122 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
15.11.2019
Ορφέας | Main Feed

Ελεύθερος σκοπευτής

Τάσος Π. Καραντής

ΟΧΙ ΣΤΗ Χ.Α. ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ

Γράφει ο : Τάσος Π. Καραντής
Απόδοση των αγγλικών κειμένων στα ελληνικά : Ιωάννα Ν.


Παράρτημα της στην Αυστραλία έχει την πρόθεση να ανοίξει η «Χρυσή Αυγή», επικαλούμενη την αυξανόμενη παρουσία της εκεί. Μάλιστα, εμφανίστηκαν στο φεστιβάλ της Μελβούρνης και ζήτησαν άδεια να ανοίξουν γραφείο. Αλλά, μάλλον, δεν θα βρουν ιδιαίτερη υποστήριξη στην Αυστραλία κι ιδιαίτερα στους Έλληνες της Αυστραλίας, οι οποίοι είναι μετανάστες!
Ας δούμε το σχετικό ρεπορτάζ της ελληνικής εφημερίδας «Νέος Κόσμος», που κυκλοφορεί στην Αυστραλία :

«Οι Έλληνες της Αυστραλίας εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους για την αυξανόμενη παρουσία της Χρυσής Αυγής στην Αυστραλία, μετά, μάλιστα,  την εκδήλωση πρόθεσης να ανοιχτεί παράρτημα της Χρυσής Αυγής στην Αυστραλία όπως εκφράστηκε στην τηλεοπτική εκπομπή Dateline. Το ρεπορτάζ είχε τον τίτλο «Η άνοδος των Νέο Ναζί» - συνοδευόταν από υπότιτλους όπως: «η εξέλιξη της Χρυσής Αυγής σε Δύναμη στην Ελλάδα», «τώρα είναι η τρίτη μεγαλύτερη πολιτική δύναμη στην Ελλάδα», «η επιθυμία τους για παράρτημα στην Αυστραλία» -  και προκάλεσε την αντίδραση πολλών τηλεθεατών οι οποίοι έσπευσαν να εκφράσουν τη γνώμη τους μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Οι περισσότεροι από τους τηλεθεατές δεν ήταν μόνο ανήσυχοι για την πολιτική τους, αλλά επίσης ένιωθαν αποστροφή για τη στάση τους απέναντι στους μετανάστες.
Στο ρεπορτάζ ο Ηλίας Παναγιώταρος, ο εκπρόσωπος Τύπου της Χρυσής Αυγής, είπε ότι τα μέλη της Χρυσής Αυγής αυξάνονται καθημερινά στην Αυστραλία και σημείωσε υπαινικτικά «θα μας δείτε στην Αυστραλία, το καλοκαίρι ή λίγο αργότερα, αλλά σίγουρα θα μας βρείτε εκεί». Όταν ρωτήθηκε για τη στάση τους κατά των μεταναστών και την υποκρισία να βρίσκονται σε μια χώρα που έχει τα θεμέλιά της στην πολυπολιτισμικότητα, στράφηκε κατά της πρωθυπουργού Julia Gillard.
Στη συνέντευξή της στο «Νέο Κόσμο», νωρίτερα αυτό το χρόνο, η Πρωθυπουργός της Αυστραλίας Julia Gillard δήλωσε ότι, παρά το γεγονός ότι η Αυστραλία πιστεύει στην ελευθερία του λόγου και παρατάξεις όπως η Χρυσή Αυγή δε θα φιμωθούν, πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχει χώρος για τέτοιου είδους πολιτικές στη χώρα μας».
Ο Ηλίας Παναγιώταρος απάντησε λέγοντας  ότι «θα μπορούσαμε να της πούμε να γυρίσει 200 χρόνια πίσω και να δει τι έκαναν στους Αβοριγίνες και να μη μας κάνει μαθήματα για τον ρατσισμό και τα ανθρώπινα δικαιώματα». Ακόμη, είπε ότι σκοπός της Χρυσής Αυγής είναι να έχει παρουσία όχι μόνο στην Αυστραλία, αλλά και στις ΗΠΑ και Γερμανία, χώρες με μεγάλη ελληνική διασπορά.
Η εκπομπή, μετά την αναφορά της παρουσίας της Χρυσής Αυγής στην Ελλάδα, ανέφερε την αύξηση της εγκληματικότητας κατά 30%, με 154 ρατσιστικές επιθέσεις εκ των οποίων προέκυψαν 71 σοβαροί τραυματισμοί και 2 ανθρωποκτονίες. Εξαιτίας αυτών συζητιέται στην Ελλάδα ένας αντιρατσιστικός νόμος, ο οποίος έχει διχάσει την κυβέρνηση, προκειμένου να αποτραπούν οι επιθέσεις κατά των μεταναστών που ζουν στην Ελληνική Δημοκρατία.
Οι αναγνώστες της σελίδας του «Νέου Κόσμου» στο facebook αντέδρασαν για την εκπομπή που θα έβγαινε την Τρίτη το βράδυ αποκαλώντας τη Χρυσή αυγή «κατάπτυστη βρωμιά» και «απόβρασμα που τρέφεται με μίσος».  Ωστόσο, έγιναν και κάποια σχόλια υπέρ της Χρυσής Αυγής με έναν θεατή να σχολιάζει «οι μέρες που άφηνες την μπροστινή πόρτα ανοιχτή και κοιμόσουν στο μπαλκόνι το καλοκαίρι τελείωσαν για την Ελλάδα. Οι άνθρωποι φοβούνται να περπατήσουν στους δρόμους. Οι αστυνομικοί δεν μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους, παραδέχονται ότι δεν μπορούν να προστατεύσουν τους πολίτες από όλα αυτά τα εγκλήματα, έτσι αυτοί στρέφονται στην Χρυσή Αυγή».
Αλλά δεν ήταν μόνο οι Έλληνες της Αυστραλίας που ανησύχησαν για την αύξηση της παρουσίας της Χρυσής Αυγής στην Αυστραλία. Οι θεατές του SBS Dateline στράφηκαν στο twitter της εκπομπής για να εκφράσουν τη γνώμη τους. Ακόμη και η ελληνοαυστραλή βουλευτής Jenny Mikakos στράφηκε στο Twitter για να πει «οι Αυστραλοί Έλληνες, μετανάστες και οι ίδιοι, θα δείξουν την πόρτα στη Χρυσή Αυγή».
Ένας ανήσυχος θεατής αποκάλεσε τα μέλη της Χρυσής Αυγής «ξενοφοβικές μοσχαροκεφαλές», ενώ ένας είπε «είναι οι λοκατζήδες του διεφθαρμένου πολιτικού κατεστημένου». Ένας άλλος θεατής παραλλήλισε την κατάσταση στην Ελλάδα με την άνοδο του ναζισμού στη Γερμανία, και στη συνέχεια τις αρχές και τις επιπτώσεις του Β’ Παγκόσμιου πόλεμου.».

(βλ. http://neoskosmos.com/news/en/australia-reacts-to-golden-dawn)

  


Επίσης το τηλεοπτικό κανάλι SBS, με διεθνείς ειδήσεις(έδειχνε το δελτίο ειδήσεων της ΕΤ1, τώρα δείχνει ειδήσεις ΑΝΤ1) μετέδωσε :

«Τα μέτρα λιτότητας χτυπάνε όλο και πιο σκληρά την Ελλάδα όσο ποτέ, με τους ανθρώπους να χάνουν τα σπίτια τους και  τις δουλειές τους και να πέφτουν όλο και πιο πολύ στην απόγνωση.
Και στρέφονται με αυξανόμενους ρυθμούς στο ακροδεξιό κόμμα της Χρυσής Αυγής που θέτει ως πηγή του κακού για την Ελλάδα τους μετανάστες και τους πολιτικούς.
Στο Dateline απόψε στις 21:30 στο SBS ONE, o Evan Wiliams παρουσιάζει ρεπορτάζ από την Αθήνα για την άνοδο του κόμματος για να γίνει η τρίτη μεγαλύτερη πολιτική δύναμη στην Ελλάδα, αλλά και για τις έντονες ομοιότητες με τους Γερμανούς Ναζί.
Εκτός του ότι κέρδισαν έδρες στην ελληνική βουλή μοιράζουν τρόφιμα και δίνουν αίμα, αλλά μόνο για τους ανθρώπους μπορούν να αποδείξουν την ελληνική τους ιθαγένεια.

«Η ζωή των Ελλήνων έχει αλλάξει δραματικά» λέει ο Ηλίας Παναγιώταρος εκπρόσωπος τύπου της Χρυσής Αυγής στο Dateline. «Περισσότεροι από δύο εκατομμύρια παράνομοι μετανάστες σε έναν πληθυσμό δέκα εκατομμυρίων κατοίκων - ο οποίος είναι ένας τεράστιος αριθμός - που κυριολεκτικά κάνουν ό,τι θέλουν και μένουν ατιμώρητοι.
Αλλά αυτό που μερικοί βρίσκουν πιο ανησυχητικό από τη ρητορική τους είναι η δράση τους ως αυτόκλητοι τιμωροί στους δρόμους. Ο Evan κοιτάζει τα στοιχεία των οπαδών που παίρνουν τον νόμο στα χέρια τους για να επιτεθούν και να καταδιώκουν τους μετανάστες.
Μάλιστα, μέλη της Χρυσής Αυγής μπήκαν στα νοσοκομεία και απαίτησαν από το προσωπικό να τους δείξουν ότι είναι Έλληνες.
«Φοβάμαι να μείνω στην Ελλάδα» λέει ο Patrice, μετανάστης που ξέφυγε από τον εμφύλιο στο Κονγκό και ήταν θύμα βάναυσης επίθεσης στην Ελλάδα. «Την επόμενη φορά ίσως με σκοτώσουν».
Τώρα το κόμμα λέει ότι η διεθνής υποστήριξη μεγαλώνει και μάλιστα θέλουν να ανοίξει γραφείο στην Αυστραλία, παρά το γεγονός ότι τους έχει ήδη γίνει γνωστό ότι δε θα τύχουν θερμής υποδοχής.
«Θα μπορούσαμε να πούμε [στην πρωθυπουργό της Αυστραλίας Jullia Gillard) να κοιτάξει διακόσια χρόνια πίσω να δει τι έκαναν στους Αβοριγίνες και να μην κάνει κήρυγμα για τον ρατσισμό και τα δικαιώματα» λέει ο Παναγιώταρος. «Θα μας δείτε στην Αυστραλία- το καλοκαίρι ή ίσως λίγο αργότερα- αλλά θα μας βρείτε σίγουρα εκεί».
(βλ. http://www.sbs.com.au/news/article/1769024/The-rise-of-Greeces-Golden-Dawn-party)

Το ίδιο θέμα, με άλλα λόγια, μπορείτε να δείτε κι εδώ :
http://www.theage.com.au/victoria/ban-sought-on-farright-greek-party-20130402-2h56z.html

Τέλος, ως πρώτη αντίδραση, έχει δημιουργηθεί κοινότητα στο f/b, με τον τίτλο “Australians Say No To Golden Dawn”(= Οι Αυστραλοί λένε όχι στη Χρυσή Αυγή).
Επισκεφτείτε την και στηρίξτε την :
https://www.facebook.com/pages/Australians-Say-No-To-Golden-Dawn/559557790728616

Το ΟΧΙ και η σκληρή γλώσσα ενάντια στη νεοναζιστική οργάνωση των Ελλήνων της Αυστραλίας, ας μας δώσει μια συμβολική, αλλά κι ουσιαστική κατεύθυνση για τη στάση μας απέναντι στην Χρυσή Αυγή. Αυτοί μιλούν ως Έλληνες, αλλά κι ως μετανάστες! Κάτι περισσότερο ξέρουν από εμάς! 

Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Στην άμμο τα έργα στήνονται μεγάλα των ανθρώπων και σαν παιδάκι τα γκρεμίζει ο Χρόνος με το πόδι.
Κώστας Καρυωτάκης

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

16/11/1953 Γεννήθηκε η τραγουδίστρια Γλυκερία
16/11/1971 Πέθανε ο ρεμπέτης Στράτος Παγιουμτζής

ΤΥΧΑΙΑ TAGS