118 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
14.11.2019
Ορφέας | Main Feed
Κείμενο: Τάσος Π. Καραντής, Δώρα Παπαδοπούλου

Τίτλοι τέλους για τον Ορφέα

Εύφωνα και παράφωνα

Ορφέας

Ο Ορφέας ξεκίνησε την πορεία του πριν από σχεδόν πέντε χρόνια. Σήμερα, πέντε χρόνια μετά είναι ένα μουσικό δημοσιογραφικό μέσο, γνωστό πια στο μουσικό και όχι μόνο χώρο, που έχει κερδίσει πιστεύουμε την εκτίμηση και την αποδοχή μιας μεγάλης μερίδας του μουσικόφιλου κοινού. Ο Ορφέας ξεκίνησε ως ένα μη κερδοσκοπικό περιοδικό, τέτοιο παραμένει και σήμερα. Ξεκινήσαμε χωρίς χρήματα, συνεχίσαμε μέχρι και σήμερα στο ίδιο μοτίβο. Οι δυσκολίες πια ακόμη και σε αυτό το μοτίβο δεν είναι και λίγες, αν σκεφτεί κανείς πως μόνο την τελευταία διετία συντελείται μία τεράστια ανατροπή στα οικονομικά και άλλα δεδομένα της κοινωνίας μας που δεν αφήνει σχεδόν κανέναν ανεπηρέαστο.

Σήμερα ο Ορφέας περιλαμβάνει κάποιες χιλιάδες ενδιαφέροντα πιστεύουμε κείμενα. Εκατοντάδες άνθρωποι του τραγουδιού, εκατοντάδες δίσκοι, πολλά αφιερώματα και ένα σωρό άλλα θέματα έχουν φιλοξενηθεί στις σελίδες τους. Εύκολα η τεχνολογία μέσω των διαδικτυακών αναζητήσεων μπορεί να μας αποκαλύψει τα μυστικά και τα φανερά που κρύβουν τα χιλιάδες κείμενά του.
Ο Ορφέας από τη μέρα που δημιουργήθηκε είχε σκοπό να γίνει ένα πολύχρωμο και πλουραλιστικό μουσικό περιοδικό. Ένα περιοδικό που να μπορεί να κανείς να διαβάσει ενδιαφέροντα κείμενα και να βρει πληροφορίες και γνώμες για κάθε μουσικό είδος και κάθε καλλιτέχνη, με γνώμονα μόνο το καλό τραγούδι. Είναι κάτι που όσο κι αν φαίνεται εύκολο, στην τελική ανάλυση δεν είναι. Σε ένα βαθμό το καταφέραμε. Όχι όμως απόλυτα. Άλλωστε, όπως λέει και ο ο ποιητής «για να γυρίσει ο ήλιος θέλει δουλειά πολλή». Θελήσαμε ταυτόχρονα να γίνει ένα περιοδικό ελεύθερης γραφής και ελεύθερης θεματολογίας, χωρίς στεγανά και τύπους και γραμμές. Ωστόσο κόκκινη γραμμή για εμάς ήταν η καλή και κατανοητή γραφή και η απαράβατη τήρηση των κανόνων δημοσιογραφικής δεοντολογίας. Και τέλος θελήσαμε ένα περιοδικό στο οποίο να γράφονται διαρκώς γνώμες και απόψεις, που να αφορούν τη μουσική και το τοπίο γύρω και αν θέλετε και πέρα από αυτή. Θελήσαμε ένα περιοδικό που η δημοσιογραφική αλήθεια όπως προκύπτει από τα ιστορικά στοιχεία να πρωταγωνιστεί, θεωρώντας ταυτόχρονα πως το να εκφράζει κανείς τις απόψεις του, πάντα με επιχειρήματα και ιστορικά τεκμηριωμένα και καταγεγραμμένα είναι το μεγαλύτερο ιδανικό που μας προσφέρει η δημοκρατία.
Πολλά από αυτά δυστυχώς συχνά παρεξηγήθηκαν. Η ποικιλία συχνά παρομοιάστηκε με συνονθύλευμα, η ελεύθερη γραφή με κακή γραφή και οι απόψεις που πάνε κόντρα στο ρεύμα ως αντιδημοσιογραφικές ρητορίες. Και δεν είναι εύκολο να αντισταθείς σε μία «αντιΒολταίριο» λογική που λέει «Θα υπερασπίσω μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να διατυπώνεις ελεύθερα τις σκέψεις σου, αρκεί να συμφωνώ με αυτό που υποστηρίζεις.».

Καμιά φορά λοιπόν, τα πράγματα εξελίσσονται πολύ γρήγορα, εκεί που δεν τα περιμένεις. Κι αν κάποιες αποφάσεις λαμβάνονται εν θερμώ, αυτή εδώ σίγουρα δεν είναι απόφαση της μιας βραδιάς. Είναι μία δύσκολη απόφαση, γιατί δύσκολα αποχωρίζεται κάποιος κάτι τόσο αναπόσπαστα δεμένο με την καθημερινότητα και τη ζωή του. Είναι μία δύσκολη απόφαση, η οποία λέει πως ο Ορφέας από σήμερα αναστέλλει οριστικά τη λειτουργία του.

Ο Ορφέας δε θα ήταν ο ίδιος ή μπορεί και να μην υπήρχε καν χωρίς τους αρθρογράφους  του, που εθελοντικά συνέβαλαν όλα αυτά τα χρόνια σε αυτή την προσπάθεια. Οφείλουμε να τους ευχαριστήσουμε και δημόσια για την πολύ σημαντική προσφορά τους. Επίσης, δε θα παραλείψουμε να ευχαριστήσουμε όλους τους ανθρώπους του καλλιτεχνικού και δημοσιογραφικού χώρου που μας στήριξαν και μας εμπιστεύθηκαν όλα αυτά τα χρόνια. Και πιο πολύ από όλους βέβαια οφείλουμε να ευχαριστήσουμε τους χιλιάδες αναγνώστες μας, που με τη συντροφιά τους και με τη συμμετοχή τους με σχόλια, μας έδιναν τη δύναμη να συνεχίζουμε το ταξίδι στην ίδια πάντα ρότα.
Η απόφαση αναστολής της λειτουργίας του περιοδικού είναι οριστική. Ξέρουμε πολύ καλά βέβαια όλοι πως το «ποτέ μη λες ποτέ» ισχύει πάντα. Όμως από σήμερα, ο Ορφέας θα βρίσκεται στο διαδίκτυο, πλέον μόνο μέσα από τα χιλιάδες ήδη δημοσιευμένα άρθρα του. Όπως και να έχει, ίσως κάποτε ξανασυναντηθούμε, εδώ στα μέρη του διαδικτύου, στα πλαίσια της ουσιαστικής και ελεύθερης μουσικής δημοσιογραφίας που θέλει να σέβεται τον εαυτό της, τους αναγνώστες της και την αλήθεια.

Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

Σχόλια  

 
+2 #3 philipp 01-04-2012 14:48
αν είναι πρωταπριλιάτικο ψέμα, είναι κακόγουστο.
Παράθεση
 
 
+2 #2 Pepi Partsinevelou 01-04-2012 14:09
Eυχομαι και εγώ να είναι πτωταπριλιάτικο ψέμα ο ορφέας ειναι ένα από τα καλύτερα περιοδικά στο διαδίκτυο και ξεχωρίζει για το ήθος του και τις αλήθειες του όπως και να έχει θα μας ακολουθεί πάντα
Παράθεση
 
 
+3 #1 Μαιρη Χατζη 01-04-2012 11:51
Εύχομαι να είναι Πρωταπριλιάτικο ψέμα....
Παράθεση
 

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Θα ’ρθει η μέρα που η νέα φτώχεια θα εκδικηθεί πολύ σκληρά τους άθλιους τραπεζίτες. Για τη μέρα αυτή τραγουδώ πάντα.
Μανώλης Μητσιάς

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

14/11/1949 Γεννήθηκε ο τραγουδοποιός Βαγγέλης Γερμανός
14/11/1952 Γεννήθηκε στην Αθήνα η τραγουδίστρια Δήμητρα Γαλάνη
14/11/1989 Ο Μάνος Χατζιδάκις ίδρυσε την Ορχήστρα των Χρωμάτων

ΤΥΧΑΙΑ TAGS