίες του μαλακού πορνό (soft core) κάνουν, δειλά - δειλά, την εμφάνισή τους στα μέσα με τέλη της δεκαετίας του ’60, για να κορυφωθούν σ’ όλη σχεδόν τη δεκαετία του ’70 και να σβήσουν προς τα τέλη της, δίνοντας τη θέση τους στο σκληρό πλέον πορνό(hard core) των αρχών της δεκαετίας του ’80.
    
Το είδος θα γνωρίσει την άνθιση, για μια περίπου πενταετία και θα αρχίσει να φθίνει μετά το 1985 και την είσοδο του βίντεο στη χώρα μας, αφού, λόγω πλέον του ανταγωνισμού, παρότι περνά και αυτό στις βιντεοπαραγωγές, νικιέται κατά κράτος από το ξένο σκληρό πορνό. Θα αντέξει, με σποραδικές πλέον κυκλοφορίες νέων ταινιών, ως τα τέλη της δεκαετίας του ’80, για να σβήσει μέσα στη δεκαετία του ’90. Ο ερωτικός κινηματογράφος (κι ιδιαίτερα το σκληρό πορνό) έχει γίνει πια ιδιωτικός κι οι τότε ελληνικές ταινίες του είδους φαντάζουν πια γραφικές, σε σχέση με τις ξένες, οι οποίες, φυσικά, εξελίσσονται συνεχώς και γι’ αυτό και προτιμώνται.

Από τις αρχές, περίπου, της δεκαετίας του ’70 ως και τις μέρες μας, έχουν γυριστεί γύρω στις 250 ελληνικές πορνογραφικές ταινίες, οι περισσότερες, η
αλήθεια είναι, μαλακές και πολύ λιγότερες σκληρές.

Θα πρέπει στο σημείο να ξεκαθαρίσω τους όρους “πορνό – πορνογραφική ταινία”, “μαλακό πορνό”(soft core) και “σκληρό πορνό”(hard core), αλλά και τον όρο “τσόντα”, για να μην υπάρχουν παρανοήσεις και παρεξηγήσεις.

Πορνό – πορνογραφική ταινία : είναι η ταινία εκείνη που(ολόκληρη ή σκηνές της) έχει σκοπό να ερεθίσει σεξουαλικά μέσα από σαφείς απεικονίσεις σεξουαλικών πράξεων(πραγματικών ή μιμήσεών τους). 

Σκληρό πορνό (hard core): απεικονίζει σεξουαλικές πράξεις που συμβαίνουν πραγματικά μπροστά στην κάμερα, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην παρουσίαση των εν δράσει γεννητικών οργάνων.

Μαλακό πορνό (soft core): απεικονίζει μιμήσεις σεξουαλικών πράξεων, αποκλείοντας την ύπαρξη των γεννητικών οργάνων και παρουσιάζοντας, απλά, γυμνά σώματα σε διάφορες στάσεις και περιπτύξεις.

Τσόντα : Την εποχή της δικτατορίας που δεν επιτρεπόταν η ελεύθερη προβολή του σκληρού πορνό, αλλά μόνο του μαλακού πορνό, είχαμε το (καθαρά ελληνικό) φαινόμενο της “τσόντας”, δηλαδή της παρεμβολής(σε ορισμένους κινηματογράφους) σε μια ταινία μαλακού πορνό, σκληρών ερωτικών σκηνών από άλλη ταινία hard core, με την ανοχή της αστυνομίας. Λόγω λοιπόν αυτής της πρακτικής της προσθήκης(τσόντας) σκληρών ερωτικών σκηνών, η λέξη “τσόντα”, πέρασε στο λαϊκό λεξιλόγιο με τη, γενικότερη, έννοια της ταινίας σκληρού πορνό(hard core). 
 
Για το ελληνικό πορνό, ιδιαίτερα το μαλακό της δεκαετίας του ’70, “υπεύθυνη” θεωρήθηκε η δικτατορία, κάτι που δεν έχει σχέση με την αλήθεια, αφού το είδος άνθισε παγκόσμια αυτήν την δεκαετία.

Στις soft core ελληνικές ερωτικές ταινίες έπαιξαν πολλοί γνωστοί ηθοποιοί, αλλά πρέπει να διευκρινίσω, ότι δεν γύρισαν σκληρές ερωτικές σκηνές, δεν έκαναν, δηλαδή, πραγματικό σεξ μπροστά στην κάμερα. Αυτό που συνέβη, είναι ότι, σε σκληρές εκδοχές της ίδιας ταινίας που πρωταγωνιστούσαν κι η οποία κυκλοφόρησε αποκλειστικά στο εξωτερικό, προστέθηκαν σκληρές ερωτικές σκηνές από άλλες ταινίες του είδους. 

Το ελληνικό καλοκαίρι και τοπίο, δεν θα μπορούσε να λείπει κι απ’ αυτό το είδος ελληνικών ταινιών, κι, έτσι, σκέφτηκα, να καταγράψω, τις σχετικές ταινίες, σ’ αυτό, ας το ονομάσω, «ελληνικό ερωτικό – καλοκαιρινό μουσικοκινηματογραφικό αφιέρωμα».

Πολύτιμη πηγή πληροφοριών(τίτλοι, υποθέσεις και θεματολογία ταινιών, ονόματα σκηνοθετών, ηθοποιών, συνθετών και τραγουδιστών) υπήρξε η ψηφιακή συλλογή (φιλμογραφία) της Ταινιοθήκης της Ελλάδας(www.tainiothiki.gr), η ιστοσελίδα www.bourdela.com, αλλά κι οι εκδόσεις «Αυστηρώς ακατάλληλον – ελληνικό πορνό» (του Άρη Δημητρίου, εκδ. Οξύ, Αθήνα 2000) και «Φιλμογραφία του ελληνικού κινηματογράφου»(του Στάθη Βαλούκου, εκδ. Αιγόκερως, Αθήνα 1998). Και, βέβαια, χρήσιμη είναι πάντα η «Ελληνική Δισκογραφία» του Πέτρου Δραγουμάνου.
    
 
Ακολουθούν, ανά τίτλο (αλφαβητικά), η σχετική - με όλες τις πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν – φιλμογραφία :      


«Ακρογιάλι του έρωτα»(1976)

Μια ερωτική – αστυνομική περιπέτεια, σε σκηνοθεσία του Γιώργου Νομικού : H πανέμορφη Tίνα Σπάθη είναι η σέξι Σουζάνα που διευθύνει ένα παραλιακό κέντρο, είναι ερωτευμένη με τον Παύλο και προσφέρει καταφύγιο σε ένα παράνομο ζευγάρι που το κυνηγά η αστυνομία. Tα βάσανα όλων αρχίζουν με την άφιξη δύο άλλων ζευγαριών που έχουν διαπράξει τη θρασύτατη ληστεία ενός κοσμηματοπωλείου. Oι σαδιστές ληστές τους αιχμαλωτίζουν, γλεντούν με τις γυναίκες και τους κρατούν ομήρους. Ένα ηδονικό παιχνίδι δύναμης και εξουσίας ξετυλίγεται στη μεγάλη οθόνη. Παίζουν ακόμα οι : Ελένη Σαμίου, Γιώργος Στρατηγάκης, Ρούλα Παπαδημητρίου και Καίτη Γιάννου.

 «Ανώμαλοι έρωτες στη Σαντορίνη»(1985)

Η ταινία είναι γνωστή και με τον τίτλο «Ηφαίστειο στη Σαντορίνη», ενώ στη Γερμανία κυκλοφόρησε με τον τίτλο «Beach Girls» και στην Ιταλία ως «L'Isola dei folli piaceri». Παίζουν οι : Κατερίνα Σπάθη, Μόνικα Δημητρίου, Ajita Wilson, Νότης Πιτσιλός, Τάκης Λάντος, Νίκος Κόκκινος, Βασίλης Χρήστου, Jimmy Belarike, Herbert Hofer (ως Αλέξης Παπάς). Η Ajita Wilson, η μαύρη καλλονή, η οποία εμφανίζεται σε μερικές ακόμα τσόντες εκείνης της εποχής (πρώτη της επαφή με το ελληνικό κοινό ήταν στην ταινία «Μαύρη Αφροδίτη» του 1977), έγινε γυναίκα μετά από εγχείριση αλλαγής φύλου. Είναι hard core ελληνικό πορνό, με φόντο τη Σαντορίνη και με θεματολογία : αλλαγή συντρόφων, ανδρικός αυνανισμός, γυναικεία ομοφυλοφιλία, διαφυλετικό σεξ, μπανιστήρι, παρτούζα, πρωκτικός έρωτας, τρίο. Η σκηνοθεσία είναι του Στράτου Μαρκίδη(ως Θανάσης Μιχαηλίδης) και η μουσική(επιμέλεια;) ανήκει στον Χρήστο Τότη(ψευδώνυμο;).

 «Διακοπές στην Ύδρα»(1984)

Hard core ελληνικό πορνό με θεματολογία: ανδρικός αυνανισμός, διαφυλετικό σεξ, ελαφρός σαδισμός, έρωτας με  ζαρζαβατικά, λεσβιακός έρωτας, μαζοχισμός, μπανιστήρι, παρτούζα, πρωκτικός έρωτας, σεξουαλικά βοηθήματα, τρίο. Η υπόθεση :  Ένας Ελληνοαμερικανός έρχεται στην Ύδρα για να περάσει τις διακοπές του. Οι φίλοι του κάνουν ό,τι περνάει απ' το χέρι τους για να μείνει ευχαριστημένος. Παίζουν οι : Τέλης Σταλόνε , Rosa Ester , Sandra Sheri , Δημήτρης Τσαφταρίδης , Νίκος Κόκκινος , Νότης Πιτσιλός , Παντελής Αγγελόπουλος. Η σκηνοθεσία είναι του Στράτου Μαρκίδη(ως Θανάσης Μιχαηλίδης) και η μουσική(επιμέλεια;) ανήκει στον Χρήστο Τότη(ψευδώνυμο;)

«Καυτό σεξ στην άμμο»(1992)

Hard core ελληνικό πορνό με θεματολογία: λεσβιακός έρωτας, παρτούζα, πρωκτικός έρωτας, σεξουαλικά βοηθήματα. Παίζουν οι : Ελένη Γιάννου, Ντόρα Πέτσα, Μάνια Γιούρα, Γιούλα Μπισδίκου, Ανδρέας Σκάλος, Νέστορας Σγουρός και Christoph Clark.
         
 Η σκηνοθεσία είναι του Νάσου Λειβαδίτη και στον Τέλη Ιερό(ψευδώνυμο;) ανήκει η μουσική επιμέλεια.


«Λεσβιακός Αύγουστος»(1974)

Ο τίτλος τα λέει όλα : λεσβιακός έρωτας με φόντο τη γραφική Λέσβο. Ερωτική περιπέτεια (soft core) σε σκηνοθεσία του Ερρίκου Ανδρέου με την Κάτια Δανδουλάκη. Παίζουν ακόμη οι : Γιώργος Χριστοδούλου, Ρένα Κοσμίδου, Τζοάννα Παππά, Γιάννης Παπαθανάσης, Μπάμπης Αλατζάς, Σταύρος Φαρμάκης, Κλεάνθης Πιτσιλαδής, Σταύρος Χατζηλάμπρος.
 Η υπόθεση:  Ένας ζωγράφος, παραθερίζει σ' ένα ελληνικό νησί με τη νεαρή δεύτερη γυναίκα του Έλενα και την κόρη του, από τον πρώτο του γάμο, Χριστίνα. Η ερωτική σχέση ανάμεσα στις δύο γυναίκες, δεν εμποδίζει τη Χριστίνα να στραφεί και στον Κώστα, έναν παντρεμένο ψαρά, που εγκαταλείπει, για χάρη της, τη γυναίκα του Αγγελική. Ο ζωγράφος που αντιλαμβάνεται τη σχέση των δύο γυναικών, δηλητηριάζεται από την Έλενα, αλλά πριν πεθάνει γράφει το όνομα της δολοφόνου στον τελευταίο του πίνακα. Ο Κώστας βρίσκει τον πίνακα, αλλά μαχαιρώνεται από τη Χριστίνα, με προτροπή της μητριάς της. Θανάσιμα τραυματισμένος, εμφανίζεται στην αστυνομία και αποκαλύπτει την αλήθεια.
Η ταινία προβλήθηκε τη σαιζόν 1974-1975 και έκοψε 56.973 εισιτήρια. Ήρθε στην 9η θέση σε 47 ταινίες.
 Η μουσική επιμέλεια ανήκει στον Γιώργο Πάρι(ψευδώνυμο;).
http://www.youtube.com/watch?v=Or6BG7VDQek


«Οι εραστές του Αιγαίου»(1983)
        

Επίσης γνωστή και με τον τίτλο «Μαύρο Βελούδινο Κορμί». Παίζουν οι : Έλενα Δάνου, Κατερίνα Σπάθη, Ίρις Λουλούδη, Jimmy Belarike, Herbert Hofer (ως Αλέξης Παπάς), Τέλης Σταλόνε, Νίκος Κόκκινος, Νότης Πιτσιλός. Hard core ελληνικό πορνό με θεματολογία: καμάκι, μπανιστήρι, παρτούζα, πρωκτικός έρωτας, τουρίστριες, τρίο. Η σκηνοθεσία είναι του Στράτου Μαρκίδη(ως Θανάσης Μιχαηλίδης) και  η μουσική(επιμέλεια;) ανήκει στον Χρήστο Τότη(ψευδώνυμο;)
http://www.youtube.com/watch?v=hlUtGyn9WRk

«Σεξ στο νησί του έρωτα»(1976)


Hard core ελληνικό πορνό, που αποτελεί τη σκληρή, παράλληλη, εκδοχή της «Σπηλιάς της αμαρτίας/1976»( η υπόθεση : Ένας Ιταλός καθηγητής γνωρίζει μια πηγή στην Ελλάδα με θαυματουργό νερό που ανανεώνει το ερωτικό σφρίγος και στέλνει τον γιο του που παρουσιάζει κάποια σεξουαλικά προβλήματα για να θεραπευτεί(θεματολογία : αποπλάνηση, γυναικείος αυνανισμός, μπανιστήρι, συζυγική απιστία), η οποία κυκλοφόρησε στο εξωτερικό. Παίζουν οι ίδιοι πρωταγωνιστές(Γκιζέλα Ντάλι, Γιώργος Μούτσιος και Ηλίας Λογοθέτης), αλλά οι hard core σκηνές τους είναι ψεύτικες, παρμένες από άλλη πορνό ταινία κι έχουν τοποθετηθεί τεχνηέντως στο μοντάζ.
Ο πιανίστας, μαέστρος και συνθέτης Χρήστος Μουραμπάς(1926 – 1997) έχει υπογράψει τη μουσική κι έχει αναλάβει τη μουσική επιμέλεια σε δεκάδες ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου, ανάμεσά τους κι η παραπάνω.

  
  
                               
                       

 

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Το λαϊκό τραγούδι κάθεται απ’ έξω κρυώνει και πονάει και λεφτά δεν έχει να πληρώσει να μπει μέσα.
Θωμάς Γκόρπας

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

16/11/1953 Γεννήθηκε η τραγουδίστρια Γλυκερία
16/11/1971 Πέθανε ο ρεμπέτης Στράτος Παγιουμτζής

ΤΥΧΑΙΑ TAGS