152 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
17.11.2019
Ορφέας | Main Feed

Η αθέατη πλευρά της Σελήνης

Κωνσταντίνα Μακρογιάννη

ΤΟ ΠΑΛΙΜΨΗΣΤΟ ΤΟΥ ΑΡΧΙΜΗΔΗ ΣΤΟΝ ΙΑΝΟ

Γράφει η : Κωνσταντίνα Μακρογιάννη


 Την περασμένη Τρίτη ο Ορφέας βρέθηκε στον πολυχώρο Ιανό σε μία όμορφη παρέα για  να παρακολουθήσει την παρουσίαση βιβλίου της Γκρέτας Χριστοφιλοπούλου.
Μια παρουσίαση που απείχε από τις τυπικές παρουσιάσεις με τους τυπικούς χειρόγραφους λόγους, με εξαίρεση την κυρία Μαρία Κελαϊδάκη, εκπρόσωπο του εκδοτικού Οίκου Ίτανος,  η οποία χρησιμοποίησε το χειρόγραφό της για να διαβάσει το λόγο της.
Η συγγραφέας Γκρέτα Χριστοφιλοπούλου, η δημοσιογράφος Τζίνα Μοσχολιού και η διδάκτωρ Πανεπιστημίου Μίτση Πικραμένου και η Ελλάνθεια, παρουσίασαν με αυθορμητισμό και χιούμορ το βιβλίο με τίτλο "Το Παλίμψηστο του Αρχιμήδη".
To λόγο πήρε πρώτα η Ελλάνθεια η οποία ανέλαβε την ανάγνωση του βιβλίου και να μας μυήσει σε αυτό περιγράφοντας την γέννηση, την βάφτιση (τα λεγόμενα αμφιδρόμια για  την αρχαία Ελλάδα) και τα κεράσματα που χρησιμοποιούσαν για να κεράσουν τις Μοίρες. (Παράδοση που εξακολουθεί στη χώρα μας σήμερα).
Στην συνέχεια η κυρία Μίτση Πικραμένου πήρε το λόγο και επισήμανε τιμώντας τη συγγραφέα, πόσο σημαντικό είναι το βιβλίο να διαβάζεται από μαθητές για να κατανοήσουν όσα δεν διδάσκονται στα σχολεία.
Η εξαίρετη δημοσιογράφος Τζίνα Μοσχολιού - αξίζει κανείς να την ακούσει στον Αθήνα 9.84 - χαρακτήρισε το βιβλίο βαθειά πολιτικό, αναφέροντας τις ολέθριες συνέπειες του θρησκευτικού φανατισμού.

  
  


Ακολούθησε αναφορά  από τη Γκρέτα Χριστοφιλοπούλου στη βίαιη διακοπή της εξέλιξης του πολιτισμού, της τεχνολογίας, της τέχνης και των επιστημών τους πρώτους μεταχριστιανικούς αιώνες και τέλος μίλησε για το πως δημιουργήθηκε το Παλίμψηστο.
Η Ελλάνθεια το επανέλαβε με αποσπάσματα από το βιβλίο.
Ιδιαίτερη και συγκινητική στιγμή ήταν η ερμηνεία τριών τραγουδιών από τον μουσικό Γιάννη Σούφρα, οι "Aστρολόγοι" του Σταύρου Ξαρχάκου, "Στο μεταξύ η Ελλάδα ταξιδεύει" του Γιώργου Ανδρέου και η "Όμορφη Παράξενη Πατρίδα" του Οδυσσέα Ελύτη.
Η βραδιά έκλεισε με τα σχόλια των φίλων και συνδαιτυμόνων, οι οποίοι από την αρχή είχαν δημιουργήσει την "παρείστικη" ατμόσφαιρα στον Ιανό.

*Φωτογραφίες : Κωνσταντίνα Μακρογιάννη, Γιώργος Πατεράκης

Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Η αίσθηση του ανεκπλήρωτου όταν είχαμε πετύχει, φιλοδοξίες, τύψεις, γενναιότητες, που σαν μεγεθυντικοί φακοί μεγάλωναν ως το άπειρο τον ελάχιστο εαυτό μας και δεν είδαμε τίποτα απ’ τον απέραντο κόσμο.
Τάσος Λειβαδίτης

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

17/11/1861 Γεννήθηκε ο Σπύρος Σαμάρας, συνθέτης του Ολυμπιακού ύμνου
18/11/1985 Πέθανε ο συνθέτης και τραγουδιστής του ρεμπέτικου Δημήτρης Γκόγκος ή Μπαγιαντέρας

ΤΥΧΑΙΑ TAGS