139 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
17.11.2019
Ορφέας | Main Feed
Κείμενο: Ιωάννα Νόρη

Οι σημαίες του ΛΟΑΔ κινήματος και οι συμβολισμοί τους

Η αθέατη πλευρά της Σελήνης

Ορφέας

Οι σημαίες του ΛΟΑΔ κινήματος και οι συμβολισμοί τους

Γράφει η Ιωάννα Νόρη


Το ομοφυλοφιλικό κίνημα ξεκίνησε το 1969 στην Νέα Υόρκη με αφετηρία τις διαδηλώσεις έναντι στην αστυνομική βία και καταπίεση, γνωστές ως Stonewall riots. Στην πορεία των χρόνων επεκτάθηκε και σε άλλες χώρες, και πλέον ονομάζεται ΛΟΑΔ κίνημα, καθώς συμπεριλάβει τόσο τους αμφισεξουαλικούς όσο και διεμφυλικούς. Το ΛΟΑΔ κίνημα διεκδικεί κοινωνική ισότητα σε όλα τα επίπεδα.

Μια είναι η κοινή σημαία που χρησιμοποιεί παγκοσμίος, αλλά υπάρχουν και ξεχωριστές σημαίες για κάθε υποομάδα που συμπεριλαμβάνει στους κόλπους της. Ας δούμε λίγο της βασικότερες και τι συμβολίζει η κάθε μια απο αυτές.

Το ουράνιο τόξο:

Ρόζ: σεξουαλικότητα
Κόκκινο: ζωή
Πορτοκαλί: ανάρρωση
Κίτρινο: ηλιόφως
Πράσσινο: φύση
Τιρκουάζ: μαγεία και τέχνη
Μπλέ: αρμονία
Βιολετί: πνευματικότηταΗ κοινή σημαία της ΛΟΑΔ κοινότητας είναι το λεγόμενο ουράνιο τόξο, λόγο της πολυχρωμίας του. Σχεδιάστηκε το 1978 στο Σαν Φραντζίσκο απο τον Gilbert Baker. Στο αρχικό σχεδιασμό, 8 κάθετες λωρίδες συμβόλισαν την ποικιλομορφία των ομοφυλόφιλων ανδρών και γυναικών σε όλο τον κόσμο. Κάθε χρώμα έχει την δική του ερμηνεία. Μετέπειτα αφαιρέθηκε η ρόζ λωρίδα, και παραμένει μέχρι σήμερα με τα υπόλοιπα 7 χρώματα.

Η σημαία της αμφισεξουαλικής περιφάνειας

 


 Το γράμμα Α στην λέξη ΛΟΑΔ, σημαίνει αμφισεξουαλικότητα. Μια ξεχωριστή σημαία σχεδιάστηκε το 1998, απο τον Michael Page για να αντιπροσωπεύσει τους αμφισεξουαλικούς της ΛΟΑΔ κοινότητας. Η ρόζ λωρίδα συμβολίζει την ερωτική/σεξουαλική έλξη προς το ίδιο φύλο, η μπλέ λωρίδα την έλξη προς το αντίθετο φύλο, και η ενδιάμεση μώβ αντιπροσωπεύει την έλξη και προς τα δυο φύλα.

Η σημαία της διεμφυλικής περιφάνειας
 
 
 


Τέλος το γράμμα Δ αναφέρεται στους διεμφυλικούς άνδρες και γυναίκες, και υπάρχει και για αυτή την υποομάδα της ΛΟΑΔ κοινότητας μια πολύ όμορφη σημαία. Σχεδιάστηκε απο την διεμφυλική γυναίκα Monica Helms, και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 2000 στην Αριζόνα. Αποτελείται απο 5 οριζόντιες λωρίδες: 2 σε χρώμα θαλασσί που συμβολίζουν το χρώμα για τα μωρά αγόρια, 2 ανοιχτό ρόζ για τα μωρά που γεννιούνται κορίτσια, και στην μέση μια λευκή που συμβολίζει το ουδέτερο φύλο ή όσους βρίσκονται ανάμεσα στα δύο φύλα. Το μοτίβο της σημαίας είναι με τέτοιο τρόπο σχεδιασμένο, ώστε ακόμα και εαν γυριστεί το πάνω-κάτω, θα είναι ολόιδια, θα είναι και πάλι «σωστό». Η Helms ήθελε με αυτόν τον τρόπο θα συμβολίσει την προσπάθεια των ανθρώπων να βρούν την ορθότητα στην ζωή.
Η ποικιλομορφία της ΛΟΑΔ κοινότητας όμως είναι πολύ μεγάλη. Εντός της υπάρχουν ομάδες ανδρών και γυναικών που επιλέγουν ποιό συγκεκριμμένες ονομασίες και έχουν τα δικά τους σύμβολα ή/ και σημαίες. Ίσως η ποιό μεγάλη ομάδα ομοφυλόφιλων ανδρών, είναι αυτή των ονομαζόμενων αρκούδων και χρησιμοποιούν την δική τους πρωτότυπη σημαία.

Η σημαία της αδερφότητας των Αρκούδων
 
 Οι αρκούδοι τείνουν να έχουν βαρύ συνήθως σωματότυπο και να είναι αρκετά τριχωτοί στο πρόσωπο ή/και στο σώμα, και αποτελούνται απο ομοφυλόφιλους, αμφισεξουαλικούς αλλά και τρανς-άνδρες- ανεξάρτητα απο την σεξουαλικότητα των τελευταίων. Η σημαία της διεθνούς Αδερφότητας των Αρκούδων σχεδιάστηκε απο τον CraigByrnes το 1995, και έχει 7 κάθετες λωρίδες και το χαρακτηριστηκό αποτύπωμα αρκούδας πάνω αριστερά.

Πέρα όμως απο τις σημαίες, η κοινότητα χρησιμοποιεί και πολλαπλά σύμβολα, κάποια απο τα οποία συμβολίζουν και ιστορικά γεγονότα ή κοινωνικοπολιτικές αλλαγές. Το ποιό γνωστό σύμβολο, δυστυχώς είναι το ρόζ τρίγωνο, (με την κορυφή του τριγώνου προς τα κάτω), που χρησιμοποιήθηκε απο τα ναζιστικά κέντρα συγκέντρωσης και εξόντωσης των ομοφυλοφίλων, στον 2ο παγκόσμιο πόλεμο.Τέλος δύο ακόμα σημαίες που αντιπροσωπεύουν τα δύο άκρα της σεξουαλικότητας- την πανσεξουαλικότητα , δηλαδή την σεξουαλική έλξη προς όλα τα φύλα, και στον αντίποδα την ασεξουαλικότητα δηλαδή την ελάχιστη ή καθόλου σεξουαλική έλξη για οποιοδήποτε φύλο.

Η σημαία της πανσεξουαλικότητας
 
 


Η πανσεξουαλικότητα θεωρείται η έλξη προς όλα τα φύλα- βιολογικά και κοινωνικά, έν αντιθέση με την αμφισεξουαλικότητα που είναι η έλξη προς τα 2 βιολογικά φύλα. Η σημαία αποτελείται απο 3 λωρίδες διαφορετικών χρωμάτων, οι οποίες είναι και εδώ σε οριζόντια τοποθέτηση. Το ρόζ χρώμα συμβολίζει την έλξη προς το γυναικείο φύλο, το μπλέ προς το ανδρικό και το κίτρινο την έλξη προς το λεγόμενο 3ο φύλο.


Η σημαία της ασεξουαλικότητας
 
 


Η ασεξουαλική ορατότητα και δίκτυο εκπαίδευσης σε αυτή το AVEN, δημιουργήθηκε το 2001 απο τον Αμερικάνο ασεξουαλικό ακτιβιστή  David Jay. Η σημαία του AVENσχεδιάστηκε το 2010, ένα μόνο χρόνο μετά την πρώτη συμμετοχή των ασεξουαλικών στην παρέλαση του Αμερικάνικου Pride στο Σαν Φραντζίσκο το 2009. Η μαύρη λωρίδα συμβολίζει την ασεξουαλικότητα, η λευκή την σεξουαλικότητα, η γκρί την «γκρίζα περιοχή» ανάμεσα στην σεξουαλικότητα και την ασεξουαλικότητα, και η μώβ την κοινότητα.Πρώτη δημοσίευση: 4.queers.gr

Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Δεν έχει τοίχους η χαρά δεν έχει χώρισμα η αγάπη.
Γιάννης Ρίτσος

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

17/11/1861 Γεννήθηκε ο Σπύρος Σαμάρας, συνθέτης του Ολυμπιακού ύμνου
18/11/1985 Πέθανε ο συνθέτης και τραγουδιστής του ρεμπέτικου Δημήτρης Γκόγκος ή Μπαγιαντέρας

ΤΥΧΑΙΑ TAGS